Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Άγκυρα εντός του 2020 θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη. Ο ίδιος ανέφερε πως η Άγκυρα θα στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρείς για σεισμικές έρευνες. Παράλληλα, όπως είπε, στέλνει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.
«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανκοίνωσε ότι η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη.
“Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη προκείμενου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης” δήλωσε στο πλαίσιο ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν μετέδωσε με έκτακτη επικαιρότητα το πρακτορείο Sputnik. «Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στην έρευνα υδρογονανθράκων, δραστηριοποιούμαστε διπλωματικά ώστε να επέλθει η ειρήνη και η ευημερία. Δεν επιτρέψαμε πρωτοβουλίες που στόχο είχαν να αποκλειστεί η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ”», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τόσο τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε νέα εμπρηστική δήλωση, βάζοντας για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο τα ελληνικά νησιά και δυναμιτίζοντας περαιτέρω το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, ο Τσαβούσογλου αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου, λέγοντας πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)».
Παράλληλα, δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδειά μας, καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».