Το Ιράν, σε μια περίοδο έντασης και αυξανόμενων προκλήσεων στη Μέση Ανατολή, προετοιμάζεται για ενδεχόμενο πόλεμο με το Ισραήλ, αναμένοντας την ισραηλινή αντίδραση μετά την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Του Παντελή Χαριτάκη
Παρά την προετοιμασία του για έναν πιθανό στρατιωτικό ανταγωνισμό, η ιρανική ηγεσία φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύρραξη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους New York Times, η Τεχεράνη σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, τα οποία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις που προήλθαν από το έδαφος του Ιράν.
Οι New York Times επικαλούνται τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι δηλώνουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ετοιμάσουν πολυάριθμα σχέδια δράσης, αναλόγως των πιθανών αντιδράσεων του Ισραήλ. Η στρατηγική της Τεχεράνης φαίνεται να περιλαμβάνει την προετοιμασία για κλιμάκωση, εφόσον το Ισραήλ πλήξει στρατηγικές τοποθεσίες, όπως είναι οι πυρηνικοί σταθμοί και οι εγκαταστάσεις πετρελαίου.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αν το Ισραήλ προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τέτοιες ευαίσθητες τοποθεσίες ή αν στοχεύσει ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, το Ιράν είναι έτοιμο να αντιδράσει με σφοδρότητα. Στην περίπτωση αυτή, το Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει ένα μπαράζ έως και 1.000 βαλλιστικών πυραύλων, ένα σημαντικό βήμα σε σχέση με τους 200 πυραύλους που εκτόξευσε κατά την προηγούμενη επίθεση. Επίσης, η Τεχεράνη θα μπορούσε να προχωρήσει σε ενέργειες που θα διαταράξουν την παγκόσμια ενεργειακή αγορά και τους διεθνείς εμπορικούς δρόμους, πλήττοντας έτσι την παγκόσμια οικονομία.
Η ιρανική στρατηγική φαίνεται να εστιάζει στην ανάγκη να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια ενορχηστρωμένη στρατιωτική απάντηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις στην περιοχή. Εάν οι ισραηλινές επιθέσεις περιοριστούν σε στρατιωτικές βάσεις ή αποθήκες όπλων, το Ιράν μπορεί να κρίνει ότι η αποχή από τις στρατιωτικές ενέργειες είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή, βάζοντας έτσι τέλος στον κύκλο των πρόσφατων συγκρούσεων.
Στο μεταξύ, οι ανησυχίες διεθνών παρατηρητών και αναλυτών παραμένουν υψηλές, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν ιστορικό προκλήσεων και κλιμάκωσης. Ο αντίκτυπος αυτής της συγκρουσιακής δυναμικής δεν περιορίζεται μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά επηρεάζει επίσης την παγκόσμια γεωπολιτική και την οικονομία. Με την εκρηκτική κατάσταση να παραμένει, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οι διπλωματικές λύσεις θα επικρατήσουν τελικά της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Συνολικά, η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένονται κρίσιμες για τη διαμόρφωση του γεωπολιτικού σκηνικού στην περιοχή.