Σε παρτίδα πόκερ για δυνατές παίκτες εξελίσσεται το αποψινό Eurogroup, ιδιαίτερα καθοριστικό για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης. Η τηλεδιάσκεψη έχει διακοπεί μέχρι τα μεσάνυχτα και ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ποια θα είναι η ημέρα που θα ξημερώσει για την Ευρωζώνη.
Όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά, ακόμη και αυτή της μη εύρεσης λύσης, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατό προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία.
Η Ιταλία είναι αυτή που έχει σηκώσει τους τόνους. Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για οργισμένη αντίδραση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με το θέμα του «οδικού χάρτη» της Κομισιόν, δηλαδή της πορείας της άρσης των περιοριστικών μέτρων, με τη Ρώμη να θέτει ζήτημα «σεβασμού».
Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο twitter o εκπρόσωπος του Μ. Σεντένο, Λουίς Ρέγκο, ενημέρωσε αρχικά ότι «ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Μία ώρα διάλειμμα. Αναμένονται περισσότερο», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 9 ώρα Βελγίου (10 η ώρας Ελλάδας)».
Σε νεότερη ανάρτησή του, ωστόσο, αναφέρει ότι συνεχίζονται σκληρά οι εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας και ο στόχος είναι πλέον η τηλεδιάσκεψη να συνεχιστεί στις 11 η ώρα Βελγίου (12 τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα)!
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο των Financial Times, Μερί Καν, ωστόσο, πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε ο «οδικός χάρτης» της στρατηγικής εξόδου από την κρίση που επρόκειτο να παρουσιάσουν αύριο η Κομισιόν και η επικεφαλής της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δηλαδή ουσιαστικά τα βήματα της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο «οδικός χάρτης» βρήκε την έντονη αντίδραση των Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, που υποστήριξαν ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές δεν είχαν διαβουλευτεί μαζί τους.
Επί της ουσίας, οι 27 υπουργοί Οικονομικών συζητούν, κατά τις ίδιες πηγές, την χρηματοδότηση – χωρίς μνημόνια – των χωρών της ευρωζώνης, για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απόφαση αυτή θα «κουμπώσει» με την ένεση ρευστότητας που έδωσε στην ευρωζώνη η απόφαση της ΕΚΤ νωρίτερα και θα δώσει την συνολική εικόνα της αντίδρασης των 27 στην οικονομική κρίση που πλήττει και την ευρωζώνη.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι 27 αναμένεται να αφήσουν ανοικτό για το μέλλον, το θέμα της έκδοσης κορωνοομολόγων, εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Μια συμβιβαστική λύση δηλαδή απέναντι στην πίεση 11 τουλάχιστον χωρών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) για έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων και της άρνησης άλλων χωρών και κυρίως Γερμανίας και Ολλανδίας σε μια τέτοια προοπτική.