ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Ως μία νέα προσπάθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να θέσει τους δημοσιογράφους της χώρας του υπό τον απόλυτο έλεγχό του ερμηνεύει η εφημερίδα Guardian τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές και που, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαγορεύουν στις κορυφαίες διαδικτυακές πύλες της ασιατικής χώρας να κάνουν το δικό τους ρεπορτάζ σε πολιτικά ευαίσθητα θέματα.
«Γίγαντες» του Ίντερνετ, όπως οι ιστότοποι Netease, Sina και Sohu έλαβαν την Δευτέρα εντολή από την κινεζική κυβέρνηση να διακόψουν άμεσα τη μετάδοση πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων της επικαιρότητας, σύμφωνα με τον εποπτικό φορέα για το διαδίκτυο Cyberspace Administration of China.
Οι εκπρόσωποι αυτοί της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας έχουν προβεί σε «σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών» και έχουν «αισχρή επίδραση στον κόσμο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο φορέας που εδρεύει στο Πεκίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Επικαλούμενη έναν αξιωματούχο του CAC, η Global Times, μια εφημερίδα που ελέγχεται από το Πεκίνο, αναφέρει ότι τα διαδικτυακά portals μπορούν να δημοσιεύουν ρεπορτάζ για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, μόνο εάν βασίζονται σε πληροφορίες από πρακτορεία ειδήσεων που είναι εγκεκριμένα από την Κυβέρνηση. Οι ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών θα είναι πλέον βαρύτερες, υπογράμμισε ο αξιωματούχος στην κινέζικη εφημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα εις βάρος της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας έρχονται μόλις πέντε μήνες μετά από την υψηλού προφίλ περιοδεία του Σι Τζινπίνγκ στα κρατικά ΜΜΕ στο Πεκίνο και από τις δηλώσεις του ότι απαιτεί «πλήρη αφοσίωση» από τους εργαζόμενους σε αυτά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο Κινέζος πρόεδρος είχε προτρέψει εκείνο το διάστημα του δημοσιογράφους της χώρας να λειτουργούν ως «πρέσβεις των πολιτικών και των προτάσεων του Κόμματος».