Μια νέα αυστηρότατη αντιτρομοκρατική νομοθεσία ενέκρινε η Γαλλική Βουλή με στόχο να βγει η χώρα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται εδώ και περίπου δύο χρόνια. Τα νέα μέτρα διευκολύνουν τις έρευνες στις οικίες υπόπτων και την απαγόρευση απομάκρυνσής τους από τις πόλεις όπου διαμένουν χωρίς προηγούμενη δικαστική έγκριση. Η πλειοψηφία των Γάλλων εγκρίνει το νέο νόμο, αλλά οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγείρουν ενστάσεις.
Η Γαλλία είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, όταν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σκότωσαν 130 ανθρώπους.
Έκτοτε παρατάθηκε έξι φορές, αλλά κρίθηκε ότι μια νέα παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον θα ήταν αντιδημοκρατική. Η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία εγκρίθηκε με 415 ψήφους υπέρ, 127 κατά και 19 αποχές και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Νοέμβριο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ είπε στη βουλή ότι η τρομοκρατική απειλή παραμένει «πολύ σοβαρή». «Παραμένουμε σε εμπόλεμη κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο νέος νόμος θα επιτρέπει σε μέλη της κυβέρνησης να εγκρίνουν τον περιορισμό υπόπτων στις πόλεις τους, ενώ θα υποχρεούνται να εμφανίζονται άπαξ ημερησίως στο οικείο αστυνομικό τμήμα.
Οι αρχές θα επιτρέπεται να στήνουν περιμέτρους ασφαλείας γύρω από σημεία που θεωρούνται πιθανοί στόχοι, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια, και να ελέγχουν υπόπτους και οχήματα εντός των χώρων αυτών.
Επίσης θα μπορούν να κλείνουν τεμένη ή άλλους χώρους λατρείας, εφόσον αποδειχθεί ότι οι ιεροκήρυκες προωθούν ριζοσπαστική ιδεολογία.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figaro το 57% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης των νέων μέτρων. Αλλά ο διευθυντής της Human Rights Watch στη Γαλλία, Μπενεντίκτ Ζανερό, υποστηρίζει ότι σταδιακά «εξασθενεί» στη Γαλλία η δικαστική επιτήρηση της δράσης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κι ότι «η εξομάλυνση των εξουσιών που προβλέπονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περνά ένα νέο όριο.»
Πηγή: BBC | iefimerida.gr