Γερμανία: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν περίμενε ότι θα ήμασταν τόσο αποφασισμένοι», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ίδια διαβεβαίωσε ακόμη για τη βούληση της ΕΕ να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου, διευκρίνισε ωστόσο ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες.
«Η Ουκρανία είναι κομμάτι του σπιτιού της Ευρώπης», στο οποίο είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σλοβένο ομόλογό της ‘Ανζε Λογκάρ και διευκρίνισε ότι, ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θέλει να την απομακρύνει από τη Ρωσία, αλλά θα αντανακλούσε τη βούληση να ικανοποιηθεί η επιθυμία πολλών Ουκρανών. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό σώμα που επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια και στο οποίο μπορεί κάποια χώρα να ενταχθεί.
Αναφερόμενη στις χθεσινές ανακοινώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας, η κυρία Μπέρμποκ, επισήμανε ότι «ο πόλεμος του Πούτιν αποτελεί σημείο καμπής και πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις περί κατάστασης συναγερμού του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, η υπουργός κάλεσε τον κ. Πούτιν «να αποφύγει τις δηλώσεις κλιμάκωσης της έντασης», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τις απειλές του, αλλά πρέπει και να καταστήσουμε σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Μόσχα».
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη «θα τους πάρει όλους» και ότι πρέπει να δοθεί άσυλο σε όλους όσοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία, ιδιαίτερα σε άτομα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής, τα οποία συναντούν προβλήματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τη χώρα. «Εξετάζουμε ενδελεχώς και σε συνεργασία με άλλες χώρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν διαθέτουν ουκρανικό διαβατήριο», εξήγησε η Αναλένα Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι οι γερμανικές αρχές θα βοηθήσουν όσους Γερμανούς βρίσκονται στη Ρωσία και θέλουν να φύγουν, καθώς ο ρωσικός εναέριος χώρος έχει κλείσει για πτήσεις από ΕΕ και η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση πτήσεων στα ρωσικά αεροσκάφη.
Η Γερμανία έχει ήδη διαθέσει 16 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, στο Ταμείο του ΟΗΕ και στον Ερυθρό Σταυρό.