Γερμανία: Η Ρωσία έχει υποστεί «τεράστιες» απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό στον πόλεμο στην Ουκρανία και ο στρατός της θα βγει «εξασθενημένος» από την ένοπλη σύρραξη, προεξοφλεί ανώτερος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.
«Γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, 300.000 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή έχουν τραυματιστεί» τόσο σοβαρά που «δεν μπορούν πλέον» να συνεισφέρουν στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας, δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο στρατηγός Κρίστιαν Φρόιντινγκ, ο οποίος επιβλέπει την υποστήριξη του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Μπούντεσβερ) στις δυνάμεις του Κιέβου.
Ο στρατηγός, από τους βασικούς συμβούλους του γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, μοιάζει να θεωρεί σωστή την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών η οποία διέρρευσε τη 12η Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την οποία κάπου 315.000 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022.
«Οι ρωσικές απώλειες σε άνδρες και υλικό είναι τεράστιες», έκρινε ο γερμανός ανώτατος αξιωματικός.
Αναφερόμενος στο υλικό, πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι (σ.σ. οι Ρώσοι) έχασαν αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων που ανέρχεται σε χιλιάδες».
Ταυτόχρονα, «οι Ρώσοι καταφέρνουν πάντα να στρατολογούν προσωπικό, μεταξύ άλλων μεταφέροντας κρατούμενους» με μέτωπο, σύμφωνα με τον στρατηγό Φρόιντινγκ, ενώ «ασφαλώς παρατηρούμε μαζικές επενδύσεις στη βιομηχανία όπλων».
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε πρόσφατα ότι η Μόσχα κατέγραψε την εθελοντική στρατολόγηση 486.000 ανδρών στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας το 2023.
Υποσχέθηκε εξάλλου να συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων, καθώς η Ρωσία έχει στρέψει την οικονομία της στην πολεμική προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να έχει λάβει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα.
Ο γερμανός στρατηγός αναγνωρίζει πως η Ρωσία δείχνει πολύ υψηλότερη «ανθεκτικότητα» και πολύ μεγαλύτερο δυναμικό από ό,τι υπολόγιζαν οι δυτικές πρωτεύουσες όταν άρχιζε ο πόλεμος.
«Ίσως δεν είχαμε δει, ή δεν θέλαμε να δούμε, πως ήταν σε θέση να συνεχίσει να εφοδιάζεται από συμμάχους, είτε πρόκειται για τη Βόρεια Κορέα, είτε την Κίνα, ή κράτη του παγκόσμιου νότου», δηλώνει, αναφερόμενος με τον όρο «νότος» σε χώρες που δεν ευθυγραμμίζονται με τη Δύση, όπως για παράδειγμα τα μέλη της συμμαχίας BRICS (πέραν της Ρωσίας, μέλη της είναι επίσης η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική).