⚡️Zelensky published this video of Shahed-136 arrivals in Kyiv. pic.twitter.com/RKXgLHLstf
— War Monitor (@WarMonitors) October 17, 2022
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, o απολογισμός από ένα από τα χτυπήματα σε πολυκατοικία κάνει λόγο για έναν νεκρό και τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο με άλλο ένα άτομο να είναι εγκλωβισμένο στα συντρίμμια.
Την ίδια ώρα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δεκάδες καμικάζι drone τόσο στην νότια όσο και στην ανατολική Ουκρανία. Κατά την ίδια ανακοίνωση οι επιθέσεις της Δευτέρας τις περισσότερες φορές είχαν στόχο κρίσιμες δομές όπως γραφεία και υποδομές για την ηλεκτροδότηση.
Estero 24H 🌍 – Notizie dal Mondo 🗞️:
❗️#NEW Le difese aeree ucraine hanno abbattuto diversi Shahed-136 su Kiev.❗️#NEW Contraerea ucraina in azione contro gli Shahed-136 nella regione di Kiev.
👉 estero24hnews pic.twitter.com/RAKSzTf4t4
— NMGI_Geopolitik (@NMGI2) October 17, 2022Η σημερινή επίθεση στο κέντρο ξανά του Κιέβου κατά την οποία έγιναν στόχος και κτήρια με κατοικίες πραγματοποιήθηκε με ιρανικά drone, τα Shaded-136s, στα οποία έχει δοθεί ο τίτλος «καμικάζι drone».
Γιατί η Ρωσία έχει στραφεί στα ιρανικά drone
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει καταγγείλλει ότι η Ρωσία έχει παραγγείλλει 2.400 τέτοια drone ιρανικής κατασκευής τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους βάρους μέχρι 50 κιλών.
Όπως σημειώνει το CNN τα drones έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εισβολή της Ουκρανίας από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά η χρήση τους αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την παραλαβή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, νέων τέτοιων ιπτάμενων αντικειμένων από το Ιράν.
Τα συγκεκριμένα drone έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν για αρκετή ώρα στην περιοχή η οποία έχει στοχοποιηθεί και «χτυπούν» όταν ο χειριστής τους επιβεβαιώσει ότι υπάρχει ο επιθυμητός εχθρικός στόχος.
Τα καμικάζι drone από το Ιράν είναι μικρά σε μέγεθος, φορητά και μπορούν να απογειωθούν εύκολα αλλά το κυριότερο πλεονέκτημά τους, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και το εκρηκτικό φορτίο τους μπορεί να πυροδοτηθεί από απόσταση.
Όσο για τον όρο «καμικάζι» αυτός τους δόθηκε λόγω του γεγονότος ότι είναι αναλώσιμα. Ο σχεδιασμός τους είναι για να χτυπούν πίσω από τις γραμμές του εχθρού και καταστρέφονται σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και ταχύτερα στρατιωτικά drones τα οποία μετά την αποστολή τους επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Η Ρωσία, σύμφωνα με το CNN, διαθέτει και δικής της κατασκευής drones από την ρωσική εταιρεία Kalashnikov Concern.
Οι Ουκρανοί πιέζουν για αντιαεροπορικά συστήματα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αυτή, τα αντιαεροπορικά συστήματα ήταν η μια από τις τρεις προτεραιότητες που ζητήθηκαν από τους Ουκρανούς στη συνάντηση των Βρυξελλών.
Kyiv under massive Shahed drone attack; explosions are heard. Air defense reportedly shot down. Reportedly, a building is on fire after drone impact
📽️ Local TG channels pic.twitter.com/lPAT4FkAb6— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) October 17, 2022
Όπως μεταδίδει, δε, το Reuters η μεταφορά των ιρανικών drone στη Ρωσία θα είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων το επόμενο διάστημα.
Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένα στοιχεία για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.
Το χτύπημα της Δευτέρας (17/10) στο Κίεβο
Уламок одного з дронів-камікадзе, які сьогодні зранку атакували Київ. pic.twitter.com/EV1Hy6GADL
— Віталій Кличко (@Vitaliy_Klychko) October 17, 2022
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν τρεις εκρήξεις, κατά σειρά στις 06:35, στις 06:45 και στις 06:58 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Λίγο πριν από την πρώτη, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας. Ακολούθησαν και άλλα χτυπήματα με drone, φτάνοντας μέχρι στιγμής τα εννέα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.
Three Kamikaze drone strikes this morning very near to Kyiv train station. Tell tale moped style noise followed by hell of a bang pic.twitter.com/E6OBR99pIf
— Daniel Boffey (@danielboffey) October 17, 2022
Τη 10η Οκτωβρίου, ρωσικοί βομβαρδισμοί εύρους χωρίς προηγούμενο για μήνες έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις. Είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 105 και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία, που έχει υποστεί αρκετές ήττες στα πεδία των μαχών τελευταία, συνέχισε τα πλήγματα, μικρότερου εύρους, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ενεργειακές υποδομές στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα.
And we have a ninth drone. pic.twitter.com/kCXztRyF8V
— Daniel Boffey (@danielboffey) October 17, 2022Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε λόγο για εκρήξεις στο κέντρο της πόλης από χτυπήματα με drone που προκάλεσαν ζημιές σε πολλές πολυκατοικίες, και φωτιά σε ένα μη οικιστικό κτίριο. Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους, μία από τις εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμού του Κιέβου. Φωτογραφίες που δημοσίευσαν δημοσιογράφοι στο διαδίκτυο δείχνουν κόσμο να περιμένει σε υπόγεια διάβαση για να προστατευτεί, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των επιβατών.
Just had a fifth drone now in Kyiv. Watched as soldiers sought to shoot it down but it avoided machine gun fire and landed with a bang
— Daniel Boffey (@danielboffey) October 17, 2022
Την Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε ικανοποιημένος από τα μαζικά πλήγματα και έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι «προς το παρόν» νέοι βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.
Currently waiting in an underpass at Kyiv station after multiple drone strikes nearby. One explosion after I first arrived, the look of fear on some peoples faces. What a way to start a day pic.twitter.com/qg3TblYqmT
— Dan Sabbagh (@dansabbagh) October 17, 2022
Θεαματική ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα επικυρώσουν αυτές τις δύο αποφάσεις στη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο και η αποστολή θα αρχίσει αμέσως, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.
Στην πραγματικότητα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες εκπαιδεύσεις σε διάφορα κράτη μέλη, ιδίως στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου ουκρανοί στρατιωτικοί εξοικειώνονται με τη χρήση και τη συντήρηση πυροβόλων, εκτοξευτήρων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι.
The #Ukrainian military are being trained in the #UK on the use of unmanned underwater vehicles. pic.twitter.com/zB4xCVqh4A
— NEXTA (@nexta_tv) October 16, 2022
Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει «ως και 2.000 ουκρανούς στρατιωτικούς» στο έδαφός της, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού. Ζητούμενο είναι να καλυφθούν «συγκεκριμένες ανάγκες στις οποίες έχουν αναφερθεί οι Ουκρανοί», ιδίως σε ό,τι αφορά «την υποστήριξη», ή επιμελητεία, και την εκπαίδευση «στο υλικό που προμηθεύτηκε» στο Κίεβο, εξήγησε ο κ. Λεκορνού.
Η εκπαίδευση αυτή θα γίνει με χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ), ταμείο που δημιουργήθηκε πέραν του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Εγχείρημα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ
Συνολικά, σκοπός είναι να προσφερθεί «βασική εκπαίδευση» σε 12.000 ουκρανούς στρατιωτικούς και «εκπαίδευση ειδικότητας» σε άλλους 2.800, εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή.
Πυροβολικό, Μηχανικό, ραντάρ: οι ανάγκες του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ουκρανίας είναι πολλές.
Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συμπληρώσει την εκπαίδευση που προσφέρουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί.
Η Πολωνία θα αποτελέσει κεντρικό κόμβο της αποστολής, καθώς είναι «η πόρτα της εξόδου και της επιστροφής για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή πηγή. Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εκπαιδεύσει μια ουκρανική ταξιαρχία.
Προβλέπεται προϋπολογισμός ως 50 εκατ. ευρώ για τη φάση της έναρξης της αποστολής, διευκρινίστηκε από τις Βρυξέλλες. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης 500 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, που θα αυξήσει στα 3 δισεκ. το ύψος του ποσού, στο οποίο «προστίθενται διμερείς συνεισφορές, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες».
«Προϋπολογισμός επταετίας δαπανήθηκε σε επτά μήνες», υπογράμμισε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Στη χρηματοδότηση του μηχανισμού 5,7 δισεκ. ευρώ θα χρειαστεί να συνεισφέρουν όλες οι χώρες. Τη μεγαλύτερη συμβολή έχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 17 October 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/v6cysXlU8a
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/A6ZA7s5Saf
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) October 17, 2022
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να συμμετάσχει στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ μέσω βιντεοδιάσκεψης και η Γαλλία αναμένεται να επιβεβαιώσει την παράδοση άλλων έξι πυροβόλων CAESAr (πέραν των 18 που έχουν σταλεί ήδη), άλλων πυροβόλων 155 χιλιοστών, εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων LRU —των γαλλικών αντίστοιχων των αμερικανικών HIMARS—, καθώς και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Crotale, που χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον UAVs.
Η Γερμανία και η Ισπανία έχουν επίσης ανακοινώσει την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Τα UAVs έχουν γίνει «ατού» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν πως το Ιράν παρέδωσε τέτοια όπλα στη Ρωσία κατά παραβίαση αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στις ανησυχίες της Ευρώπης για το ζήτημα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν την Παρασκευή.
Απηύθυνε επίσης έκκληση να τερματιστεί αμέσως η «βίαιη καταστολή» των μαζικών κινητοποιήσεων που πυροδότησε ο θάνατος πριν από έναν μήνα 22χρονης στα χέρια της αστυνομίας ηθών.
Η ΕΕ θα προχωρήσει σήμερα στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του επικεφαλής αυτού του αστυνομικού σώματος και περίπου δέκα άλλων ιρανών ηγετών που κρίνει πως ευθύνονται για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Ο κ. Αμιραμπντολαχιάν κατήγγειλε την προοπτική αυτή, καλώντας την ΕΕ να υιοθετήσει «ρεαλιστική προσέγγιση» όσον αφορά τις κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο.