ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ
Γνωστός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Γαλλίας ήταν ο ένας εκ των δύο δραστών της επίθεσης στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ στη Νορμανδία, στη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας. Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη με τα χτυπήματα στη Νίκαια και στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα Φρανσουά Μολάν, ο 19χρονος δράστης Αντέλ Κερμίς είχε προσπαθήσει να φθάσει στη Συρία το 2015 και, μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, ανακρίθηκε και προφυλακίστηκε διότι τον βάραιναν υποψίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους και υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Πώς ένας ύποπτος για τρομοκρατία σε μια περίοδο που όλη η Ευρώπη, αλλά και η Γαλλία ζει υπό τον φόβο ενός ακόμη χτυπήματος κυκλοφορεί χωρίς καμία επίβλεψη από τις Αρχές; Είναι ένα ερώτημα που οι Γαλλικές αρχές καλούνται να απαντήσουν.
“Η αστυνομία πάντως εξακολουθεί να προσπαθεί να ταυτοποιήσει τον δεύτερο δράστη της επίθεσης και έφοδοι της βρίσκονται σε εξέλιξη” δήλωσε ο Μολάν.
Την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωση μέσω του πρακτορείου που πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση, Amaq. Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται πως οι ένοπλοι ήταν «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους».
Το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η επίθεση στην εκκλησία της Νορμανδίας στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους ως απάντηση στο κάλεσμα να θέσουν στο στόχαστρο τις χώρες των σταυροφόρων της διεθνούς συμμαχίας».
Είναι ένας νέος τρόπος να χτυπούν οι τζιχαντιστές στόχους στην Ευρώπη. Η στρατολόγηση 18χρονων και 19χρονων, τους οποίους τώρα, που τα μέτρα ασφαλείας έχουν κάπως αυξηθεί μετατρέπουν σε φονικά όπλα. Το είδαμε στο Μόναχο, στην πόλη Ρόιτλιγκεν της νότιας Γερμανίας, όπου σφαγιάστηκε έγκυος γυναίκα, το είδαμε και χθες στη Νορμανδία.
Ο ISIS είτε μέσω εκπαίδευσης που παρείχε στην Τουρκία είτε στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ έχει μετατρέψει σε βομβιστές αυτοκτονίας ή “μάρτυρες” εκατοντάδες νέους, Ευρωπαίους, οι οποίοι εν συνεχεία επέστρεψαν στις πατρίδες τους και τώρα σπέρνουν τον τρόμο και τον όλεθρο.
Το ότι χρησιμοποιεί παιδιά ηλικίας 18 και 19 χρόνων έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτά μπορεί να είναι πέραν πάσης υποψίας. Έστω και αν έχουν εμπλακεί σε παράνομες υποθέσεις. Το γεγονός δε ότι ο ISIS χτυπά και επαρχιακές πόλεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλει να δημιουργήσει κλίμα πανικού και ανησυχίας παντού και να δείξει πώς κινδυνεύουν οι πάντες.
Την ίδια ώρα σοκ έχει προκαλέσει στη παγκόσμια κοινή γνώμη το γεγονός ότι οι δράστες της σφαγής στη Νορμανδία υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία, σύμφωνα με μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή.
Η μοναχή, που μίλησε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι από τους δράστες κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας στην εκκλησία, κοντά στη πόλη Ρουέν.
“Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία”, είπε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα.
Επίσης, όπως περιέγραψε η αδελφή Ντανιέλ οι δυο τζιχαντιστές πριν δολοφονήσουν τον ιερέα έκαναν ένα είδος τελετής μιλώντας στα αραβικά στον βωμό της εκκλησίας και στη συνέχεια, αφού σκότωσαν τον ιερέα προσπάθησαν να διαφύγουν φωνάζοντας ο Αλάχ είναι μεγάλος.
Ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι στο χωριό Saint-Etienne-de-Rouvray, όπου έγινε η σφαγή του ιερέα υπάρχει “ένα τζαμί σαλαφιστών” και μια «κοινότητα φανατικών» και πρόσθεσε ότι είναι λυπηρό ότι έμεινε αφύλακτη η εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους.
“Είμαστε στο Saint-Étienne-du-Rouvray και όλος ο κόσμος ήξερε ή θα έπρεπε να ξέρει ότι σε αυτή την πόλη υπάρχει ένα τζαμί σαλαφιστών και μια κοινότητα φανατικών, μεταξύ της οποίας υπήρχαν μέλη που είχαν φύγει για τη Συρία, ενώ ο δολοφόνος είχε ήδη προσπαθήσει να πάει”, δήλωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού.
“Το να αφήνεις χωρίς ασφάλεια μια εκκλησία, χριστιανική, δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί”, πρόσθεσε. Στο σημείο της επίθεσης μετέβησαν τόσο ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.