Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί τα φάρμακα στην Αμερική είναι πανάκριβα – Οι προκλήσεις και ο «πόλεμος» Τραμπ με τις φαρμακοβιομηχανίες

Newsroom από Newsroom
13/05/2025 15:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
55
SHARES
118
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΗΠΑ: Για παράδειγμα το κορυφαίο σε πωλήσεις φάρμακο για το αίμα «Eliquis» στις ΗΠΑ κοστίζει 295 δολάρια, 114 δολάρια στη Σουηδία και μόλις 20 δολάρια στην Ιαπωνία

Σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται ο «πόλεμος» μεταξύ Τραμπ και φαρμακοβιομηχανιών μετά το διάταγμα με το οποίο συνιστά μείωση στις τιμές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα τιμών άλλων χωρών.

Η εντολή της κυβέρνησης Τραμπ είναι οι βιομηχανίες να καθορίσουν μέσα σε έναν μήνα τις νέες μειωμένες τιμές στα φάρμακα. Εάν δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωπες με δράσεις ή μέτρα όπως η εισαγωγή φαρμάκων – αν και αναλυτές και νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν.

Ποια είναι η θέση του Τραμπ αναφορικά με τις τιμές των συνταγογραφημένων φαρμάκων;
Ο Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στη φαρμακευτική βιομηχανία εδώ και χρόνια για τις τιμές των φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει επίσης επικρίνει άλλα πλούσια έθνη για «αθέμιτη εκμετάλλευση» της φαρμακευτικής καινοτομίας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, το 2017, κατηγόρησε τη φαρμακοβιομηχανία ότι «γλιτώνει ατιμώρητη» για τις υψηλές τιμές που χρεώνει την κυβέρνηση για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Το προτεινόμενο διεθνές πρόγραμμα τιμολόγησης αναφοράς του Τραμπ μπλοκαρίστηκε από δικαστήριο το 2020.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πληρώνουν υπερβολικά αρκετά φάρμακα σε σύγκριση με άλλα έθνη και δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση.

Τη Δευτέρα, δήλωσε ότι θέλει να «εξισώσει» τις τιμές με άλλες χώρες εφαρμόζοντας δασμούς εάν οι εταιρείες δεν σημειώσουν «σημαντική πρόοδο» προς αυτούς τους στόχους εντός έξι μηνών από την υπογραφή του διατάγματος.

Οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα για συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο, συχνά σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Για παράδειγμα, το κορυφαίο σε πωλήσεις φάρμακο για το αίμα «Eliquis» από τις εταιρείες Bristol Myers Squibb BMY.N ​​και Pfizer PFE.N έχει τιμή καταλόγου στις ΗΠΑ 606 δολάρια για ένα μήνα προμήθειας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν διαπραγματεύτηκε την τιμή αυτή στα 295 δολάρια για το Medicare, το οποίο τίθεται σε ισχύ το 2026, αλλά το φάρμακο κοστίζει 114 δολάρια στη Σουηδία και μόλις 20 δολάρια στην Ιαπωνία.

Τι σκοπεύει να κάνει ο Τραμπ;
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει αυτήν την ανισότητα. Την Κυριακή, ανακοίνωσε στο Truth Social ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την επιδίωξη της τιμολόγησης του «πλέον ευνοούμενου έθνους».

Γνωστή και ως διεθνής τιμολόγηση αναφοράς, επιδιώκει να μειώσει το χάσμα μεταξύ των τιμών φαρμάκων στις ΗΠΑ και των τιμών των άλλων χωρών.

Η Διάταγμα της Δευτέρας διέφερε από αυτό που ανέμεναν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Πηγές από τη φαρμακοβιομηχανία είχαν δηλώσει στο Reuters πριν από την υπογραφή της εντολής τη Δευτέρα ότι ανέμεναν ότι η τιμολόγηση θα εφαρμοζόταν στα φάρμακα για τους ασθενείς του Medicare. Αλλά η εντολή φαίνεται να ισχύει για όλα τα φάρμακα.

Ο Τραμπ έχει επίσης πιέσει τις φαρμακοβιομηχανίες να ενισχύσουν την αμερικανική παραγωγή. Η κυβέρνησή του διεξάγει έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων σε μια προσπάθεια να επιβάλει δασμούς με το σκεπτικό ότι η εξάρτηση από την ξένη παραγωγή φαρμάκων απειλεί την εθνική ασφάλεια.

Ποια είναι η διαφορά από τις προηγούμενες προσπάθειες μείωσης τιμών;
Ο νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού του Μπάιντεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την τιμή των πιο ακριβών φαρμάκων της εντός του Medicare.

Οι τιμές για τα πρώτα 10 συνταγογραφούμενα φάρμακα που διαπραγματεύτηκε ήταν κατά μέσο όρο υπερδιπλάσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις πενταπλάσιες από αυτές που είχαν συμφωνήσει οι φαρμακευτικές εταιρείες σε τέσσερις άλλες χώρες με υψηλό εισόδημα.

Τι λένε οι φαρμακοβιομηχανίες
Η βιομηχανία αντιτίθεται σθεναρά στην προοπτική δραματικά χαμηλότερων τιμών φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο.

Δύο πηγές του κλάδου δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οποιαδήποτε τέτοια πολιτική ανησυχεί περισσότερο τον κλάδο από άλλες πιθανές κυβερνητικές κινήσεις, όπως οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα.

Η Φαρμακευτική Έρευνα και Κατασκευαστές της Αμερικής, γνωστή ως PhRMA, δήλωσε: «για να μειώσουμε το κόστος για τους Αμερικανούς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι τιμές στις ΗΠΑ είναι υψηλότερες: οι ξένες χώρες δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους και οι μεσάζοντες αυξάνουν τις τιμές για τους Αμερικανούς ασθενείς».

«Το πλέον ευνοούμενο έθνος είναι μια βαθιά λανθασμένη πρόταση που θα κατέστρεφε τις μικρές και μεσαίες βιοτεχνολογικές εταιρείες του έθνους μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο John Crowley, Διευθύνων Σύμβουλος της BIO, του κύριου αμερικανικού εμπορικού ομίλου για εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και γιατί τα φάρμακα στην Αμερική είναι πανάκριβα
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαφορά των τιμών από άλλες χώρες είναι περίπλοκη, καθώς πολλά φάρμακα που πωλούνται στις ΗΠΑ δεν είναι διαθέσιμα στο εξωτερικό και ορισμένα έθνη δεν δημοσιεύουν τι πληρώνουν για τα φάρμακα ή χρειάζονται χρόνια για να διαπραγματευτούν τις τιμές.

Οι ΗΠΑ δεν αγοράζουν φάρμακα απευθείας για ένα εθνικό σύστημα υγείας, όπως κάνουν χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία, αλλά βασίζονται στον ιδιωτικό τομέα για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων τιμών των φαρμάκων τόσο για τα κυβερνητικά όσο και για τα ιδιωτικά προγράμματα υγείας.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η εφαρμογή της ευρείας εντολής θα είναι δύσκολη.

Το εκτελεστικό διάταγμα είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις, ιδίως για την υπέρβαση των ορίων που ορίζει η νομοθεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών από το εξωτερικό, ανέφεραν νομικοί εμπειρογνώμονες.

Πηγή: skai.gr

Ετικέτες: ΗΠΑ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Τουλάχιστον 57 νεκροί στη Γάζα παρά την έκκληση Τραμπ να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

05/10/2025 | 12:00
Featured

Ποιοι τομείς θα επηρεαστούν από το shutdown στις ΗΠΑ – Προβλήματα και στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

01/10/2025 | 20:00
Featured

Οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής παράλυσης στις ΗΠΑ: Κλείνουν υπηρεσίες, παγώνουν μισθοί, απειλή για την αμερικανική οικονομία

01/10/2025 | 14:35
Featured

ΗΠΑ: Πλησιάζει το shutdown της κυβέρνησης – Ποιες οι επιπτώσεις στην οικονομία

30/09/2025 | 15:12
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τέμπη: Παραδόθηκε το πόρισμα Καρώνη - Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΙΕΡΑΡΧΙΑ 2025-Αποκλειστικό: Ο Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος επικρατέστερος για τη Μητρόπολη Κορίνθου

    934 shares
    Share 374 Tweet 234
  • AI παραπληροφόρηση στα social media: Deepfake βίντεο «συλλήψεων» ηλικιωμένων σοκάρουν το TikTok – Ώρα να λάβει μέτρα η Ελληνική Αστυνομία

    205 shares
    Share 82 Tweet 51
  • Καιρός: Αποχωρεί η «Barbara» και επιστρέφει η ηλιοφάνεια

    182 shares
    Share 73 Tweet 46
  • Ουκρανία: Σε αδιέξοδο ο πόλεμος – Πούτιν, Τραμπ και Ζελένσκι σε νέα γεωπολιτική σκακιέρα – Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι

    219 shares
    Share 88 Tweet 55
  • Σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα: «Ο επόμενος μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου» – Τα 5 ρήγματα που ανησυχούν τους επιστήμονες

    381 shares
    Share 152 Tweet 95
  • Συναγερμός στο Τατόι: Έπεσε εκπαιδευτικό αεροσκάφος – Δύο τραυματίες, ένας σε σοβαρή κατάσταση

    285 shares
    Share 114 Tweet 71
  • Αγρότες – ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές έως 15 Οκτωβρίου για Μέτρο 23 και προγράμματα 2024 – Τι πρέπει να προσέξουν όσοι περιμένουν αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

    104 shares
    Share 42 Tweet 26
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch