Η αμερικανική αστυνομία ευθύνεται κάθε χρόνο για 400 «δικαιολογημένους φόνους», σύμφωνα με το FBI. Και σ’αυτούς περιλαμβάνονται μόνο οι φόνοι όσων διαπράττουν ένα έγκλημα.
Η αναφορά αυτών των φόνων είναι εθελοντική, άρα ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Για λόγους σύγκρισης, από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013 οι αστυνομικοί στην Αγγλία και την Ουαλία χρησιμοποίησαν τα όπλα τους τρεις φορές και δεν σκότωσαν κανέναν.
Αυτές οι συγκρίσεις, βέβαια, είναι σχετικές, επισημαίνει ο Economist. Η αμερικανική αστυνομία λειτουργεί σε μια χώρα με 300 εκατομμύρια όπλα και μια εγκληματικότητα έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γερμανίας.
Τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία της Νέας Υόρκης κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά μέσο όρο 200.000 επεισόδια με όπλα κάθε χρόνο, πυροβόλησε 28 ανθρώπους και είδε να πυροβολούνται έξι αστυνομικοί (οι περισσότεροι επέζησαν). Παρά τους μεγάλους τίτλους των εφημερίδων, είναι μια από τις πιο συγκρατημένες αστυνομίες της Αμερικής.
Οι αστυνομίες που πυροβολούν ευκολότερα λειτουργούν σε μικρότερες πόλεις όπου ζουν λιγότεροι δημοσιογράφοι. Ο Πίτερ Μόσκος από το John Jay College επινόησε έναν τρόπο να τις αξιολογήσει, συσχετίζοντας τις φορές που χρησιμοποιεί η αστυνομία τα όπλα της με τον αριθμό των φόνων σε μια πόλη. Με βάση αυτό το κριτήριο, πρώτες έρχονται οι Ρίβερσαϊντ, Σαν Ντιέγκο και Σακραμέντο στην Καλιφόρνια και ακολουθούν οι Τουσόν και Φοίνιξ στην Αριζόνα.