«Η Τουρκία χρειάζεται το Ισραήλ για να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία», γράφει στο ‘Μααρίβ’ ο πολιτικός σχολιαστής, Γιόσι Μέλμαν.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, ακόμη και εάν η Τουρκία και το Ισραήλ, αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά από την κρίση που δημιουργήθηκε, σχεδόν πριν από έξι χρόνια, με φόντο τα γεγονότα στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», η σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο.
Ασφαλώς και δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη συνεργασία ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών.
Αυτή η στενή σχέση, όπως σημειώνεται στο άρθρο στην «Μααρίβ», ήρθε στο τέλος της, όταν στην Τουρκία το 2002 έγινε πρωθυπουργός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σήμερα είναι πρόεδρος της χώρας. Η ρήξη συνέβη σταδιακά και εντάθηκε μετά το περιστατικό με το «Μαβί Μαρμαρά».
Σήμερα, γίνεται προφανές – γράφει ο Γιόσι Μέλμαν- η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας του Ερντογάν κατέληξε σε μια δυνατή αποτυχία.
Έβλεπε τον εαυτό του ως ηγέτη, ότι ερχόταν η ώρα της επιστροφής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας σύγχρονος Σουλτάνος του 21ου αιώνα.
Ήλπιζε να μετατρέψει την Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη και να την κάνει την ισχυρότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά δεν τα κατάφερε.
Αντ’ αυτού, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια σύγκρουση με το Ιράν και τη Ρωσία για τη Συρία. Ο Ερντογάν θέλει να εκδιώξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Ερντογάν υποστήριξε τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στην Αίγυπτο και τώρα βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Λόγου του ανένδοτου αγώνα κατά των Κούρδων στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία, η Άγκυρα άρχισε να χάνει την επιρροή της στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Τουρκία έχει μπει σε προθάλαμο απομόνωσης, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι υπήρξε ποτέ, και τώρα χρειάζεται το Ισραήλ, με την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η θέση της στην Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία πρέπει επίσης να λάβει ισραηλινό φυσικό αέριο, για να διαφοροποιηθεί ο ενεργειακός της εφοδιασμός και να μειωθεί η εξάρτησή της από τη Ρωσία, γράφει ο συντάκτης.
Ο συγγραφέας του άρθρου υπενθυμίζει ότι οι περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών που σχετίζονται με το περιστατικό του ‘Μαβί Μαρμαρά’, έχουν ήδη διευθετηθεί.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, απηύθυνε στην Τουρκία συγνώμη. Το Ισραήλ εξέφρασε την επιθυμία του να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων στο ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Τουρκία με τη σειρά της απέλασε τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Σαλάχ Αρούρι και καθιέρωσε αυστηρό έλεγχο επί των δραστηριοτήτων των ακτιβιστών της ομάδας αυτής στο έδαφός της, κατόπιν αιτήσεως του Ισραήλ.
Η Άγκυρα συμφώνησε επίσης, με ειδικούς νόμους να καθίσταται αδύνατη η δίωξη Ισραηλινών αξιωματικών.
Το κύριο πρόβλημα είναι η Χαμάς και η Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία επιμένει στην παρουσία της στη Γάζα. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν τέθηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτό.
Εάν, τελικά βρεθεί μια φόρμουλα για την επίλυση της κρίσης, θα προσφερθεί μια συμφωνία- πακέτο που θα περιλαμβάνει τρία μέρη- το Ισραήλ, την Τουρκία και την Αίγυπτο.
Η στρατηγική συμμαχία με την Αίγυπτο στο Ισραήλ είναι πιο σημαντική από την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία.