Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα αυξήσει τα αποθέματα πυραύλων και drones έως και κατά 400% μέχρι το 2030

Newsroom από Newsroom
04/04/2026 18:00
Ενημερώθηκε: 04/04/2026 18:01:14
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
52
SHARES
110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Γαλλία θα αυξήσει τα αποθέματα πυραύλων και drones έως και κατά 400% μέχρι το 2030, σύμφωνα με σχέδιο προγραμματισμού που είδε το Politico.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν δείξει πόσο γρήγορα καταναλώνονται τα πυρομαχικά σε πολέμους υψηλής έντασης. Τώρα, το Παρίσι δεσμεύει δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των υφιστάμενων αποθεμάτων και την αναπλήρωση πυραύλων αεράμυνας που η πολεμική αεροπορία του έχει χρησιμοποιήσει στον Κόλπο για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από ιρανικά drones.

«Η επείγουσα ανάγκη, φυσικά, είναι τα πυρομαχικά», δήλωσε πρόσφατα ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί στους βουλευτές, εν μέσω ευρύτερων ευρωπαϊκών ανησυχιών για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Στις 8 Απριλίου, η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον επικαιροποιημένο στρατιωτικό νόμο προγραμματισμού, ο οποίος προβλέπει 8,5 δισ. ευρώ για drones και πυραύλους έως το 2030. Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που καθορίζει τους στόχους για την προμήθεια και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.

«Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται σε αύξηση των παραγγελιών και των παραδόσεων, καθώς και στην προσαρμογή της βιομηχανικής υποδομής μέσω συγχρηματοδότησης κρίσιμων παραγωγικών δυνατοτήτων», αναφέρει το σχέδιο 64 σελίδων. «Υλοποιείται με στόχο την προετοιμασία για μια “οικονομία πολέμου”».

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιταχύνει την ανάπτυξη των αμυντικών τους δυνατοτήτων, δαπανώντας δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς. Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) ως προέδρου των ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται είτε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ είτε γενικότερα να μην εγγυάται πλέον την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο γαλλικός στρατιωτικός νόμος προγραμματισμού προβλέπει δαπάνες 63,3 δισ. ευρώ για την άμυνα το 2027, 68,3 δισ. το 2028, 72,8 δισ. το 2029 και 76,3 δισ. το 2030. Αφού εγκριθεί από το κοινοβούλιο, τα ποσά αυτά θα πρέπει να εγκρίνονται κάθε χρόνο από τους βουλευτές μέσω των αντίστοιχων προϋπολογισμών, ενώ οι στόχοι θα πρέπει να μετατραπούν σε συμβάσεις από την αρμόδια υπηρεσία προμηθειών.

Οι στόχοι για drones και πυραύλους είναι εντυπωσιακοί. Η Γαλλία επιδιώκει να αυξήσει τα αποθέματα πυρομαχικών, όπως τα drones-καμικάζι κατά 400%, τις κατευθυνόμενες βόμβες AASM Hammer της Safran κατά 240%, και τους πυραύλους Aster και Mica της MBDA κατά 30%.

Τα νέα σχέδια έρχονται σε μια περίοδο όπου το γαλλικό κράτος και η αμυντική βιομηχανία ανταλλάσσουν ευθύνες για την έλλειψη μαζικής παραγωγής όπλων. Οι κατασκευαστές όπλων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν υποβάλλει επαρκείς παραγγελίες, ενώ η κυβέρνηση ζητά από τη βιομηχανία να επενδύσει πριν υπογραφούν συμφωνίες.

Πέρα από τα αποθέματα πυρομαχικών, το σχέδιο δείχνει ότι η Γαλλία δεν σκοπεύει να αυξήσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της: δεν προβλέπονται, για παράδειγμα, νέες αγορές μαχητικών Rafale ή φρεγατών, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Λεκορνί.

Ωστόσο, το Παρίσι εξετάζει την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης. Το σχέδιο προβλέπει την έναρξη μελετών για να αξιολογηθεί τι θα μπορούσε να διαδεχθεί το σημερινό κύριο άρμα μάχης της Γαλλίας, το Leclerc.

Αυτό έρχεται μετά τις αυξανόμενες εκκλήσεις από βουλευτές και τη βιομηχανία να πιέσουν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι το γαλλογερμανικό άρμα μάχης Main Ground Combat System ενδέχεται να καθυστερήσει και ότι οι γαλλικές χερσαίες δυνάμεις χρειάζονται μια ενδιάμεση λύση όταν τα άρματα Leclerc αποσυρθούν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε το 2026 να πάει χαμένο», δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος βουλευτής Φρανσουά Κορμιέ-Μπουλιζιόν, μέλος της επιτροπής άμυνας της Εθνοσυνέλευσης.

Το σχέδιο δείχνει ότι το Παρίσι αναμένει πιθανές καθυστερήσεις στο άρμα νέας γενιάς που αναπτύσσεται από κοινού με τη Γερμανία, παρότι η κυβέρνηση υποστήριζε επί μήνες ότι το πρόγραμμα προχωρούσε κανονικά.

Η Γαλλία φαίνεται επίσης να έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα Eurodrone, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μακράς εμβέλειας για αναγνώριση, που αναπτυσσόταν σε συνεργασία με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς το σχέδιο δεν προβλέπει καμία χρηματοδότηση για το ήδη καθυστερημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Παρότι ο σχεδιασμός εκτείνεται έως το 2030, κοινοβουλευτικοί και στελέχη της βιομηχανίας αναμένουν ότι ο διάδοχος του Μακρόν θα καταρτίσει έναν νέο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ωστόσο, στη Γαλλία υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών, με τον ηγέτη της ακροδεξιάς και φαβορί για την προεδρία, Ζορντάν Μπαρντελά, να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι το Παρίσι θα πρέπει να δαπανά το 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ευθυγραμμιζόμενο με τους στόχους του ΝΑΤΟ

 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: Γαλλία

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Για διαδικτυακή επιδοκιμασία της τρομοκρατίας κατηγορείται ευρωβουλευτής στη Γαλλία

04/04/2026 | 14:00
Featured

Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ πιέζει Συμμάχους και Κίνα να «λάβουν μέτρα» για τα Στενά του Ορμούζ – Γαλλία και Γερμανία αρνήθηκαν

15/03/2026 | 10:13
ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο με βρεφικά γάλατα στη Γαλλία: Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε βρέφος

27/02/2026 | 17:00
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Απετράπη ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης, με στόχο τη σύνδεση του Μακρόν με τον Επστάιν

07/02/2026 | 10:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Βαρτζόπουλος: Με δύο ερωτήσεις βρέθηκα στη δικογραφία, παντελώς ανυπόστατα όσα περιλαμβάνονται, δεν έχω καμία σχέση


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την “καταιγίδα” του ΟΠΕΚΕΠΕ – Μαργαρίτης Σχοινάς νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Παραίτηση Σκρέκα από τη γραμματεία της Ν.Δ.

    98 shares
    Share 39 Tweet 25
  • Μέση Ανατολή: Kατερρίφθη αμερικανικό μαχητικό

    98 shares
    Share 39 Tweet 25
  • Ο θυμός του Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν θέτει το ΝΑΤΟ σε κρίση

    79 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Και δεύτερο αμερικανικό μαχητικό συνετρίβη στον Περσικό Κόλπο

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
  • Ο Άγιος Παΐσιος εξηγεί τι αισθάνεται κάποιος όταν πεθαίνει!!!

    5793 shares
    Share 2317 Tweet 1448
  • Στην Κρήτη η Διοίκηση της Alpha Bank: Εταίρος ανάπτυξης και ανθεκτικότητας με χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Συναγερμός Στους Αγίους Τόπους: «Φόβος και τρόμος» για τους Χριστιανούς – Καταγγελίες φωτιά και διπλωματικός συναγερμός

    99 shares
    Share 40 Tweet 25
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch