Τουρκία τώρα: Η Γερμανία δε θα επιτρέψει στους Τούρκους να ψηφίσουν στο έδαφος της Γερμανίας σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επαναφορά της θανατικής ποινής, μέτρο που πρότεινε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.
Η Άγκυρα κατηγόρησε το Βερολίνο για ναζιστική συμπεριφορά τον Μάρτιο, όταν τοπικές αρχές στη Γερμανία ακύρωσαν εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να εμφανιστούν τούρκοι πολιτικοί για να καλέσουν τους συμπατριώτες τους να ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα έδινε υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία επιτράπηκε στις τουρκικές διπλωματικές εγκαταστάσεις, αλλά η διένεξη και οι μαζικές εκκαθαρίσεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος οδήγησαν τις διμερείς σχέσεις σε νέο διπλωματικό ναδίρ.
«Είναι πολιτικά αδιανόητο το ότι θα εγκρίναμε μια τέτοια ψηφοφορία στη Γερμανία για ένα μέτρο το οποίο αντίκειται στον θεμελιώδη νόμο μας και τις ευρωπαϊκές αξίες», ξεκαθάρισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στο Σύνταγμα της Γερμανίας.
Οι πρεσβείες και τα προξενεία απολαύουν προνόμια και ασυλία βάσει της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 και η Τουρκία πιθανότητα θα θελήσει να γίνει ψηφοφορία στις διπλωματικές της εγκαταστάσεις ώστε να μπορέσουν να πάρουν μέρος οι τούρκοι ψηφοφόροι που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι υπολογίζεται πως φθάνουν το 1,5 εκατ.
[irp posts=”127527″ name=”Τουρκία: Η Μέρκελ υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων”]
Αλλά ο Ζάιμπερτ επέμεινε: «αν κάποιο άλλο κράτος θέλει να διεξαγάγει εκλογές ή δημοψηφίσματα στα προξενεία του εδώ στη Γερμανία, αυτό υπόκειται στην έγκριση» των γερμανικών αρχών.
Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας να προχωρήσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της εσχάτης των ποινών εάν η τουρκική εθνοσυνέλευση υπέβαλε την πρόταση ή εάν ο λαός το ενέκρινε σε δημοψήφισμα.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να εκλεγεί για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, κρίνει πως η χώρα της και η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα στην Τουρκία, παρά τις ανησυχίες για την ενίσχυση της εξουσίας του Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επίσης δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές της χώρας θα απαγόρευαν στους Τούρκους να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα τους.