Για πολλά χρόνια μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία μείωνε τις στρατιωτικές της δαπάνες.
Όμως η ουκρανική κρίση και ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών δημιούργησε νέα δεδομένα.
H πρώτη κίνηση της υπουργού Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν να επαναφέρει στο στρατό τα τεθωρακισμένα που είχαν βγει εκτός λειτουργίας, η δεύτερη να πείσει τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την αναγκαιότητα επενδύσεων στον αμυντικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και τώρα η υπουργός προχωρά σε προσλήψεις χιλιάδων στρατιωτών. Με την παρουσίαση σήμερα, της νέας στρατηγικής του υπουργείου σε σχέση με το προσωπικό, κλείνει μια 25χρονη περίοδος κατά την οποία μειώνονταν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.
Υπαρκτή η απειλή πολέμου
Από τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, οι αγορές πολεμικού υλικού μειώθηκαν κατακόρυφα. Από την ημέρα της Γερμανικής Επανένωσης όταν υπήρχαν 585.000 στρατιώτες σήμερα δεν έχει απομείνει ούτε το 1/3. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν φορούσαν τόσο λίγοι τη στολή των τριών κλάδων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Επί χρόνια, κανείς δεν ήθελε να επενδύονται για εξοπλιστικά προγράμματα και αυξήσεις του στρατιωτικού προσωπικού. Οι φορολογούμενοι προτιμούσαν να διατίθενται τα χρήματα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ή αυξήσεις συντάξεων.
Οι πολιτικοί από την άλλη πλευρά, δεν μπορούσαν να κερδίσουν προεκλογικούς αγώνες με σύνθημα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Ο τροχός της ιστορίας όμως, γύρισε και η κατάσταση είναι διαφορετική: οι απειλές που συνδέονται με την ουκρανική κρίση και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πολλαπλασιαστεί. Η απειλή του πολέμου επέστρεψε και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη είναι υπαρκτός.
Σε μια πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Στρατιωτικής Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών, το 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αύξησης του στρατού. Ο αριθμός τριπλασιάστηκε από το 2009. Ποσοστό 51% υπερασπίστηκε την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, το 2013 ήταν μόνο 19%.
Αύξηση αμυντικών δαπανών
Έπειτα από όλα αυτά η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας δεν πρέπει να φοβάται για τη δημοτικότητά της. Από καιρό οι στρατιώτες περιμένουν να αλλάξει πολιτική το υπουργείο της. Ακόμη και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ενόπλων Δυνάμεων Αντρέ Βίστνερ χαρακτηρίζει την αύξηση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων ως σημαντικό και θαρραλέο βήμα. Τα εξοπλιστικά σχέδια της Γερμανίας αρέσουν και στο ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε πρόσφατη επίσκεψη στη Γερμανία, κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιηθούν περισσότερο για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων ενόπλων συρράξεων.
Με την αύξηση των στρατιωτών και του αμυντικού προϋπολογισμού από 34,3 σε 39,2, δισ. ευρώ μέχρι το 2020, η γερμανική αντιπροσωπεία σώζει τα προσχήματα στη σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το καλοκαίρι στη Βαρσοβία, ακόμη κι αν συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από το στόχο του ΝΑΤΟ για εξοπλισμούς ίσους με το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 80 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η Ούρζουλα φον ντε Λάιεν έχει ανατρέψει όλες τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων της βασισμένες στην επιταγή για λιτότητα. Τώρα άλλαξε η κατεύθυνση προς την ακριβώς αντίθετη πλευρά. Μια ωστόσο, μεταρρύθμιση θα μείνει ίδια κι απαράλλακτη, η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.