ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στρέφεται μαζικά στους επανεξοπλισμούς και είναι πρόθυμη να δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά και από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Εντούτοις, η Ουκρανία «βάζει» τα γυαλιά στις χώρες της EE στην παραγωγή όπλων, παρότι είναι σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2022.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου υποστήριξε ότι είναι προβληματικό το Κίεβο να παράγει ταχύτερα και φθηνότερα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.
«Έχουμε πρόβλημα, φίλοι μου, αν μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο μπορεί να παράγει ταχύτερα από εμάς τους υπόλοιπους. Δεν λέω ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πολέμου, αλλά δεν μπορούμε πια να λέμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης. Έτσι, πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας», είπε χαρακτηριστικά.
Έπειτα, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη νομοθεσία και τη γραφειοκρατία για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία «θα πάρει αυτό που χρειάζεται, αλλά και για να διασφαλίσει ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία έχει αυξήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων. Πρόκειται για υποστηρικτικά οπλικά συστήματα όμως, όπως πυραύλους με μικρό βεληνεκές, οβιδοβόλα και μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε, υποστήριξε ότι το 30% του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποίησε η Ουκρανία το 2024 ήταν εγχώριας κατασκευής.
Επίσημα, κανείς δεν γνωρίζει πόσα όπλα παράγει η Ουκρανία, αλλά με βάση εκτιμήσεις φέρεται η παραγωγή να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, αν υπολογιστεί πως η χώρα είναι σε πόλεμο και αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε διάφορα υλικά.
Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων
Η Ευρώπη μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει πρόβλημα στην παραγωγή όπλων, επειδή τόσο καιρό δεν υπήρχε λόγος να παράγει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το κόστος δεν ήταν πάντα ζήτημα, γιατί η ζήτηση ήταν ελεγχόμενη, όπως και οι εκάστοτε αγοραστές.
Μετά τη ρωσική εισβολή του 2022 όμως, πολλές χώρες προμήθευσαν με όπλα την Ουκρανία και ορισμένες πέτυχαν ρεκόρ εξαγωγών, όπως η Γερμανία.
Έτσι, είδαν σε πραγματικές συνθήκες τα οπλικά συστήματα που λειτουργούν και συμφέρουν στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αλλαγή στην αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα, το αμερικανικό αίτημα να επανεξοπλιστούν γρήγορα οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, γιατί κανείς αγοραστής ή έμπορος όπλων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί γρήγορα.
Η Δύση λοιπόν, αναζητάει εναλλακτικές λύσεις και ορισμένα κράτη έχουν στείλει ειδικούς στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιγράψουν τεχνικές παραγωγής, με σκοπό να καλύψουν πραγματικά ή πλασματικά τις ανάγκες που προέκυψαν.