Η πείνα βασανίζει τους κατοίκους της πόλης Ράκα στη Συρία.
Η Ράκα έχει ανακηρυχθεί από το Ισλαμικό Κράτος σε «πρωτεύουσα» της οργάνωσης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Η Ράκα Σφαγιάζεται Σιωπηλά», πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τα σιλό στα οποία ήταν αποθηκευμένα τα αποθέματα σιταριού της πόλης.
Οι κάτοικοι της πόλης με δυσκολία βρίσκουν τρόφιμα, υποστηρίζει ένας κάτοικος της Ράκα που μίλησε στην ιστοσελίδα, ενώ είναι σχεδόν αδύνατον για τους περισσότερους πολίτες της Ράκα να την εγκαταλείψουν επειδή αφενός μεν δεν τους αφήνει το Ισλαμικό Κράτος, αφετέρου μόνο όσοι έχουν χρήματα μπορούν να πληρώσουν τους τζιχαντιστές για να φύγουν.
«…δεν είναι εύκολο να φύγεις [από τη Ράκα]. Κοστίζει πολλά. 100.000 λίρες Συρίας [400 ευρώ] για κάθε άτομο, ποσό που φτάνει το μισό εκατομμύριο λίρες [2.000 ευρώ] για μια μικρή οικογένεια, που είναι δυσβάσταχτο για τους ανθρώπους εδώ». Να σημειώσουμε ότι ένας μηνιαίος μισθός στη Συρία, για όσους ακόμα έχουν μισθό, ανέρχεται στις 10.000 λίρες, δηλαδή 40 ευρώ.
«Εκτός από τα έξοδα, οι άνθρωποι που θα επιθυμούσαν να φύγουν θα πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα για να νοικιάσουν ένα άλλο σπίτι [εντός της Συρίας] όπως και να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους έξοδα. Από όλους τους ανθρώπους που γνωρίζω κανείς δεν μπορεί. Για να μην αναφερθώ στη δυσκολία να πάρεις άδεια από το Ισλαμικό Κράτος [για να φύγεις]», λέει ο κάτοικος.
Βεβαίως εδώ γεννάται ένα εύλογο ερώτημα. Αφού έτσι έχουν τα οικονομικά των Σύρων, πώς μπόρεσαν τόσες εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι να πληρώσουν διακινητές για να τους περνάνε το Αιγαίο; Που τα βρήκαν τα χρήματα; Σε αυτό το ερώτημα κανείς δεν έχει απαντήσει.
Η ιστοσελίδα «Η Ράκα Σφαγιάζεται Σιωπηλά» συνάντησε και την Ομ Αλί, μια 60χρονη γυναίκα, που ζει με τον άνδρα και την κόρη της σε ένα μικρό σπίτι σε μια από τις γειτονιές της Ράκα που δέχεται τις περισσότερες αεροπορικές επιδρομές.
Στο ερώτημα γιατί δεν έχουν φύγει από τη Ράκα, απάντησε:
«Το Ισλαμικό Κράτος έχει μάτια παντού στην πόλη και αμέσως μόλις μάθουν ότι μια οικογένεια έφυγε, καταλαμβάνουν το σπίτι της, το λεηλατούν για να πάρουν τα υπάρχοντα για να τα δώσουν στους τζιχαντιστές και το ίδιο το σπίτι μετατρέπεται είτε σε στρατιωτικό κατάλυμα είτε σε αποθήκη πυρομαχικών. Αυτό το σπίτι είναι ό,τι έχω», είπε και συνέχισε: «Εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου, πάντα ζούσα εδώ και ποτέ δεν πρόκειται να αφήσω το σπίτι μου παρά μόνο για το νεκροταφείο» [εννοώντας νεκρή].
Μια άλλη γυναίκα, η 36χρονη Α.Α. περιέγραψε: «Κανείς δεν ενδιαφέρεται εάν η Ράκα δέχεται επίθεση ή βομβαρδίζεται. Γνωρίζω ότι αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Αλλά σε εμάς έλαχε η χειρότερη μοίρα, ως άνθρωποι που είμαστε μάρτυρες στα εγκλήματα που συμβαίνουν εις βάρος των αμάχων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές που ζούνε στην πόλη θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να ανατινάζουν αμάχους. Το Ισλαμικό Κράτος καταδιώκει πολίτες παντού, ανά πάσα στιγμή. Όσοι επιβιώνουν από τις πολυεθνικές αεροπορικές επιδρομές μπορεί να σκοτωθούν από τους εξτρεμιστές, οι οποίοι συνεχώς καινοτομούν στο να βρίσκουν νέους βίαιους και βάρβαρους τρόπους να βασανίζουν και να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Και εάν κάποιος είναι αρκετά τυχερός για να γλιτώσει από τους φονιάδες και από τις δύο πλευρές, έχει να κάνει με τις υπό κατάρρευση υπηρεσίες υγείας και μια απερίγραπτη κατάσταση κατάθλιψης που τους οδηγεί στον θάνατο, βλέποντας την πόλη τους να έχει μετατραπεί σε κάτι άγνωστο σε αυτούς, μετά από όλους τους βομβαρδισμούς των τελευταίων ετών».