Μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας, έστειλε η κυβέρνηση της Πολωνίας.
Η Βαρσοβία απέρριψε τις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο νέος νόμος για τα πολωνικά δημόσια ΜΜΕ απειλεί την ελευθερία τους. Παράλληλα, διόρισε ένα πρώην βουλευτή του PiS, του ευρωσκεπτικιστικού, δεξιού και εθνικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης. Τις προηγούμενες ημέρες με επιστολή της η ΕΕ καλούσε την Πολωνία να εξηγήσει εάν και πώς ο νέος νόμος συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Απαντώντας στην επιστολή, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Πολωνία αναγνωρίζει πλήρως την ελευθερία των ΜΜΕ και έκρινε ότι η Κομισιόν μπορεί να έχει λάβει παραπλανητική πληροφόρηση που διέπεται από προκατάληψη εναντίον της πολωνικής κυβέρνησης. «Το να εκτίθεται η πολωνική κυβέρνηση σε επεμβάσεις που έχουν έμπνευση άδικους, προκατειλημμένους και πολιτικά στρατευμένους ισχυρισμούς μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα» κάτι το οποίο «πρέπει να αποφευχθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Πολωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη, 13η Ιανουαρίου. Βάσει του νέου νόμου, τον οποίο επικύρωσε προχθές Πέμπτη ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, εκχωρείται στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να διορίζει τους επικεφαλής των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Χθες ο Γιάτσεκ Κούρσκι, πρώην βουλευτής του PiS, ονομάστηκε επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης.
Οι επικεφαλής των δημόσιων ΜΜΕ μέχρι σήμερα διορίζονταν κατόπιν δημόσιων διαγωνισμών που προκήρυσσε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Πολωνίας, μια ανεξάρτητη αρχή που είχε συσταθεί μεταξύ άλλων για να προασπίζει την ελευθερία του λόγου. Σύμφωνα με την επιστολή του πολωνικού ΥΠΕΞ, οι «δικαιοδοσίες» του πολωνικού ΕΣΡ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν σκοπό «να διασφαλίζεται ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ», παραμένουν «άθικτες».
«Δεν υπάρχει κανένας νόμος της ΕΕ που να απαιτεί ένας ρυθμιστικός φορέας της αγοράς των μέσων ενημέρωσης να έχει την εξουσία να καθορίζει τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων εταιρειών ΜΜΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο νόμος συνεχίζει ωστόσο να προκαλεί αντιδράσεις, και χθες στις φωνές διαμαρτυρίας προστέθηκε και αυτή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σε ανακοίνωσή της η Ιζαμπέλ Σάντους, επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τα «μέτρα τα οποία υπονομεύουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των μέσων ενημέρωσης» στην Πολωνία και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να τα ανακαλέσει.
Το PiS, που διαδέχθηκε μια κεντρώα κυβέρνηση επιτυγχάνοντας σαρωτική νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, απορρίπτει τέτοιες επικρίσεις. Τονίζει ότι έλαβε ευρεία εντολή για την αναμόρφωση της χώρας ώστε να αντανακλώνται οι καθολικές αξίες της αλλά και για να ανακτήσει η Βαρσοβία μέρος της εθνικής της ανεξαρτησίας που έχει εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες. Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει την ανησυχία της για τη θέσπιση νέου πλαισίου όσον αφορά τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας και αξίωσε να αναβληθεί η εφαρμογή του.