Μετά από τη γνωστοποίηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσική Ομοσπονδία συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Συρία, αμέσως άρχισαν οι συζητήσεις για το μέλλον της πολιτικής δομής της χώρας αυτής, γράφει η ρωσική ‘Gazeta.ru’.
Το πιο πιθανό σενάριο, είναι η αποκεντρωμένη εξουσία. Έχει προγραμματισθεί να δημιουργηθούν περιοχές από τις οποίες οι εθνοτικές – θρησκευτικές διαφορές, θα συμμετέχουν στην κύρια πολιτική φωνή της Ομοσπονδίας.
Με τον τρόπο αυτόν, η διεθνής κοινότητα έχει προσπαθήσει να επιλύσει συγκρούσεις της εποχής μας, όπως είναι το απτό παράδειγμα της Βοσνίας.
Σε τρία τμήματα η Συρία
Η Συρία, κατά πάσα πιθανότητα, θα χωρισθεί σε τρία μέρη. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό είναι, ήδη, σε εξέλιξη. Και τα τρία αυτά κομμάτια θα αποτελέσουν θέματα της Ομοσπονδιακής Συρίας.
Αυτή είναι μια κύρια άποψη του Αλχάμ Εχμέντ, ενός πολιτικού ηγέτη των Κούρδων της Συρίας και των ηγετών του κόμματος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Χάουαρ (η μεγαλύτερη πηγή πληροφόρησης των Κούρδων της Συρίας), που δημοσιεύθηκε την επόμενη ημέρα της γνωστοποίησης της συμφωνίας ΗΠΑ και Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, θεώρησε ότι η αποκέντρωση της χώρας είναι απαραίτητη για τη διατήρησή της.
Ο Εχμέντ, ο οποίος θεωρείται πραγματιστής στις απόψεις του για το πρόβλημα της Συρίας, θεωρεί ως προϋπόθεση για την επιβίωση της Συρίας τον τερματισμό του πολέμου.
Τουλάχιστον αυτού στον οποίο συμμετέχουν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του και των αντικυβερνητικών ομάδων.
«Οι συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον της Συρίας- σημειώνει η Gazeta.ru- στις οποίες συμμετείχαν και ξένοι εκπρόσωποι, κατέληξαν στη δημιουργία τριών ομοσπονδιακών περιοχών στη Συρία. Αυτό είναι ό, τι θέλουν οι Σύριοι πολίτες, τα κόμματα, οι ομάδες και τα ξένα κράτη που επιδιώκουν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι της ιδίας γνώμης», είπε ο Εχμέντ.
Οι ομόσπονδες οντότητες της Συρίας
Ο Εχμέντ αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της επικείμενης ομοσπονδοποίησης, γιατί δεν υπάρχει ακόμη, πλήρης συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Ωστόσο τόνισε ότι η αναδιοργάνωση θα διαιρέσει τη Συρία, στη Νότια, την Κεντρική και τη Βόρεια. (Οι Κούρδοι θα απαρτίσουν τη ‘Βόρεια’).
Σε κάθε περιοχή, σε πολιτικό επίπεδο, θα ληφθούν υπόψη οι εθνοτικές-θρησκευτικές ιδιαιτερότητες του τοπικού πληθυσμού. Κάθε περιοχή θα έχει το δικό της Κοινοβούλιο.
Κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σχετικά με τη μελλοντική δομή της Συρίας, η μεγαλύτερη αδιαλλαξία εμφανίζεται από τους εκπροσώπους της λεγόμενης ‘μέτριας αντιπολίτευσης’.
Σύμφωνα με τον Εχμέντ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ συμπεριφέρονται «με μεγάλη μετριοπάθεια» στο σχεδιασμό αυτόν.
Η πιο πιθανή έκβαση για το μετασχηματισμό της Συρίας θα είναι η καθιέρωση ενός ανεξάρτητου εκλογικού συστήματος σε καθένα από τρία θέματα της Ομοσπονδιακής Συρίας.
Το Βοσνιακό Μοντέλο
Η κατάσταση είναι πολύ όμοια με τη Βοσνία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1992-1995. Υπήρχαν τρεις πλευρές: οι Ορθόδοξοι Σέρβοι, οι Καθολικοί Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της κατάστασης της παιδείας στη Βοσνία που έχει γίνει από τους Σέρβους, του Μουσουλμάνους και τους Κροάτες που συμφώνησαν να συμβιώσουν εντός της Ομοσπονδίας.
Σήμερα, η χώρα αυτή, έχει μια ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική δημοκρατία που αποτελείται από την Ομοσπονδία της Βοσνίας (μουσουλμανικό τμήμα), την Ερζεγοβίνη (κροατική) τη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS) με σερβική πλειοψηφία και την περιφέρεια Μπράτσκο.
Αυτή η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας, ως εκ τούτου, ανήκει σε όλους και σε κανέναν ταυτόχρονα. Ο επικεφαλής του Μπράτσκο (Brcko), διορίζεται από τον ΟΗΕ.