Η Τουρκία έχει μπει σ΄ ένα επικίνδυνο μονοπάτι ο προορισμός του οποίου δεν μπορεί παρά να οδηγεί σ΄ έναν προορισμό: την αποσταθεροποίηση. Η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει πλέον καθημερινά την “ασύμμετρη απειλή” των Κούρδων οι οποίοι -όπως πάντα- δεν είναι διατεθειμένοι να αφανιστούν από την Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν. Κι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί ,όπως όλα δείχνουν η Τουρκία είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αντιμέτωπη με επιθέσεις που θα αποτελέσουν την δική της 11η Σεπτεμβρίου! Οι επιθέσεις του τελευταίου 24ωρου σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης και στο αμερικανικό προξενείο δείχνουν ότι η κατάσταση έχει αρχισει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Όλα αυτά επειδή ο Ερντογάν αρνείται να αποδεχτεί την πορεία της προσωπικής του πτώσης η οποία αποτυπώνεται και στα εκλογικά αποτελέσματα και στις δημοσκοπήσεις. Η οικονομία πλέον δεν “πετά” αλλά οδεύει προς ανώμαλη προσγείωση ,όπως και η δημοτικότητα του Ερντογάν που από το 71% έπεσε στο 38%.
Οι εσωτερικές πολιτικές οδήγησαν τον Ερντογάν στην επιλογή να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με τους Κούρδους, βάζοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας του με την Ρωσία του Πούτιν. Οι επιθέσεις που εξαπολύει η τουρκική αεροπορία κατά των Κούρδων έχουν εξοργίσει τους τελευταίους . Ο Ερντογάν έχει εμπλέξει την χώρα του σ΄ έναν πόλεμο εκ των προτέρων χαμένο. Σ΄ ένα πόλεμο στον οποίο δεν πρόκειται να βρει ούτε ένα σύμμαχο.
Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα του Σεργκέι Στρόκαν στη “Σύγχρονη Ρωσία” για το πως η Μόσχα αντιμετωπίζει την εκστρατεία Ερντογάν κατά των Κούρδων. Γράφει μεταξύ άλλων:
Η διπλή επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε τζιχαντιστές του (ISIS) και Κούρδους μαχητές στη Συρία, στα τέλη Ιουλίου, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον περιφερειακό ρόλο του μόνου ισλαμικού κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ, την ώρα που αναζωπυρώνεται η συζήτηση γύρω από τη διεθνή τρομοκρατία…
…Η Άγκυρα επιδιώκει, πρώτον την αποδυνάμωση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανοίγοντας πιθανώς το δρόμο για ένα φιλο-τουρκικό καθεστώς, και, δεύτερον, να αποτρέψει του Κούρδους της Συρίας από το να ακολουθήσουν τους ιρακινούς συγγενείς τους, σχηματίζοντας ένα κρατικό μόρφωμα που θα μαγνητίζει τους Τούρκους αδελφούς τους.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκίας, μπορεί να καυχηθεί ότι έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, είναι αντιμέτωπη με πάρα πολλές προκλήσεις…
…Στο φινάλε θα μπορούσαμε να δούμε ανακατατάξεις σε ολόκληρη την περιοχή. ΟΙ Κούρδοι με ενισχυμένη αίσθηση της εθνικής ενότητας, θα επηρεάσουν τη μεταπολεμική ατζέντα απαιτώντας μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά τους. Η ανάδυση ενός ενωμένου Κουρδιστάν φαίνεται τώρα ως ένα πιο αληθοφανές σενάριο από ό,τι πριν εξαπολύσει ο Ερντογάν την επίθεσή του.
Η Μόσχα έχει λόγους να ανησυχεί, λόγω των αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, σε δύο μεγάλα έργα: το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας στη Μερσίνα, που θα κατασκευαστεί από την Rosatom, και του τουρκικού αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom. Μία Τουρκία σε αναταραχή και αποσταθεροποίηση δεν είναι αυτό που θέλει η Μόσχα, η οποία έχει να χάσει πολλά, αν η πολιτική νεο-ιμπεριαλισμού του Ερντογάν, οδηγηθεί σε αδιέξοδο
Οι τουρκικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν τα όρια του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Είναι ακόμα ένα δίκοπο μαχαίρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα αλλά και προπέτασμα καπνού για να συντριβεί η διαφωνία και η αντιπολίτευση στο εσωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Πρόεδρος Ερντογάν μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου δεν μπορούσε να μην συζητήσει το θέμα της ισλαμιστών αυτονομιστών της Αυτόνομης Περιφέρειας των Ουγούρων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Κινέζοι δεν είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις καθιερωμένες τουρκικές μεθόδους απέναντι σε τέτοιες εσωτερικές προκλήσεις”.