Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι δεν αρκείται μόνο στην «φίμωση» του Τύπου στην Τουρκία και στο «κυνήγι» δημοσιογράφων και πολιτών που «προσβάλουν» τον «σουλτάνο» της χώρας, αλλά θέλει να ασκήσει την επιρροή της και στα ξένα ΜΜΕ.
Η τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη διαμαρτυρήθηκε έντονα για την προγραμματισμένη προβολή ενός ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Αρίφ Γκιουλέν, εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής πρεσβείας απέστειλε επιστολή προς το σουηδικό τηλεοπτικό κανάλι TV4 με την οποία το καλεί να αποσύρει το προγραμματισμένο για την Κυριακή ντοκιμαντέρ που αφορά την γενοκτονία των Αρμενίων και έχει τίτλο: «Seyfo 1915 – Η γενοκτονία».
Η επιστολή δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του καναλιού και σε αυτή ο Γκιουλέν καλεί το σουηδικό κανάλι να αποσύρει την προβολή του επίμαχου ντοκιμαντέρ επειδή «έχει αποτύχει να υπηρετήσει την αρχή της αντικειμενικότητας».
Η παρέμβαση του Γκιουλέν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του σουηδικού καναλιού που αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του Τούρκου αξιωματούχου. «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε απόπειρα πίεσης που απειλεί την ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε η διευθύντρια προγράμματος του TV4 Βιβέκα Χάνσουν, στην ιστοσελίδα του καναλιού.
Μιλώντας για το θέμα στην σουηδική εφημερίδα Expressen, ο Γκιουλέν υποστήριξε ότι έχει πλήρη σεβασμό για την ελευθερία της έκφρασης και για το κανάλι, αλλά αρνήθηκε να αποσύρει το αίτημά του. «Η απόφαση είναι δική τους, δεν γνωρίζω αν θα την αλλάξουν, μπορούν να το μεταδώσουν αν θέλουν (το ντοκιμαντέρ), αλλά και εγώ μπορώ να λέω αυτό που αισθάνομαι», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής πρεσβείας.
Ο Τζόνας Σγιόστεντ, βουλευτής και επικεφαλής του αριστερού κόμματος στην Σουηδία, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός πως μια χώρα (η Τουρκία) ζητά να “φιμώσει” τα μέσα ενημέρωσης στη Σουηδία» και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει σκληρή στάση απέναντι σε τέτοιες ενέργειες. Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση της Σουηδίας «να ανακαλέσει τον Σουηδό πρέσβη από την Τουρκία, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση ότι “αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επικίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου και δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στην Σουηδία”».