Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Ισλάμ και τζιχαντιστές

Newsroom από Newsroom
27/01/2016 11:41
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Από τον Βασίλη Πλατή, φιλόλογου-δρος Ιστορίας Α.Π.Θ.

Με τον ερχομό της νέας χρονιάς, επαναλήφθηκαν διαδοχικά οι αιματηρές δολοφονικές ενέργειες των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) σε διάφορα μέρη του πλανήτη (πιο πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη και τη Τζακάρτα της Ινδονησίας), οι οποίες είχαν «στιγματίσει» τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους (αναφερόμαστε κυρίως στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κεντρικά σημεία του Παρισιού).


Είναι φανερό πια ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι δύσκολα αναστρέψιμη• από τη μια, η συγκρότηση ισλαμικής κρατικής οντότητας, του ψευδεπίγραφου «Ισλαμικού Κράτους», σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, και από την άλλη η κυριαρχία του συναισθήματος του φόβου στις δυτικές κοινωνίες, οδηγεί σε παράλυση την παγκόσμια κοινότητα και καθιστά άμεση και επιτακτική ανάγκη τη συστράτευση όλων των χωρών εναντίον του κοινού κινδύνου.


Χωρίς διάθεση, λοιπόν, να θεωρητικολογήσουμε (άλλωστε «οι καιροί ου μενετοί») προβαίνουμε εδώ σε μια σύντομη ανάλυση στοιχείων του Ισλάμ που εκμεταλλεύτηκαν και ερμήνευσαν με το δικό τους τρόπο οι φανατικοί του «Ισλαμικού Κράτους» στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το status quo (πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό) του σύγχρονου κόσμου.


Είναι γεγονός ότι στη θρησκεία του Ισλάμ συνυπάρχουν δύο στοιχεία, το θρησκευτικό και το πολιτικό. Η συνύπαρξή τους άλλωστε είχε επιτρέψει κατά το παρελθόν σε διάφορα ισλαμικά καθεστώτα και κινήματα να εκκοσμικεύσουν το θρησκευτικό στοιχείο και να επιτύχουν κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές.


Παράλληλα, η διεξαγωγή του ένοπλου «τζιχάντ» («ιερού πολέμου»), σύμφωνα με τους φανατικούς θεωρητικούς του Ισλάμ, αποτελούσε θεμελιώδες χρέος των πιστών και συγκαταλεγόταν στα θρησκευτικά τους καθήκοντα (όπως η προσευχή, η συμμετοχή στη λατρεία, η ελεημοσύνη, το προσκύνημα στη Μέκκα κ.ά.).


Οι ίδιοι, εξάλλου, εξέφραζαν με μεγαλύτερη ένταση κατά τις τελευταίες δεκαετίες την ανησυχία τους για τη διείσδυση της δυτικής ιδεολογίας και κουλτούρας στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής των πιστών (στην ένδυση, στην οποία επιβαλλόταν το κάλυμμα του γυναικείου προσώπου, την εκπαίδευση των νέων και κυρίως των νεανίδων, τη μουσική, τις διατροφικές συνήθειες).


Επιπλέον, στο επίπεδο της διοίκησης των μουσουλμανικών εθνικών κρατών, η κατάρρευση της πολιτικο-θρησκευτικής δομής του «χαλιφάτου» στην Τουρκία που επήλθε ως απόρροια της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών (στις 10 Αυγούστου 1920) αποτέλεσε σημαντικό θέμα συζήτησης και προβληματισμού για τη μουσουλμανική κοινότητα από τη δεκαετία του 1920 και εξής. Το ζήτημα αυτό επανήλθε στο προσκήνιο λίγο πριν από τις πολεμικές εξελίξεις στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, που οδήγησαν στη συγκρότηση του «ισλαμικού χαλιφάτου».


Την απομάκρυνση των μουσουλμανικών κοινωνιών από τις «παραδοσιακές» αρχές του Ισλάμ, όπως όμως τις εννοούσαν και τις ερμήνευσαν εκείνοι, προέβαλαν οι επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους» με τα γνωστά στη συνέχεια αποτελέσματα. Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις την αυξανόμενη δυσφορία του μουσουλμανικού πληθυσμού σε φτωχογειτονιές των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων για να στρατολογήσουν μέλη τους από τη Δύση (το παράδειγμα του Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, «φυτώριου», όπως αποδείχτηκε, τζιχαντιστών, είναι «εύγλωττο»).

Επίσης, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η παρακμή των πολιτικο-οικονομικών δογμάτων και ιδεολογιών στη Δύση και η συνακόλουθη φθορά του σοσιαλισμού και των ξενόφερτων καπιταλιστικών μοντέλων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου ενίσχυσε τα ακραία ισλαμικά στοιχεία.


Βέβαια, αξίζει να επισημανθεί ότι την ιδεολογία του «Ισλαμικού Κράτους» και τις μεθόδους του υιοθετεί μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ισλαμικού κόσμου. Η συντριπτική πλειονότητα των πιστών αποδοκιμάζει τους τζιχαντιστές και αισχύνεται για τις πράξεις τους. Άλλωστε το «Ισλάμ» (με γιώτα κεφαλαίο) είναι ένα και αριθμεί περί το ενάμισι δισεκατομμύριο πιστούς σε όλο τον κόσμο, ενώ τα ισλάμ (με γιώτα πεζό), οι διάφορες δηλαδή ιδεολογικές εκφάνσεις των επιμέρους ιδιαιτέρων μουσουλμανικών κοινωνιών, είναι πολλές. Ο Βασίλης Πλατής, είναι φιλόλογος-δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ.

 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΣχετικάΆρθρα

Featured

CBS: «Πράσινο φως» από Τραμπ σε Ισραήλ να κτυπήσει το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία στα πυρηνικά

15/02/2026 | 20:43
Featured

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε Αττική, Πρέβεζα, Τρίπολη, Λέσβο, Κέρκυρα, Κρήτη – Υποχώρησε δρόμος στα Τζουμέρκα

15/02/2026 | 20:13
HOT NEWS

Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται για παρατεταμένες επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν

15/02/2026 | 20:00
Featured

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αυτόνομο την εκλογική μάχη – Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη μία δημοκρατική αλλαγή με σχέδιο

15/02/2026 | 19:32
Load More
Επόμενο Άρθρο

H Ρώμη έκρυψε τα γυμνά αγάλματα για να μην προσβληθεί ο πρόεδρος του Ιράν


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΡΩΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

    Καιρός: Κυριακή με βροχές, καταιγίδες, ανέμους και σκόνη – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
  • Έφυγε από τη ζωή η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη

    88 shares
    Share 35 Tweet 22
  • ΑΓΡΟΤΕΣ- ΑΑΔΕ-myBusinessSupport: Νέο άνοιγμα για ΑΤΑΚ/ΚΑΕΚ έως 20 στρέμματα – Ρύθμιση για δημόσιες γαίες και ΜΙΔΑ

    78 shares
    Share 31 Tweet 20
  • Νόμος Κατσέλη και τόκοι: «πάγωμα» στεγαστικών, φόβοι για πλειστηριασμούς και σοκ στην κτηματαγορά – τι αλλάζει μετά την απόφαση

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Ζελένσκι για Πούτιν: «Δεν του έχει μείνει πολύς χρόνος» – Πολιτικό θράσος, υγεία, Κρεμλίνο και το μήνυμα προς Δύση

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιθυμούν μια Ελλάδα εθνικής αυτοπεποίθησης, όχι εθνικής υστερίας – Θέλουμε μια λειτουργική σχέση με Τουρκία

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Αύριο η υπογραφή των συμβάσεων με Chevron-Helleniq Energy – Τα κρίσιμα ορόσημα

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch