ΙΤΑΛΙΑ: Σε βαθιά πολιτική κρίση, τη δεινότερη των τελευταίων ετών, έχει περιέλθει η Ιταλία, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις Βρυξέλλες και τους κόλπους των «28» της Ε.Ε., καθώς πρόκειται για μία από τις έξι ιδρυτικές χώρες τής παλιάς ΕΟΚ και την τρίτη οικονομία της Ευρώπης.
Η άρνηση του προέδρου της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα να αποδεχθεί τον διορισμό του 82χρονου ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα ως υπουργού Οικονομικών, όπως επιθυμούσε η συμμαχία της Λέγκα με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, συμπληρώθηκε χθες με την ανάθεση στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι της εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Κοταρέλι -θεωρείται ενσάρκωση της δημοσιονομικής λιτότητας- κλήθηκε από τον πρόεδρο Ματαρέλα να σχηματίσει και να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο ή το αργότερο στις αρχές του 2019. Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ είναι σήμερα διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία, άρχισε από χθες την προσπάθεια συγκρότησης της κυβερνητικής ομάδας, ώστε να εμφανισθεί στο Κοινοβούλιο, όπου ωστόσο δεν έχει σχεδόν καμιά πιθανότητα να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η ακροδεξιά Λέγκα, που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχουν εξεγερθεί κατά του διορισμού του. Όπως δήλωσε χθες έχει στόχο να ετοιμάσει και να φέρει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019 πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 2019, πρόσθεσε όμως πως αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης θα αρκεσθεί να διαχειρισθεί τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι τις εκλογές, που θα διεξαχθούν «μετά τον Αύγουστο». Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, σημειώνοντας πως «η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη τη δημόσια οικονομία… Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στη Ζώνη του Ευρώ».
Πραξικόπημα καταγγέλλει ο Λουίτζι Ντι Μάιο
Έντονη, όπως αναμενόταν, ήταν η αντίδραση της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, με οξεία ρητορική κατά του προέδρου Ματαρέλα, του Βερολίνου και των αγορών… «Αυτό δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι σεβασμός της λαϊκής ψήφου. Είναι απλώς ο τελευταίος σπασμός των ισχυρών εξουσιών που θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φτωχή και επισφαλή» δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Λέγκα, και προειδοποίησε: «Οι εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα, ο λαός και η αληθινή ζωή ενάντια στις γηραιές κάστες κι αυτούς τους κυρίους του σπρεντ!».
Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε των Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο θεωρεί τον Κοταρέλι «έναν απ’ αυτούς τους ειδικούς που μας κάνουν μαθήματα και μας εξουθένωσαν με τις περικοπές τους στην υγεία, την παιδεία, τη γεωργία…».
Ο Ντι Μάιο, ο οποίος ζήτησε να κινηθεί διαδικασία κατά του Ιταλού προέδρου για «εσχάτη προδοσία», δήλωσε πως «είναι αληθινά δύσκολο να πιστέψεις στους νόμους και τους θεσμούς του κράτους», και με τη βεβαιότητα του 32% των ψήφων που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου σημείωσε: «Καταρχήν, ας επιστρέψουμε στις κάλπες. Όμως αν πάρω 40% και επιστρέψω στο Κυρηνάλιο (σ.σ. το Προεδρικό Μέγαρο) με τον Σαβόνα, θα αλλάξει κάτι;».
Ο πρόεδρος Ματαρέλα σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής είχε εξηγήσει πως «ο διορισμός του υπουργού Οικονομίας αποτελεί πάντα ένα άμεσο μήνυμα εμπιστοσύνης ή ανησυχίας για τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους».
Στις πολιτικές εξελίξεις και στην αποτυχία να σχηματισθεί κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων αναφέρθηκε ο ιδρυτής των «πεντάστερων» Μπέπε Γκρίλο, σε βίντεό του που ανάρτησε στο Facebook. «Yπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία» υποστήριξε ο Γκρίλο.
Εν τω μεταξύ, εκτός από τα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα, και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι. Τόσο στην Ιταλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι από μια νέα εκλογική διαδικασία θα βγουν ακόμη περισσότερο ενισχυμένα τα εθνολαϊκιστικά κόμματα της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Ο Σαλβίνι, «ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής πολιτικής», σύμφωνα με τους σχολιαστές, το πιστεύει ακράδαντα, καθώς οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν πλέον περίπου 22% των ψήφων, από το 17% που είχε συγκεντρώσει στις 4 Μαρτίου, γράφει η εφημερίδα Ναυτεμπορική.
«Ο κύριος Ψαλίδι»
Ο 64χρονος Κοταρέλι , πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επονομαζόταν «ο κύριος Ψαλίδι» για τον ρόλο του στη μείωση των δημόσιων δαπανών το 2013-2014, αναλαμβάνει επικεφαλής της 65ης ιταλικής κυβέρνησης, μετά το θεαματικό βέτο στο όνομα της υπεράσπισης των ιταλικών συμφερόντων στην Ευρώπη, που άσκησε ο Ματαρέλα (αριστερά) σε μια λαϊκιστική κυβέρνηση, η οποία δεν εγγυάτο την παραμονή στο ευρώ.