Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Kαμπούλ: Οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές

Newsroom από Newsroom
28/09/2017 11:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και όλμοι στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Τετάρτη.

Ετσι, οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια αεροπορική επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι επιθέσεις και οι θάνατοι αμάχων επισκίασαν μια επίσκεψη με στόχο να διατρανωθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στην αφγανική κυβέρνηση κι υπενθύμισαν τους κινδύνους που συνδέονται με την επιθετικότερη πολιτική της Ουάσινγκτον, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει μια αύξηση των αεροπορικών επιδρομών.

Μερικές ώρες μετά την άφιξη του Μάτις στην Καμπούλ, αντάρτες άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον του αεροδρομίου και έστειλαν πολλούς βομβιστές-καμικάζι να επιτεθούν σε αυτό, μια ενέργεια την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν τόσο οι Ταλιμπάν, όσο και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ένοπλοι που είχαν οχυρωθεί σε ένα κοντινό σπίτι ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που κράτησαν για μεγάλο μέρος της ημέρας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σε ένα πλήγμα από αέρος για να υποστηρίξουν μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων της αφγανικής αστυνομίας η οποία μαχόταν με τους δράστες της επίθεσης, αλλά σημειώθηκε «δυσλειτουργία» ενός πυραύλου που προκάλεσε πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με την αποστολή των ΗΠΑ και του NATO στη χώρα. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας πρώτος απολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν έκανε λόγο για μια γυναίκα νεκρή και 11 άμαχους τραυματίες. Αλλά ο ακριβής απολογισμός παρέμενε άγνωστος το βράδυ της Τετάρτης και υπήρχε ενδεχόμενο, σύμφωνα με αφγανικά ΜΜΕ, να είναι πολύ πιο βαρύς από τον επίσημο.

Η αμερικανική και νατοϊκή δύναμη εξέφρασε «βαθιά λύπη» για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. «Λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων, ακόμη και καθώς οι εχθροί του Αφγανιστάν συνεχίζουν να δρουν εσκεμμένα σε τοποθεσίες που θέτουν τους αμάχους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο», ανέφερε η δύναμη σε ανακοίνωσή της.

Η επίσκεψη του Μάτις ακολουθεί την ανακοίνωση της νέας πολιτικής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Αφγανιστάν, η οποία προβλέπει την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης εναντίον των Ταλιμπάν, οι οποίοι κερδίζουν εδάφη στην προσπάθειά τους να επιβάλουν ξανά την εξουσία τους μετά την ανατροπή του καθεστώτος τους το 2001.

Ο Μάτις, ο οποίος συναντήθηκε με τον αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, διαβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να ελπίζουν σε μια στρατιωτική επικράτησή τους, ενώ έκανε λόγο για μια πιο «ολιστική» προσέγγιση από πλευράς της Ουάσινγκτον, που δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και θα συμπεριλάβει το Πακιστάν.

Για τους Ταλιμπάν «ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη και την πολιτική νομιμοποίηση» είναι να υπάρξει «μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μάτις.

Ο Γάνι είπε ότι η κυβέρνησή του «είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν» και θα συζητήσει μια στρατηγική για την ειρήνη με τη συμμετοχή της κυβέρνησης του Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει εδάφη μετά τον τερματισμό της μάχιμης αποστολής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO το 2014 και σήμερα υπολογίζεται ότι ελέγχουν ή διεκδικούν το 40% της αφγανικής επικράτειας. Οι αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες υφίστανται βαριές απώλειες—7.000 νεκροί, 12.000 τραυματίες μόνο το 2016—δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες.

Όμως η πιο ενεργή εμπλοκή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και ειδικά η αεροπορική υποστήριξη στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις ενέχει κινδύνους. Ήδη το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθώς οι αεροπορικές επιχειρήσεις του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ εντάθηκαν, οι απώλειες μεταξύ των αμάχων αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά 43% σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κι ο Γάνι κάλεσε τους συμμάχους του να λάβουν μέτρα για να περιοριστούν.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι περιμένει τα κράτη μέλη του NATO να αυξήσουν τη συμβολή τους στο Αφγανιστάν, συνεισφέροντας στρατεύματα και χρηματοδότηση, κι ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στη χώρα αυτή κρίνεται η αξιοπιστία της συμμαχίας.

«Γνωρίζουμε το κόστος της παραμονής στο Αφγανιστάν», δήλωσε, «αλλά το κόστος της αποχώρησής μας θα ήταν υψηλότερο. Εάν οι δυνάμεις του NATO αποχωρήσουν πρόωρα υπάρχει ο κίνδυνος το Αφγανιστάν να επιστρέψει σε κατάσταση χάους και να μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία». «Όσο το Αφγανιστάν παραμένει σταθερό, είμαστε πιο ασφαλείς», επέμεινε ο ίδιος.

Πάνω από δεκαπέντε χώρες μέλη του NATO έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως για την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων. Η νατοϊκή δύναμη χωρίς τους Αμερικανούς αριθμεί σήμερα περίπου 5.000 άνδρες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ

iefimerida.gr

Ετικέτες: δυνάμειςΕΠΙΔΡΟΜΕΣΚΑΜΠΟΥΛΝΑΤΟ

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Αποκλειστικό tilegrafimanews.gr: «Επιπλέον βάρδιες» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία – Το ΝΑΤΟ ζητά, η Ελλάδα εφαρμόζει;

27/06/2025 | 10:35
Featured

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Το δείπνο στο παλάτι και οι αφίξεις των ηγετών

25/06/2025 | 00:31
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν έχω «απολύτως καμία αμφιβολία» ότι ο Τραμπ θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ

06/06/2025 | 18:00
Featured

Το κρυφό όπλο του Πούτιν: 6 πύραυλοι που δεν αναχαιτίζονται – Τι φοβούνται οι ΗΠΑ και Τι απαντά η Ρωσία»

05/06/2025 | 11:07
Load More
Επόμενο Άρθρο

The Voice of Greece- SKAI: Το νέο εντυπωσιακό τρέιλερ (ΒΙΝΤΕΟ)


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Θάνος Πλεύρης στη θέση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

    573 shares
    Share 229 Tweet 143
  • Η Γερουσία δίνει στον Τραμπ το δικαίωμα να διατάξει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν χωρίς άδεια του Κογκρέσου

    531 shares
    Share 212 Tweet 133
  • Ο Τραμπ ανακοίνωσε «πιθανή εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας

    490 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Καιρός: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές με ανέμους 7 μποφόρ – Πτώση της θερμοκρασίας

    452 shares
    Share 181 Tweet 113
  • Ανοίγει νέο μέτωπο το Κρεμλίνο: Ευθεία απειλή για τη Ρωσία τα F-35 του ΝΑΤΟ στην Εσθονία

    437 shares
    Share 175 Tweet 109
  • ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

    992 shares
    Share 397 Tweet 248
  • Θρήνος στη Χαλκηδόνα: Πατέρας και 13χρονος νεκροί σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό – Τραυματίες η μητέρα και το μικρότερο παιδί

    394 shares
    Share 158 Tweet 99
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch