Καταρρέει η τουρκική οικονομία – Πτώση 9,9% του ΑΕΠ – Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον Ερντογάν.
Κατά 9,9% σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε η τουρκική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική αρχή της χώρας.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 1,04 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (153,18 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Turkstat – TÜİK).
«Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, αρκετές οικονομίες – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας – αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, όπως το λοκντάουν και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί» σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αποσιωπώντας άλλους παράγοντες όπως την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, και τη φυγή των ξένων επενδυτών, αλλά και την εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν να μη μειωθούν τα επιτόκια.
Ο βιομηχανικός κλάδος κατέγραψε πτώση 16,5%, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 8,6% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 6,3% στο β΄ τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 35,3%.
Μια ομάδα 17 οικονομολόγων που είχε ερωτηθεί από το πρακτορείο Anadolu στις 27 Αυγούστου είχε προβλέψει ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Γενικότερα, οι προβλέψεις των οικονομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ -7% και -15%, σύμφωνα με το ΑΠΕ και το skai.gr.
Τη Δευτέρα η ισοτιμία αγγίζει το επίπεδο των 7,33 λιρών ανά δολάριο, ενώ νωρίτερα έφθανε τις 7,35 λίρες έναντι του δολαρίου, λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,41. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας.
Με την τουρκική λίρα να έχει χάσει αξία οι πολίτες να επιδιώκουν να πάρουν με κάθε τρόπο στα χέρια τους ξένα νομίσματα, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα εξανεμίζονται λόγω των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας.