Σοβαρά προβλήματα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν τα «success stories» του ευρωπαϊκού νότου, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να δέχονται σοβαρότατες προειδοποιήσεις για την οικονομική τους πορεία από ΔΝΤ και Κομισιόν αντίστοιχα.
Προβληματισμός για το έλλειμμα της Ισπανίας
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, μαζί με την Ιρλανδία, η Ισπανία είναι ίσως η χώρα που έχει παρουσιαστεί ως success story της λιτότητας. Υπό την κυβέρνηση του Μ. Ραχόι η χώρα κατάφερε να εισάγει σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων και τον Φεβρουάριο η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η οικονομική απόδοση της χώρας σημείωσε ανάπτυξη κατά 3,2%.
Σύμφωνα ωστόσο με τον δημοσιογράφο των FT, εκείνο που δεν μπορεί να ελέγξει η Μαδρίτη είναι το έλλειμμα της. Η χώρα έπρεπε να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που προβλέπει η ΕΕ ήδη από το 2013. Όταν κατέστη σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, η προθεσμία παρατάθηκε κατά ένα χρόνο. Και ένα χρόνο αργότερα υπήρξε και δεύτερη παράταση μέχρι τα τέλη του 2016.Όπως αναφέρουν οι Financial Tinmes, τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς το έλλειμμα της χώρας για το 2015 αγγίζει το 5,2%.
Τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου δύσκολα για την όποια κυβέρνηση ενδεχομένως προκύψει μετά τις συζητήσεις των διερευνητικών εντολών που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στη χώρα, μετά την αποτυχία του κόμματος του Μ. Ραχόι να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ήδη από τον Φεβρουάριο, η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει από το Φεβρουάριο ότι όποια κυβέρνηση προέκυπτε μετά τις εκλογές θα έπρεπε να κάνει περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό.
Στο στόχαστρο του ΔΝΤ η Πορτογαλία
Πονοκέφαλος ωστόσο υπάρχει και στην πορτογαλική κυβέρνηση καθώς σε ανακοίνωση που το ΔΝΤ την Παρασκευή αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ πως η χώρα είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί για φέτος στις Βρυξέλλες. Έτσι, σύμφωνα πάντα με το Ταμείο, η πορτογαλική κυβέρνηση -που τάσσεται κατά της λιτότητας- μπορεί να χρειασθεί να αποδεχθεί περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση που συνέταξε μετά από επίσκεψη κλιμακίων του τον Φεβρουάριο στη Λισαβόνα, «αν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα» το έλλειμμα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2,9% του ΑΕΠ, σημαντικά πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2,2%. «Οι αρχές είναι ανάγκη να ετοιμάσουν μια συγκεκριμένη ομάδα μέτρων που θα ενεργοποιηθεί αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το έλλειμμα … δεν μπορεί να επιτευχθεί», τονίζει το ΔΝΤ.
Πέρυσι το έλλειμμα ήταν 4,4%, πάνω από τον στόχο της Λισαβόνας που ήταν γύρω στο 3%, ενώ η αριστερή πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία ήρθε στην εξουσία τον Νοέμβριο, υποβάθμισε την άποψη του ΔΝΤ.
«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν υποστηρίζονται από τις εξελίξεις από τον Ιανουάριο και μετά, όπως η αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι επιτυχείς τοποθετήσεις χρέους και η βελτίωση της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να επιτύχει τους στόχους», προσθέτει.