Ρωσία και ΟΠΕΚ
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο πηγές εντός του οργανισμού.
Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε τον ρόλο μεσολαβητή στην επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ρύθμισης των τιμών του πετρελαίου. Κατά την εκτίμηση του πρακτορείου, ο σημαντικός ρόλος της Ρωσίας στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας αποδεικνύει την πολλαπλή αναβάθμιση του κύρους της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή κατά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος είχε συζητήσει τις προοπτικές μιας τέτοιου είδους συμφωνίας με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Κίνα τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, οι χώρες του ΟΠΕΚ κατά την άτυπη σύνοδο στην Αλγερία συμφώνησαν για τον περιορισμό της παραγωγής του πετρελαίου. Ωστόσο, χρειάστηκαν κι άλλες διπλωματικές προσπάθειες για να συμφωνηθούν συγκεκριμένα όρια.
[irp posts=”85116″ name=”Ουκρανία – Πυρηνικά: Προκαλεί τη Ρωσία”]
To πρόβλημα ήταν οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Την παραμονή της συνάντησης των χωρών του ΟΠΕΚ δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για να αλλάξει η κατάσταση και όμως, η μεσολάβηση του Βλαντίμιρ Πούτιν συνέβαλε στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης. Στην επιτυχία συντέλεσαν και οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Ρώσου ηγέτη και του προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της 30ης Νοεμβρίου οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – μέχρι το επίπεδο των 32,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Η Ρωσία θα παράγει 300.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι είναι τώρα. Ως αποτέλεσμα της απόφασης της Συνόδου Κορυφής οι τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά αυξήθηκαν κατά 9-9,5% και το ρούβλι ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου περίπου κατά 4%.