Τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν κλειστά για πρώτη φορά αύριο για μια από τις μεγάλες μουσουλμανικές εορτές, την Άιντ αλ Άντχα ή Άιντ αλ Κεμπίρ, τη Γιορτή της Θυσίας.
Ο Δημοκρατικός δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο το μέτρο αυτό, λέγοντας ότι “αντανακλά τη δύναμη και την ποικιλομορφία της πόλης μας”.
Οι 1,1 εκατομμύριο μαθητές των περίπου 1.800 σχολείων στη Νέα Υόρκη θα έχουν επομένως αργία αύριο, ενώ τα σχολεία ήταν και σήμερα κλειστά με αφορμή τον εορτασμό της εβραϊκής εορτής Γιομ Κιπούρ.
Ο ντε Μπλάζιο είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο την προσθήκη δύο νέων αργιών στο σχολικό πρόγραμμα για τις μουσουλμανικές εορτές της Άιντ αλ Άντχα και, από το καλοκαίρι του 2016, της Άιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.
Στο πρόγραμμα των σχολείων της Νέας Υόρκης, τα οποία παραμένουν ήδη κλειστά για αρκετές εβραϊκές και χριστιανικές εορτές, προστίθεται επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης, και άλλη μια ημέρα αργίας, το Σεληνιακό Νέο Έτος, ή Κινεζικό Νέο Έτος, μια από τις πιο σημαντικές εορτές στην Κίνα και σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες. Οπότε οι μαθητές των δημόσιων σχολείων της πόλης δεν θα έχουν σχολείο και στις 8 Φεβρουαρίου του 2016.
“Είναι μια μεγάλη νίκη που είδαμε να φτάνει αυτή η μέρα”, δήλωσε η Λίντα Σάρσορ, μέλος του “Συνασπισμού για τις Μουσουλμανικές Σχολικές Αργίες” και μητέρα τριών παιδιών.
“Ως ιμάμης και πατέρας είμαι πολύ χαρούμενος”, συμπλήρωσε ο ιμάμης Σάμσι Άλι, διευθυντής του Μουσουλμανικού Κέντρου της Τζαμάικα στην συνοικία του Κουίνς. “Πιστεύω ότι η πολιτική αυτού του είδους θα συμβάλει στο να αισθανθούν οι μουσουλμάνοι ότι είναι μέλη της κοινωνίας”.
Οι μουσουλμάνοι γονείς αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα το δίλημμα: να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι και να χάσουν το μάθημα ή να τα στείλουν στο σχολείο και να μην τιμήσουν τη γιορτή.
“Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις οικογένειες να αλλάξουμε το σχολικό μας ημερολόγιο ώστε αυτό να αντανακλά τη δύναμη και την ποικιλομορφία της πόλης μας. Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμανικές οικογένειες δεν θα αναγκάζονται πια να επιλέγουν ανάμεσα στον σεβασμό των πιο ιερών ημερών του ημερολογίου τους ή το σχολείο”, είχε σημειώσει τον Μάρτιο ο ντε Μπλάζιο, εκπληρώνοντας μια προεκλογική του δέσμευση.
Τα παιδιά των μουσουλμανικών οικογενειών αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 10% των μαθητών των δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ περίπου 7 με 10 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στις ΗΠΑ, εκ των οποίων περίπου ένα εκατομμύριο στη Νέα Υόρκη.
Η πόλη αυτή δεν είναι ωστόσο πρωτοπόρος στο θέμα αυτό. Ήδη ορισμένα σχολεία στις πολιτείες του Βερμόντ, της Μασαχουσέτης και του Νιου Τζέρσεϊ –όλες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ– κλείνουν για τις εορτές του Ισλάμ.
Οι επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια να γίνει αυτό, ενώ ορισμένοι ήλπιζαν ότι η σημασία που θα δοθεί στις μουσουλμανικές εορτές θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας.
“Η περίοδος αυτή είναι πολύ τεταμένη”, σημείωσε η Σάρσορ. “Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για το Ισλάμ χωρίς να μιλήσει για τρομοκρατία”.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, ένας Αμερικανός Σιχ ξυλοκοπήθηκε κοντά στο Σικάγο από έναν έφηβο που τον χαρακτήρισε “τρομοκράτη” λόγω του χρώματος του δέρματός του και επειδή φορούσε τουρμπάνι.
Επίσης στο Ντιτρόιτ δεν δόθηκε πρόσφατα άδεια οικοδομής για ένα τέμενος, ενώ στο Τέξας ένας 14χρονος μουσουλμάνος, παιδί Σουδανών μεταναστών, συνελήφθη λόγω του ρολογιού που είχε κατασκευάσει ο ίδιος, το οποίο οι καθηγητές του θεώρησαν ότι ήταν βόμβα.
Την ίδια ώρα λάδι στη φωτιά έριξε και ένας από τους υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, ο Μπεν Κάρσον, ένας μαύρος συνταξιούχος νευροχειρουργός, με τη δήλωσή του το Σαββατοκύριακο ότι ένας μουσουλμάνος δεν θα μπορούσε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.
“Μέσα σε αυτό το κλίμα αύξησης του αντιμουσουλμανικού αισθήματος και της αντιμουσουλμανικής ρητορικής” (…) η ημέρα αυτή αργίας για το Άιντ αλ Κεμπίρ έρχεται σε μια καλή στιγμή, σημείωσε ο Ιμπραήμ Χούπερ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR), τη μεγαλύτερη οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. “Αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό μήνυμα ενσωμάτωσης”, σημείωσε.