Κόπτες: Οι Κόπτες (Κοπτικά: ⲚⲓⲢⲉⲙ̀ⲛⲭⲏⲙⲓ ̀ⲛ̀Ⲭⲣⲏⲥⲧⲓ̀ⲁⲛⲟⲥ Niremenkīmi Enkhristianos, Αιγυπτιακά Αραβικά: أقباط Aqbat) είναι εθνοθρησκευτική ομάδα η οποία κατοικεί κυρίως στην περιοχή της σημερινής Αιγύπτου, όπου και αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό.
Οι Κόπτες αποτελούν, επίσης, την σημαντικότερη πληθυσμιακή ομάδα Χριστιανών στο Σουδάν και την Λιβύη. Ιστορικά, ομιλούν την Κοπτική γλώσσα, η οποία αποτελεί άμεσο απόγονο της Δημοτικής Αιγυπτιακής η οποία ομιλείτο κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Η Κοπτική γλώσσα αποτελεί αντικείμενο μελέτης της Κοπτολογίας και παραμένει σε χρήση ως λειτουργική γλώσσα, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία εκ των Κοπτών σήμερα ομιλούν τα Αραβικά.
Οι Κόπτες στην Αίγυπτο αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στην Μέση Ανατολή, καθώς και την σημαντικότερη εθνοθρησκευτική μειονότητα στην περιοχή, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 10% επί του συνόλου του πληθυσμού της Αιγύπτου. Οι Κόπτες στο Σουδάν αποτελούν το σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στο Σουδάν, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 1% επί του συνόλου του πληθυσμού του Σουδάν, γράφει το anatropinews.gr.
Οι Κόπτες στην Λιβύη αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στην Λιβύη, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 1% επί του συνόλου του πληθυσμού της Λιβύης. Οι περισσότεροι Κόπτες υπάγονται πνευματικά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία Αλεξανδρείας. Η Κοπτική Καθολική Εκκλησία, η οποία είναι Ανατολική Καθολική Εκκλησία σε πλήρη κοινωνία με την Καθολική Εκκλησία, ισχυρίζεται αριθμό πιστών της τάξεως των 163.000.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποιεί τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον των Κοπτών.
Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία, η προχαλκηδόνια Εκκλησία της Αιγύπτου με πιστούς το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού, εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή με την οποία καταδικάζει «τις επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στόχους Αιγύπτιους χριστιανούς στο βόρειο Σινά».
Η Κοπτική Εκκλησία επισημαίνει ότι οι επιθέσεις αυτές στρέφονται ενάντια στην εθνική ενότητα και το ενιαίο κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας.
Προ καιρού ιστοσελίδα Ahram μετέδωσε τον φόνο ενός ακόμα Αιγύπτιου χριστιανού, από άγνωστους ενόπλους, στην ταράτσα του σπιτιού του στην πόλη Αρίς του βόρειου Σινά. Σύμφωνα με την Ahram επρόκειτο για την 8η επίθεση ενάντια σε Κόπτες χριστιανούς μέσα σε δύο εβδομάδες.
[irp posts=”123044″ name=”Αίγυπτος τώρα: Βίντεο από την έκρηξη με 2 βόμβες σε εκκλησίες – 45 νεκροί”]
Η Κοπτική Εκκλησία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς αξιωματούχους στο βόρειο Σινά όπως και με τον επίσκοπο της περιοχής, για να παρασχεθεί κάθε υποστήριξη στους διωκόμενους χριστιανούς.
Δεκάδες χριστιανοί από το βόρειο Σινά κατέφυγαν στην πόλη Ισμαηλία, στη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ, ζητώντας άσυλο στις εκκλησίες της.
Οι Κόπτες της Αιγύπτου (Κόπτες σημαίνει Αιγύπτιοι) είναι οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων. Ως χριστιανοί δεν αναμίχθηκαν με τους Άραβες εισβολείς.
Η Κοπτική Εκκλησία καταδικάζει τους φόνους χριστιανών από το Ισλαμικό Κράτος
Από το 451 μ.Χ. οι Κόπτες δεν υπάγονται στο Ελληνορθόδοξο (Ανατολικό Ρωμαϊκό) Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, αλλά στη δική τους αυτοκέφαλη Εκκλησία, την οποία δημιούργησαν διεκδικώντας την εθνική τους ανεξαρτησία από το ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος (Βυζάντιο).
Στην πραγματικότητα θεολογικές διαφορές μεταξύ Ελληνορθόδοξου και Κοπτικού Πατριαρχείου δεν υπάρχουν, το σχίσμα έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους πριν 16 αιώνες.
Λέγεται μάλιστα ότι οι ίδιοι οι Κόπτες κάλεσαν τους μουσουλμάνους στην Αίγυπτο και τους διευκόλυναν στην κατάκτησή της, ώστε να διώξουν τους Ρωμαίους κατακτητές, ελπίζοντας στη συνέχεια οι Κόπτες ότι θα μπορούσαν μόνοι τους να διώξουν και τους μουσουλμάνους και να μείνει η Αίγυπτος σε αιγυπτιακά χέρια.
Όμως δεν τα υπολόγισαν καλά. Πράγματι οι μουσουλμάνοι κατέκτησαν την Αίγυπτο το 640 μ.Χ., διώχνοντας τους ανατολικοΡωμαίους (Βυζαντινούς) αλλά οι ίδιοι δεν έφυγαν ποτέ από την Αίγυπτο, εξισλαμίζοντας και εξαραβίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.
Τον περασμένο Δεκέμβριο (13.12) το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, ακριβώς δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, στο Κάιρο. Τουλάχιστον 25 νεκροί και 49 τραυματίες ο απολογισμός της πλέον αιματηρής επίθεσης με στόχο τη μειονότητα των χριστιανών κοπτών εδώ και χρόνια στην Αίγυπτο.
Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Amaq, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, η ISIS δηλώνει ότι ο μαχητής της Αμπού Αμπντάλα αλ Μάσρι ήταν ο καμικάζι που αιματοκύλισε τον καθεδρικό ναό των κοπτών χριστιανών του Καΐρου ήταν μαχητής της και απειλεί να διαπράξει και άλλες επιθέσεις εναντίον της μειονότητας.
Κύμα εξτρεμιστικών επιθέσεων έχει σημειωθεί στην Αίγυπτο από το 2013 αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι και ξεκίνησε επιχείρηση καταστολής των ισλαμιστών.
Ορισμένοι εκ των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι έχουν κατηγορήσει τους χριστιανούς κόπτες ότι υποστήριξη την ανατροπή του προέδρου τους.