Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Κόπτες: Γιατί είναι στο στόχαστρο των τζιχαντιστών

Newsroom από Newsroom
10/04/2017 13:33
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κόπτες: Οι Κόπτες (Κοπτικά: ⲚⲓⲢⲉⲙ̀ⲛⲭⲏⲙⲓ ̀ⲛ̀Ⲭⲣⲏⲥⲧⲓ̀ⲁⲛⲟⲥ Niremenkīmi Enkhristianos, Αιγυπτιακά Αραβικά: أقباط‎‎ Aqbat) είναι εθνοθρησκευτική ομάδα η οποία κατοικεί κυρίως στην περιοχή της σημερινής Αιγύπτου, όπου και αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό.

Οι Κόπτες αποτελούν, επίσης, την σημαντικότερη πληθυσμιακή ομάδα Χριστιανών στο Σουδάν και την Λιβύη. Ιστορικά, ομιλούν την Κοπτική γλώσσα, η οποία αποτελεί άμεσο απόγονο της Δημοτικής Αιγυπτιακής η οποία ομιλείτο κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Η Κοπτική γλώσσα αποτελεί αντικείμενο μελέτης της Κοπτολογίας και παραμένει σε χρήση ως λειτουργική γλώσσα, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία εκ των Κοπτών σήμερα ομιλούν τα Αραβικά.

Οι Κόπτες στην Αίγυπτο αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στην Μέση Ανατολή, καθώς και την σημαντικότερη εθνοθρησκευτική μειονότητα στην περιοχή, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 10% επί του συνόλου του πληθυσμού της Αιγύπτου. Οι Κόπτες στο Σουδάν αποτελούν το σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στο Σουδάν, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 1% επί του συνόλου του πληθυσμού του Σουδάν, γράφει το anatropinews.gr.

Οι Κόπτες στην Λιβύη αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στην Λιβύη, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 1% επί του συνόλου του πληθυσμού της Λιβύης. Οι περισσότεροι Κόπτες υπάγονται πνευματικά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία Αλεξανδρείας. Η Κοπτική Καθολική Εκκλησία, η οποία είναι Ανατολική Καθολική Εκκλησία σε πλήρη κοινωνία με την Καθολική Εκκλησία, ισχυρίζεται αριθμό πιστών της τάξεως των 163.000.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποιεί τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον των Κοπτών.

Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία, η προχαλκηδόνια Εκκλησία της Αιγύπτου με πιστούς το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού, εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή με την οποία καταδικάζει «τις επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στόχους Αιγύπτιους χριστιανούς στο βόρειο Σινά».

Η Κοπτική Εκκλησία επισημαίνει ότι οι επιθέσεις αυτές στρέφονται ενάντια στην εθνική ενότητα και το ενιαίο κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας.

Προ καιρού ιστοσελίδα Ahram μετέδωσε τον φόνο ενός ακόμα Αιγύπτιου χριστιανού, από άγνωστους ενόπλους, στην ταράτσα του σπιτιού του στην πόλη Αρίς του βόρειου Σινά. Σύμφωνα με την Ahram επρόκειτο για την 8η επίθεση ενάντια σε Κόπτες χριστιανούς μέσα σε δύο εβδομάδες.

[irp posts=”123044″ name=”Αίγυπτος τώρα: Βίντεο από την έκρηξη με 2 βόμβες σε εκκλησίες – 45 νεκροί”]

Η Κοπτική Εκκλησία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους τοπικούς αξιωματούχους στο βόρειο Σινά όπως και με τον επίσκοπο της περιοχής, για να παρασχεθεί κάθε υποστήριξη στους διωκόμενους χριστιανούς.

Δεκάδες χριστιανοί από το βόρειο Σινά κατέφυγαν στην πόλη Ισμαηλία, στη δυτική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ, ζητώντας άσυλο στις εκκλησίες της.

Οι Κόπτες της Αιγύπτου (Κόπτες σημαίνει Αιγύπτιοι) είναι οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων. Ως χριστιανοί δεν αναμίχθηκαν με τους Άραβες εισβολείς.

Η Κοπτική Εκκλησία καταδικάζει τους φόνους χριστιανών από το Ισλαμικό Κράτος

Από το 451 μ.Χ. οι Κόπτες δεν υπάγονται στο Ελληνορθόδοξο (Ανατολικό Ρωμαϊκό) Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, αλλά στη δική τους αυτοκέφαλη Εκκλησία, την οποία δημιούργησαν διεκδικώντας την εθνική τους ανεξαρτησία από το ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος (Βυζάντιο).

Στην πραγματικότητα θεολογικές διαφορές μεταξύ Ελληνορθόδοξου και Κοπτικού Πατριαρχείου δεν υπάρχουν, το σχίσμα έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους πριν 16 αιώνες.

Λέγεται μάλιστα ότι οι ίδιοι οι Κόπτες κάλεσαν τους μουσουλμάνους στην Αίγυπτο και τους διευκόλυναν στην κατάκτησή της, ώστε να διώξουν τους Ρωμαίους κατακτητές, ελπίζοντας στη συνέχεια οι Κόπτες ότι θα μπορούσαν μόνοι τους να διώξουν και τους μουσουλμάνους και να μείνει η Αίγυπτος σε αιγυπτιακά χέρια.

Όμως δεν τα υπολόγισαν καλά. Πράγματι οι μουσουλμάνοι κατέκτησαν την Αίγυπτο το 640 μ.Χ., διώχνοντας τους ανατολικοΡωμαίους (Βυζαντινούς) αλλά οι ίδιοι δεν έφυγαν ποτέ από την Αίγυπτο, εξισλαμίζοντας και εξαραβίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο (13.12) το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, ακριβώς δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, στο Κάιρο. Τουλάχιστον 25 νεκροί και 49 τραυματίες ο απολογισμός της πλέον αιματηρής επίθεσης με στόχο τη μειονότητα των χριστιανών κοπτών εδώ και χρόνια στην Αίγυπτο.

Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Amaq, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, η ISIS δηλώνει ότι ο μαχητής της Αμπού Αμπντάλα αλ Μάσρι ήταν ο καμικάζι που αιματοκύλισε τον καθεδρικό ναό των κοπτών χριστιανών του Καΐρου ήταν μαχητής της και απειλεί να διαπράξει και άλλες επιθέσεις εναντίον της μειονότητας.

Κύμα εξτρεμιστικών επιθέσεων έχει σημειωθεί στην Αίγυπτο από το 2013 αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι και ξεκίνησε επιχείρηση καταστολής των ισλαμιστών.

Ορισμένοι εκ των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι έχουν κατηγορήσει τους χριστιανούς κόπτες ότι υποστήριξη την ανατροπή του προέδρου τους.

Πηγή: anatropinews.gr
Ετικέτες: ΑίγυπτοςΔΙΕΘΝΗΙσλαμικό ΚράτοςΚΟΠΤΕΣ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μητσοτάκης: Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα γίνει παγκόσμιο κέντρο μάθησης, έμπνευσης και διαλόγου

02/11/2025 | 18:00
Featured

Εγκαινιάστηκε το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

02/11/2025 | 08:00
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Ο τάφος του Τουταγχαμών κινδυνεύει με κατάρρευση λόγω μεγάλης ρωγμής

22/10/2025 | 11:00
Featured

Σύνοδος Κορυφής στην Αίγυπτο: Το παρασκήνιο Τραμπ – Μελόνι – Μακρόν και τα «κλειστά μικρόφωνα» που άκουσαν τα Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων

15/10/2025 | 12:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΑΣΕΠ 2017 – 6Κ/2016: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Στα χέρια του Πούτιν το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: «Μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας»

    177 shares
    Share 71 Tweet 44
  • Τελεσίγραφο Τραμπ: Προθεσμία στην Ουκρανία έως την Πέμπτη για να συμφωνήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο

    138 shares
    Share 55 Tweet 35
  • Πούτιν: Το σχέδιο Τραμπ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την ειρήνη στην Ουκρανία

    126 shares
    Share 50 Tweet 32
  • Κόλαφος Λαγκάρντ για την ευρωπαϊκή οικονομία: Εξαρτημένη, διαμορφωμένη για έναν κόσμο που εξαφανίζεται

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Πολιτικός σεισμός με νέες εξελίξεις : Ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει νέο κόμμα – Τι αποκάλυψε αποκλειστικά στο tilegrafimanews.gr

    1260 shares
    Share 504 Tweet 315
  • GPO για τα «Παραπολιτικά»: Η ΝΔ παραμένει πρώτη δύναμη

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Ρεκόρ συμμετοχής στη ΝΔ: 122.546 μέλη ψηφίζουν στις αυριανές εσωκομματικές

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch