Διευρύνεται η άτυπη καμπάνια καταπίεσης της ελευθερίας του λόγου που έχει ξεκινήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πέρα από τα «λουκέτα» και τη φίμωση σε τουρκικά έντυπα και πρακτορεία ειδήσεων, εκτός από την παρέμβαση για την… παραδειγματική τιμωρία του Γερμανού κωμικού που τόλμησε να τον χλευάσει, η χάρη του «σουλτάνου» έφτασε και στην Ολλανδία.
Το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, λοιπόν, φέρεται να ζήτησε από τους Τούρκους υπηκόους που ζουν στην Ολλανδία να αναφέρουν εκείνους που προσβάλλουν τον Ερντογάν.
Στις αναφορές αυτές έκανε λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε «έκπληκτος», τονίζοντας πως θα ζητήσει διευκρινίσεις από την Άγκυρα.
«Είμαι έκπληκτος. Δεν είναι ξεκάθαρο τι σκοπεύει να πετύχει η τουρκική κυβέρνηση με αυτή την ενέργεια», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, που σημειώθηκε στο Αϊντχόφεν.
Ο Ρούτε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε ότι αναμένεται από τους Ολλανδούς διπλωμάτες να συζητήσουν το θέμα με τους Τούρκους ομολόγους τους.
«Ο πρέσβης μας στην Άγκυρα θα ζητήσει εξηγήσεις», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, το τουρκικό προξενείο μέσω επιστολής ζήτησε από τους Τούρκους υπηκόους που ζουν στην Ολλανδία να αναφέρουν «μηνύματα ανθρώπων που προσβάλλουν τον πρόεδρό μας, το τουρκικό έθνος και την Τουρκία γενικότερα» και στη συνέχεια να στείλουν τα ονόματα και τις αναρτήσεις τους στους διπλωμάτες του Ρότερνταμ.
Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant δήλωσε πως ο κόσμος φοβάται για τις αναρτήσεις στο Facebook ή το Twitter και ανησυχούν αν μπορούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία με ηρεμία ή αν θα τους σταματήσουν στα σύνορα.
«Είναι πολύ ανησυχητικό και επομένως αποδοκιμάζω αυτή την έκκληση», τόνισε ο βουλευτής.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το τουρκικό προξενείο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοίνωσε πως η επιστολή είχε σταλεί από έναν αξιωματούχο που έκανε «ατυχή επιλογή των λέξεων», οι οποίες παρερμηνεύτηκαν.
Η αποκάλυψη προκάλεσε την οργή στην Ολλανδία, με Ολλανδό δημοσιογράφο να δηλώνει ότι η καμπάνια της Τουρκίας «θέτει στο στόχαστρο όλα όσα μοιράζονται στο Twitter, το Facebook ακόμα και σε ιδιωτικά emails».
Την ίδια ώρα, ένας ακόμα Ολλανδός δημοσιογράφος έγραψε πως η Άγκυρα προσπαθεί να επηρεάσει τον τρόπο συμπεριφοράς των Ολλανδών τουρκικής καταγωγής.
Παράλληλα, η Ολλανδή βουλευτής κουρδικής καταγωγής, Σαντέτ Καραμπουλούτ, έκανε λόγο για το «μακρύ χέρι του Ερντογάν» που επιχειρεί να επηρεάσει την Ολλανδία.