ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο άνθρωπος που μεσολάβησε για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας είναι γνωστός στην Ελλάδα από την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους.
Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάντα σε όσα λέγονται και πράττονται στο φως, ενώ η πραγματική ιστορία βρίσκεται στο παρασκήνιο, και μετά από καιρό-ή και ποτέ- γίνεται γνωστή, ανατρέποντας πολλές αναλύσεις και πολλούς σχεδιασμούς.
Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αποκαλύπτει στοιχεία από όσα μεσολάβησαν εν κρυπτώ, έως ότου συμφωνηθεί η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας, των οποίων η διακοπή των σχέσεων δεν ήταν ωφέλιμη για καμιά από τις δύο χώρες.
Κατ’ αρχάς, ο άνθρωπος που μεσολάβησε είναι γνωστός στην Ελλάδα από την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους. Πρόκειται για τον Τσαβίτ Τσαγκλάρ, που γεννήθηκε πριν από 72 χρόνια στην Κομοτηνή -και με ελληνική υπηκοότητα, ακόμη;- και είναι σημαντικός οικονομικός παράγοντας στην Τουρκία, με συμμετοχή σε ΜΜΕ, (ιδρυτής του γνωστού ειδησεογραφικού καναλιού NTV), αλλά και σημαντικός αθλητικός παράγοντας έχοντας επί χρόνια την ποδοσφαιρική ομάδα της Προύσας.
Ο Τσαβίτ Τσαγκλάρ έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό το 1999, όταν με το ιδιωτικό του αεροπλάνο η Τουρκία απήγαγε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν από το Ναϊρόμπι της Κένυας και τον μετέφερε στην Τουρκία. Πρόκειται επομένως για άνθρωπο με σημαντική επιρροή στην γείτονα, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί εκεί. Και τώρα, ήταν ο ενδιάμεσος για να αποκατασταθεί η επαφή μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν, που διακόπηκε μετά την κρίση από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015.
Της σημερινής συνάντησης -σύμφωνα πάντα με τον τουρκικό Τύπο- προηγήθηκε μυστική διαπραγμάτευση για την συμφιλίωση στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, μεταξύ του Τσαβίτ Τσαγκλάρ και του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, περί τις αρχές Ιουνίου, και με την ανάμιξη του επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, επετεύχθη επαφή με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ. Η δε ανάμιξη του Τσαγκλάρ, έγινε μετά την προτροπή του φίλου του Χουλουσί Ακάρ, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.
Και έτσι, ο πρόεδρος του Καζακστάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, βρέθηκε στις 22 Ιουνίου στην Άγκυρα, αφού συναντήθηκε πρώτα με τον Ρώσο ηγέτη, και θεωρήθηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να του αποσταλεί η επιστολή της συγγνώμης. Στις 24 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, πήγε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης και του παρέδωσε την επιστολή.
Λέγεται, ότι η θετική απάντηση της Μόσχας έγινε και επειδή γνώριζαν οι Ρώσοι ότι επίκειται πραξικόπημα, το οποίο όπως υποστηρίζουν οργανώθηκε από τις ΗΠΑ, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση. Η απάντηση του Κρεμλίνου γνωστοποιήθηκε στον Ερντογάν στις 23 Ιουνίου όταν βρίσκονταν σε μια τελετή Ιφτάρ στην νοτιοανατολική Τουρκία. Και ο πρόεδρος του Καζακστάν, Ναζαρμπάγεφ, έκλεισε την συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν, ενώ στις 29 Ιουνίου ο Πούτιν, ανήγγειλε στον Τύπο ότι αποκαθίστανται οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας.
Ο Ερντογάν, επιθυμεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Ρωσία από «μηδενική βάση», ενώ αντίθετα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν αναμένει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για ακανθώδη ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.
Σημειώνω, ότι σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Άγκυρα θέλει να «ξεπαγώσει» άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία, όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού και επιστροφή των Ρώσων τουριστών που ο αριθμός τους για φέτος έχει συρρικνωθεί κατά 87% στο πρώτο εξάμηνο. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η νέα «φιλία» είναι άγνωστο. Σίγουρα τα επιτελεία στις ΗΠΑ θα εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, που κατά κανόνα πρόκειται για παραχωρήσεις στην Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας.