Ένα μωρό με τρεις γονείς γεννήθηκε στο Μεξικό, χάρις σε μία μέθοδο την οποία χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες.
Το αγοράκι εκτός από το DNA της μαμάς και του μπαμπά του φέρει και ελάχιστο γενετικό υλικό (0,1%) από ένα τρίτο πρόσωπο, μια γυναίκα δότρια ωαρίου.
Γονείς του παιδιού είναι μια ιορδανική οικογένεια. Η μητέρα πάσχει από μια σπάνια ασθένεια (σύνδρομο Leigh), η οποία πλήττει ένα στα 40.000 παιδιά και προκαλεί γενετική μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια του κυττάρου, επιφέροντας τον θάνατο περίπου δύο έως τρία χρόνια μετά τη γέννηση. Η γυναίκα είχε κληροδοτήσει τα γονίδια της θανατηφόρας νευρολογικής πάθησης σε δύο προηγούμενα μωρά της, τα οποία είχαν πεθάνει. Είχε επίσης κάνει τέσσερις αποβολές.
Οι γονείς απευθύνθηκαν σε αμερικανική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη (New Hope Fertility Center) με επικεφαλής τον δρα Τζον Ζανγκ, ο οποίος αποφάσισε να εφαρμόσει για πρώτη φορά την τεχνική των «τριών γονιών» (πιο επίσημα «μιτοχονδριακή δωρεά») σε μια κλινική στο Μεξικό, καθώς στις ΗΠΑ δεν έχει εγκριθεί η εν λόγω μέθοδος.
Έχουν δημιουργηθεί ξανά στο παρελθόν παιδιά από DNA τριών ανθρώπων, αλλά όχι με αυτή την τεχνική. Οι γιατροί πήραν το DNA από τον πυρήνα των κυττάρων της μητέρας και το συνδύασαν με τα υγιή μιτοχόνδρια μιας γυναίκας δότριας που δεν έπασχε από τη νόσο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στο παιδί των γονιδίων της νόσου.
Ο κυτταρικός πυρήνας της μητέρας εισήχθη στο ωάριο της δότριας, από όπου είχε αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας και στη συνέχεια αυτό το ωάριο (με πυρηνικό DNA από τη μητέρα και μιτοχονδριακό DNA από τη δότρια) γονιμοποιήθηκε από το σπέρμα του πατέρα. Οι γιατροί δημιούργησαν πέντε έμβρυα με αυτό τον τρόπο, αλλά μόνο ένα αναπτύχθηκε κανονικά, ώστε στη συνέχεια να εμφυτευθεί στη μήτρα της μητέρας του.
Οι ερευνητές – μεταξύ των οποίων ο κυπριακής καταγωγής βιολόγος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, επικεφαλής επιστήμων της αμερικανικής εταιρείας Reprogenetics – έκαναν σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας «Fertility and Sterility», σύμφωνα με το «New Scientist», το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως οι γιατροί ανακοίνωσαν – με καθυστέρηση – το μωρό είναι πλέον πέντε μηνών (γεννήθηκε στις 6 Απριλίου) και παραμένει υγιές μέχρι σήμερα, χωρίς το σύνδρομο Leigh, παρόλο που, όπως έδειξαν τα τεστ, τα κύτταρά του περιέχουν ακόμη το 1% έως 2% του άρρωστου μιτοχονδριακού DΝΑ της μητέρας του.
Η κοινότητα των εμβρυολόγων και άλλων επιστημόνων εμφανίζεται επιφυλακτική και έχει ακόμη πολλές αμφιβολίες τόσο βιοηθικής φύσης, όσο κατά πόσον η μέθοδος είναι ασφαλής και ώριμη για εφαρμογή στην πράξη. Τον επόμενο μήνα οι γιατροί που εφάρμοσαν πρώτοι την εν λόγω τεχνική, θα κάνουν σχετική παρουσίαση στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Γιούτα και αναμένεται να δώσουν διευκρινίσεις.