Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Μια μολυσμένη λίμνη δηλητηριάζει ένα χωριό στην Ταϊλάνδη!(ΦΩΤΟ)

Newsroom από Newsroom
16/06/2015 10:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ban Mae Toen είναι ένα μικρό αγροτικό χωριό, στην επαρχία Lampang της Ταϊλάνδης, 500 χλμ μακριά από τη Μπανγκόκ. Δυστυχώς για τους χωρικούς είναι κοντά σε ένα ορυχείο φθορίου. Παρόλο που το ορυχείο έχει κλείσει πριν από 40 χρόνια, η περιοχή έχει γίνει μια μολυσμένη τεχνητή λίμνη όπου το νερό υπερχειλίζει κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών. 

Δεδομένης της έλλειψης άλλων υδάτινων πόρων, χρόνια οι άνθρωποι πίνουν από τη λίμνη, με συνέπεια το Ban Mae Toen να είναι ένα άρρωστο χωριό. Τα συμπτώματα είναι ορατά σε τρεις γενιές ανθρώπων. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλική βλάβη, λεκτική κώφωση έκφρασης ή αργή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ κάποιοι γηραιότεροι, ιδιαιτέρως γυναίκες, έχουν διογκωμένο θυρεοειδή αδένα στους λαιμούς της, όπως είχαν και οι γονείς τους πριν από αυτούς.

Η Da είναι 64 ετών. Όταν ήταν 34, ήπιε νερό από τη λίμνη. Συνέπεια αυτού ήταν ένας υπερδιογκωμένος θυρεοειδής αδένας στο λαιμό της. Είναι γνωστό ως βρογχοκήλη. Λέει ότι δεν την πονάει. «Έχω προβλήματα με τον θυρεοειδή εδώ και μερικά χρόνια και το έχω συνηθίσει. Μπορώ να κάνω δουλειές στο σπίτι και δεν πονάει. Μπορώ να πάω παντού στο χωριό» λέει η Da.

Όταν εμφανίστηκε το εξόγκωμα, η Da δεν το σκέφτηκε και πάρα πολύ. Δεν μπήκε στον κόπο να πάει στο γιατρό για τσεκάπ επειδή ήδη γνώριζε τι συνέβαινε. Όταν ήταν νεότερη, είχε δει παρόμοια πρηξίματα στο λαιμό της μητέρας της και τους λαιμούς άλλων χωρικών οι οποίοι επίσης είχαν πιει από τη λίμνη.

«Η μητέρα μου είχε το ίδιο εξόγκωμα με το δικό μου αλλά μικρότερο. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο όγκος δεν έχει μεγαλώσει. Ο γιατρός μου είπε ότι μπορούν να το αφαιρέσουν, αλλά δεν θα το κάνω. Είμαι αδύναμος και θα αιμορραγούσα μέχρι θανάτου». Η Da έχει τρία παιδιά, ηλικίας 44, 40 και 38, τα οποία δεν έχουν προβλήματα υγείας. Η Da, σήμερα, εργάζεται ως οικονόμος. Όπως κι άλλοι οι οποίοι έχουν δηλητηριαστεί από τη λίμνη, δεν λαμβάνει καμία κυβερνητική βοήθεια.

«Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι στο Ban Mae Toen, τα υπόγεια ύδατα χρησιμοποιούνται στο φαγητό και το μαγείρεμα και αυτό είναι μολυσμένο με φθόριο» λέει ο δρ. Chatpat Kongpun, ο οποίος εργάζεται στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας στην Ταϊλάνδη.

«Μερικοί από τη νέοτερη γενιά υποφέρουν ακόμα από προβλήματα υγείας» αλλά τα δικά τους δεν είναι τόσο σοβαρά όσο εκείνα των πιο ηλικιωμένων» λέει.

Στην Ταϊλάνδη και άλλες Νοτιοανατολικές χώρες, η έλλειψη πόσιμου νερού είναι σοβαρό πρόβλημα επειδή συνήθως βρέχει μόνο την εποχή των μουσώνων μεταξύ Μαϊου και Οκτωβρίου. Για αυτό πολλοί άνθρωποι στο Ban Mae Toen πίνουν από τη λίμνη.

Την περίοδο που διεξήχθη έρευνα από το Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, το 2007, το χωριό είχε 1.092 κατοίκους, από τους οποίους το 11,2% είχε τον ίδιο όγκο στο λαιμό όπως η Da. Μεγάλο τμήμα του υπόλοιπου πληθυσμού επηρεάστηκε από άλλες συνθήκες. Ένας στους τρεις άνδρες και δυο στις τρεις γυναίκες άνω των 45 ετών είχαν κάποιου είδους δυσμορφία άκρου. Δώδεκα δεν ήταν σε θέση να περπατήσουν, 21 είχαν κινητικά προβλήματα και 65% είχαν λεκιασμένα δόντια.

Η έκθεση επισήμανε την ανεπάρκεια ιωδίου ως την αιτία των προβλημάτων υγείας, λέγοντας ότι η κατανάλωση νερού μολυσμένου με φθόριο εμποδίζει την απορρόφηση του ιωδίου. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά το ανθρώπινο σώμα- κυρίως ο εγκέφαλος και ο θυρεοειδής αδένας. Όταν ο θυρεοειδής δεν έχει αρκετό ιώδιο για να αποδώσει, πρέπει να εργαστεί σκληρότερα και αυτό προκαλεί τη διόγκωση-δημιουργώντας βρογχοκήλη.

«Τα έμβρυα των εγκύων γυναικών οι οποίες έχουν πιει μολυσμένο νερό ενδέχεται να υποφέρουν από εγκεφαλική βλάβη, λεκτική κώφωση έκφρασης και διανοητική αναπηρία» λέει ο Pornithida Padthong, που ήταν επικεφαλής επικοινωνία στη UNICEF Ταϊλάνδης μέχρι το 2013 και εργάστηκε στο χωριό Ban Mae Toen.

Για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από το φθόριο στο Ban Mae Toen, η Ροταριανή Λέσχη D’Entracasteaux της Τασμανίας στην Αυστραλία, που επίσης χρηματοδότησε την έκθεση, έφτιαξε μια δεξαμενή νερού το 2003 και παρείχε στους χωρικούς τους χώρους για να αποθηκεύουν το νερό της βροχής. «Η βασική πηγή νερού στο Ban Mae Toen προέρχεται από μια γεώτρηση, τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό και διοχετεύεται στα σπίτια από το 2003» είπε ο Neil McGlashan, ο οποίος εργάστηκε για την έκθεση. Το ίδρυμα επίσης έδωσε στους χωρικούς ιωδιούχο αλάτι.

Επισήμως, κανείς δεν πίνει από τη λίμνη πλέον, αλλά σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού από το 2007, το απόθεμα ίσως να μην είναι αρκετό για να εξυπηρετήσει τον κόσμο όλη την περίοδο της ξηρασίας. «Όταν δούλευα στο χωριό, πέρυσι, περίπου το 50% των εγκύων [ακόμα] υπέφεραν από ανεπάρκεια ιωδίου» είπε ο Pornithida Padthong, υπονοώντας ότι οι άνθρωποι στο Ban Mae Toen ίσως πίνουν δηλητήριο μέχρι σήμερα.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ληστής έμεινε με άδεια χέρια στο Νέο Κόσμο

Επόμενο Άρθρο

Κίνηση “ματ” από Μόσχα με αναβάθμιση της Ελλάδας – Μέσω Greek Stream το ρωσικό φ/α θα προωθείται στην Ιταλία

ΣχετικάΆρθρα

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ

Ο αγαθός Προκόπης που έβαλε τα ράσα του Αγίου Παϊσίου

24/04/2025 | 14:00
HOT NEWS

Κοινωνικός Τουρισμός 2025–2026: Δωρεάν Διακοπές για 25.000 Συνταξιούχους και Αυξήσεις στα Επιδόματα Ανέργων – Δείτε Όλες τις Αιτήσεις

24/04/2025 | 13:02
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ροκφέλερ στο Άγιο Όρος: Το μυστικό ταξίδι του δισεκατομμυριούχου, η σχέση με την Ορθοδοξία και η άγνωστη ιστορία με Έλληνα ήρωα

24/04/2025 | 13:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Τσίπρας: Τέσσερα «stop» για τους εχθρούς της Δημοκρατίας

24/04/2025 | 12:00
Featured

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει 10 χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

24/04/2025 | 11:31
Featured

Παγκόσμια Ανατροπή: Ο Τραμπ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρώπη σε κρίσιμη γεωπολιτική καμπή

24/04/2025 | 11:30
Featured

Τραγωδία στου Ρέντη: 12χρονη σκοτώθηκε από ΙΧ – Συνελήφθη 21χρονος οδηγός

24/04/2025 | 10:30
Featured

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Το ρήγμα των 1500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια

24/04/2025 | 10:10
Load More
Επόμενο Άρθρο

Κίνηση "ματ" από Μόσχα με αναβάθμιση της Ελλάδας - Μέσω Greek Stream το ρωσικό φ/α θα προωθείται στην Ιταλία


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

    658 shares
    Share 263 Tweet 165
  • Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Το ρήγμα των 1500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια

    638 shares
    Share 255 Tweet 160
  • Τελική πρόταση Τραμπ για Ουκρανία: «Αναγνωρίστε την Κριμαία, παγώστε τη γραμμή μετώπου» – Χάρτης και παρασκηνιακές πιέσεις

    345 shares
    Share 138 Tweet 86
  • Μπαράζ σεισμών στην Τουρκία – Μετά τα 6,2 και 5 Ρίχτερ

    321 shares
    Share 128 Tweet 80
  • Τροχαίο δυστύχημα στου Ρέντη: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη

    307 shares
    Share 123 Tweet 77
  • Πόρτες ανοιχτές στο Δημόσιο: Οι 20.000+ θέσεις ΑΣΕΠ που τρέχουν ή έρχονται – Ο πλήρης οδηγός για αιτήσεις

    173 shares
    Share 69 Tweet 43
  • Κοινωνικός Τουρισμός 2025–2026: Δωρεάν Διακοπές για 25.000 Συνταξιούχους και Αυξήσεις στα Επιδόματα Ανέργων – Δείτε Όλες τις Αιτήσεις

    134 shares
    Share 54 Tweet 34
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch