Τα ελληνικά εστιατόρια που ξεχώρισαν και κατάφεραν να μπουν στον οδηγό Michelin 2022. Όλο το παρασκήνιο.
Πριν λίγες ημέρες, αρχές του φθινοπώρου, μια νέα εποχή ξεκίνησε για την Αθήνα, καθώς κλείστηκε συμφωνία μεταξύ του Guide Michelin με τον ΕΟΤ. Στον απόηχο της συγκεκριμένης συμφωνίας που θα αναδείξει περισσότερο την γαστρονομία της χώρας μας ανακοινωθήκαν τα ελληνικά εστιατόρια που κατάφεραν να κερδίσουν αστέρια Michelin για το 2022.
Νέα εστιατόρια κέρδισαν αστέρια Michelin, κάποια άλλα κατάφεραν να τα κρατήσουν, ενώ η έκπληξη ήρθε από το εστιατόριο που μετά από πολλά χρόνια σταθερής παρουσίας στο Guide Michelin έχασε το ένα από τα δύο αστέρια του. Η ανανεωμένη λίστα αλλάζει πάλι τα δεδομένα στη γαστρονομική αθηναϊκή σκηνή ανεβάζοντας ψηλότερα τον πήχη στους σεφ που έχουν όνειρο να δουν το όνομα τους στο βραβευμένο οδηγό. Στα θετικά ας προσθέσουμε πως τη φετινή χρονιά φιγουράρουν στο Michelin Guide 27 ελληνικά εστιατόρια.
Το εστιατόριο που πήρε δύο αστέρια Michelin
Το Delta Restaurant του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατάφερε από την πρώτη του χρονιά στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας να αποσπάσει κατευθείαν δύο αστέρια Michelin κατακτώντας την ελληνική κορυφή. Το πρωτοποριακό farm to table εστιατόριο με σεφ τους Θανάση Φρέσκο και Γιώργο Παπαζαχαρία, κατάφερε από την έναρξη του να γίνει talk of the town εστιάζοντας στη δημιουργική κουζίνα.
Μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο οι δύο βραβευμένοι σεφ, με εμπειρία σε κορυφαία εστιατόρια της Βόρειας Ευρώπης, παρουσιάζουν ένα ανανεωμένο degustation μενού 12 σταδίων το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στον μινιμαλισμό που κάνει το art de la table αληθινή εμπειρία, στην αξιοποίηση των τοπικών γευστικών θησαυρών της Ελλάδας και της Μεσογείου και στην εστίαση σε παραγωγούς μικρής κλίμακας ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των αγνών πρώτων υλών, βιολογικής -πάντα- καλλιέργειας.
Το εστιατόριο που «έχασε» ένα από τα αστέρια του
Η μεγάλη ανατροπή από το Michelin Guide ήρθε από το διάστερο, μέχρι πριν λίγες ημέρες, εστιατόριο «Σπονδή». Για πολλά χρόνια η Σπονδή φιγουράριζε μόνη της στην κορυφή του οδηγού ως το μοναδικό διάστερο εστιατόριο, αλλά φέτος «έχασε» ένα αστέρι.
Η πρώτη ύλη, το εποχιακό μενού και η δημιουργική έμπνευση του σεφ είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας του εστιατορίου που έχει καταφέρει να γίνει γαστρονομικός προορισμός. Ακροβατώντας ανάμεσα στη παράδοση και το ταλέντο, στην κλασσική και τη μοντέρνα γαλλική κουζίνα η Σπονδή έχει καταφέρει να δημιουργεί εξαιρετικά μενού.