Μήνυμα προς τον ιρανικό λαό απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν η οποία θα βελτιώσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουμε την καλύτερη ευκαιρία που παρουσιάστηκε εδώ και δεκαετίες να επιδιώξουμε ένα διαφορετικό μέλλον για τις χώρες μας», είπε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για το περσικό νέο έτος.
Οι έξι χώρες _ ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία _ που διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη για τον περιορισμό της πυρηνικής της δραστηριότητας έχουν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας την 31η Μαρτίου.
Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι παραμένουν «κενά» στις διαπραγματεύσεις αλλά ότι έχει την ελπίδα πως θα ξεπεραστούν.
Ως απάντηση στο μήνυμα του αμερικανού προέδρου, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι έφθασε η ώρα οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν σε συμφωνία. «Οι Ιρανοί έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους: να προχωρήσουν με αξιοπρέπεια. Ήρθε ο καιρός οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να επιλέξουν: πίεση ή συμφωνία», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
Την Παρασκευή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ζαρίφ συναντήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα συνομιλιών στην Ελβετία.
Αν οι ιρανοί ηγέτες δώσουν το πράσινο φως για μια λογική συμφωνία, το Ιράν θα πάρει τον δρόμο της ευημερίας, είπε ο Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος όμως πρέπει να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει τη συμφωνία. Πολλά μέλη του αντιτίθενται στη χαλάρωση των κυρώσεων προς το Ιράν.
Πρόσφατα, 47 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές προειδοποίησαν την Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα θα ακυρωθεί μόλις ολοκληρωθεί η θητεία του Ομπάμα.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την ενέργειά τους αυτή ως προσπάθεια υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει περιορισμό κατά 40% των μηχανών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικής βόμβας.
Ως αντάλλαγμα, θα χαλαρώσουν σημαντικά οι οικονομικές κυρώσεις ενώ θα αρθεί μερικώς το εμπάργκο του ΟΗΕ για τα συμβατικά όπλα.
Τα σημεία διαφωνίας περιλαμβάνουν τον ρυθμό άρσης των κυρώσεων, την χρονική διάρκεια της συμφωνίας και πόσες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις θα είναι ανοιχτές στις επιθεωρήσεις.
Την Πέμπτη, 360 μέλη του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο θυμίζοντας του ότι η μόνιμη άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από το Κογκρέσο.