Η Nestle, η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στον κόσμο, αντιμετωπίζει κατηγορίες για εκμετάλλευση «παιδιών-δούλων» τα οποία υποχρεώνονται να μαζεύουν κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η εταιρεία είχε κάνει έφεση την οποία και έχασε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει κατηγορίες για παιδική εργασία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της Nestle αλλά και ακόμα δύο εταιρειών, τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Oι πρώτοι ενάγοντες, οι οποίοι κατάγονται από το Μάλι, κατέθεσαν πως η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται πολύ συχνά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της αγοράς κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού.
Η Nestle φέρεται να έχει επίγνωση της παιδικής δουλείας στην περιοχή αλλά παράσχει χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια στους αγρότες της περιοχής για να παίρνει το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή.
Ο Abby McGill, διευθυντής του Διεθνούς Φόρουμ Εργασίας και Δικαιωμάτων, το οποίο κατέθεσε αρχικά τη μήνυση, δήλωσε στην Independent: «Έχουμε αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να παύσει η παιδική εργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και να υπάρξει επανόρθωση για τα παιδιά-θύματα». Σύμφωνα με τον McGill, από το 2013, τα δεδομένα δείχνουν πως ο μέσος αγρότης κακάο έχει στη δούλεψή του περίπου έξι παιδιά, καθένα από τα οποία λαμβάνει μόλις… 40 σεντς την ημέρα!
Μέχρι στιγμής, οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει αγωγές για παιδική εργασία αλλά οι δικαστές έκριναν ότι οι υποθέσεις, δεν αγγίζουν άμεσα τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης του 2013 που έχει καταστήσει δυσκολότερο για τον ενάγοντα να ασκήσει αγωγή σε εταιρεία στα δικαστήρια των ΗΠΑ για οποιουδήποτε είδους κατάχρηση που έχει συμβεί σε χώρα του εξωτερικού.
Στην περίπτωση της Nestle, το Εφετείο ανέφερε πως οι ενάγοντες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το περιεχόμενο της αγωγής για να συνάδει με την παραπάνω απόφαση του Δικαστηρίου του 2013.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ωστόσο, ζήτησε από το δικαστήριο να εκδικάσει την υπόθεση.