Με σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι “η Ελλάδα δεν θα δεχθεί bullying από κανέναν”, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια πρώτη απάντηση στο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον εκπροσώπων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων και ομογενειακών επαγγελματικών συλλόγων, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Στην κατάμεστη αίθουσα του εστιατορίου Loeb Boathouse, στο οποίο υπολογίζεται ότι έδωσαν το “παρών” περίπου 300 προσκεκλημένοι, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν επρόκειτο να επεκταθεί πριν από την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
“Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτό το θέμα όταν θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα μόνο να πω μια λέξη πάνω σε αυτό: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας”, ήταν τα λόγια του, με το κοινό να ξεσπάει σε συνεχή χειροκροτήματα.
Αναμφίβολα, η αναφορά αυτή του κ. Μητσοτάκη επρόκειτο για την πιο δυνατή και συνάμα φορτισμένη στιγμή της εκδήλωσης, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αναφορές στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Μάιο, όπως επίσης και την ιστορική ομιλία του στο Κονγκρέσσο.
“Ήταν τεράστια τιμή για μένα να μιλήσω ενώπιον της Κοινής Συνόδου του Κογκρέσου και να αναφερθώ στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας. Να αναφερθώ στην παράλληλη ιστορία της Δημοκρατίας, που θεμελιώθηκε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και άντλησε την έμπνευση της από την Κλασική Ελλάδα. Να αναφερθώ επίσης στην Ελληνική Επανάσταση που με τη σειρά της άντλησε έμπνευση από όσα συνέβησαν εδώ, τέσσερις δεκαετίες πριν ξεκινήσει η Επανάσταση στην Ελλάδα”, προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ “βρίσκονται πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας”.
“Η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, ώστε να μεταφέρει το μήνυμα αυτού που πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο και για να υπογραμμίσει ότι σε μια εποχή που η Δύση διεξάγει έναν πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον μιας επιθετικής Ρωσίας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα στηριχθούν ενώπιον της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του ενώπιον των ομογενών (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οφείλονται όχι μόνο στην μείωση των φορολογικών βαρών από την Κυβέρνηση, αλλά και στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
“Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα και δημιουργούν εταιρείες είναι η απίστευτα ταλαντούχα δεξαμενή νέων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ελλήνων που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον και αναζητούν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας ώστε να πειστούν να μην εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά να μείνουν και να χτίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και να κάνουν οικογένεια στην Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά.
Το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, η πρώην Γενική Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κούλα Σοφιανού, οι ομογενείς επιχειρηματίες Τζορτζ Μάρκους και Ντιν Μητρόπουλος, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο ιδρυτής της Alma Bank, Ευστάθιος Βαλλιώτης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Άθας Ιωάννου και ο προκάτοχός του, Μάρκος Δρακωτός, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, η Ανώτατη Πολιτειακή Δικαστής της Νέας Υόρκης, Μαγδαληνή Σίγκα, ο Σύμβουλος Έκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα (“Ε.Κ.”) Αντώνης Η. Διαματάρης με την σύζυγό του, Λίτσα, ο εκδότης Ηρακλής Διαματάρης, ο Πολιτειακός Γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης και ο Πολιτειακός Βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό και έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία του στο Κονγκρέσσο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάικ Μανάτος (Mike Manatos), ο οποίος στην συνέχεια παρουσίασε τον Ελληνο-Αμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Μάρκους (George Marcus), που προλόγισε τον Πρωθυπουργό.
“Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είχε δυσκολίες με την ηγεσία της μέσα στα χρόνια. Αυτός αλλά και ο πατέρας του (σ.σ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) αλλά και η αδερφή του (σ.σ. Ντόρα Μπακογιάννη) ήταν πάντα συνετοί, λογικοί και έκαναν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο”, είπε ο κ. Μάρκους.
Μιλώντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Μάρκους ανέφερε πως “έφερε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα” και “ανόρθωσε την ελληνική οικονομία παρά την μεσολάβηση της πανδημίας”.
“Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και Δημοκρατίας. Δεν είστε Prime Minister (σ.σ. Πρωθυπουργός) αλλά Prime Mover. Σας ευχαριστούμε πολύ”, είπε ο κ. Μάρκους.
Λίγο αργότερα, μιλώντας στον “Ε.Κ.”, ο Τζορτζ Μάρκους δήλωσε ικανοποιημένος για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το έργο του στην Ελλάδα, ενώ εκφράστηκε θετικά τόσο για τον ίδιο, όσο και γενικότερα την οικογένεια Μητσοτάκη.
“Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είχε δυσκολίες με την ηγεσία της μέσα στα χρόνια. Αυτός αλλά και ο πατέρας του (σ.σ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) αλλά και η αδερφή του (σ.σ. Ντόρα Μπακογιάννη) ήταν πάντα συνετοί, λογικοί και έκαναν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο”, είπε ο κ. Μάρκους.