Συστημική απειλή για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης την σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την τουρκική ηγεσία και η οποία υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την παρέμβασή του στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.
Σε αυτήν οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Εμανουέλ Μακρόν από τον Ταγίπ Ερτνογάν.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την ομόφωνη καταδίκη των χωρών της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα και την ρητορική της Αγκυρας στην Αν.Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι εντελώς απαράδεκτες» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η ΕΕ πρόσφερε την ευκαιρία θετικής ατζέντας στην Τουρκία «όμως η Τουρκία δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι». Στη τηλεδιάσκεψη, προσέθεσε ο κ. Μισέλ, «έγινε λόγος και για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία καταδικάζουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ». Και επισήμανε ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί σε βάθος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, καθώς απόψε οι «27» έπρεπε να μιλήσουν για την κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.
Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ τέσσερα ήταν ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: η εξασφάλιση δίκαιης κατανομής του εμβολίου μεταξύ των κρατών μελών, η προσπάθεια σύγκλισης σε πληθυσμό προτεραιότητας, τα υλικοτεχνικά ζητήματα (ψυγεία, συντήρηση και μεταφορά) και η αντιμετώπιση των fake news κατά των εμβολίων.
Ένα μεγάλο μέρος της σημερινής τηλεδιάσκεψης των 27 αφορούσε στην κόπωση του πληθυσμού από τα μέτρα περιορισμού κάτι που έκανε σχεδόν αδύνατο τον συντονισμό όλων των κρατών – μελών της ΕΕ για τη λήψη κοινών -στο πλαίσιο του εφικτού- μέτρων. Όπως είπε ο κ. Μισέλ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της ΕΕ του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο.