Στο πολύ υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών εστίασαν κατά την εισαγωγική τους τοποθέτηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
«Ήμασταν πάντα μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις των δύο ηγετών πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους. «Είναι προνόμιο μου να είμαι στο Λευκό Οίκο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι δύο άνδρες θα θέσουν επί τάπητος σειρά θεμάτων, ενώ κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους ότι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.
«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο.
«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο μου να γιορτάζω τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση. Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κρατάει χαμηλά τους τόνους των προσδοκιών που έχει από το ταξίδι και αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.