To Βερολίνο δεν πρόκειται να «αναγκάσει την Αθήνα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη
Σύμφωνα με άρθρο του γνωστού πρακτορείου ειδήσεων america.aljazeera.com , για την Ελλάδα , από τον έγκριτο δημοσιογράφο Mark Weisbrot, τονίζεται σε άρθρο , με λίγα λόγια ότι η Γερμανία « παίζει» ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι «μπλόφας» ,με σκοπό την οικονομική υποδούλωση της πατρίδος μας, ταυτόχρονα με την αλλαγή κυβέρνησης .
Το άρθρο τονίζει ότι μπορούμε και πρέπει να αγνοήσουμε όλες τις έντονες φήμες για ένα πιθανό «Grexit», ως μία καλοστημένη μπλόφα της «πολύβουης» γερμανικής δεξιάς ιδεολογίας , η οποία εκφράζεται από πολιτικούς σαν το «αυστηρό» Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που το «γιορτάζει» στην κυριολεξία (!!) , επαναλαμβάνοντας με πεισματικό τρόπο τις τρομερές προειδοποιήσεις για την Ελλάδα, όπως ότι ο χρόνος εξαντλείται και άλλα τέτοια .
Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι η προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την καταβολή από την Ελλάδα της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ήρθε και παρήλθε , με την Ελλάδα να μην «πληρώνει» τίποτα και κανείς δεν έπεσε σε κανέναν γκρεμό; Πίστεψέ με, αυτό δεν είναι μια δραματική στιγμή, τονίζει ο δημοσιογράφος .
Αν και έχουν υπάρξει πολλές αναφορές σχετικά με την θεωρία παιγνίων στην τρέχουσα περίοδο των διαπραγματεύσεων, αυτή δεν είναι πραγματικά αναγκαία. Αρκεί να εξετάσουμε και να αποκαλύψουμε «εκείνους» τους οποίους αν και αποκάλεσαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ευγενικά και αρκετά διπλωματικά, ως Ευρωπαίους εταίρους, στην πραγματικότητα μόνο αυτό δεν εννοούσαν . Πάρτε την «σύντροφό» Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν θέλει η ίδια με τίποτα , είναι να μείνει γνωστή στην ιστορία , «ως η πολιτικός, που επί των ημερών της «καταστράφηκε» η ευρωζώνη.
Φυσικά, δεν γνωρίζουμε αν μια ελληνική έξοδος θα υλοποιούσε ένα τέτοιο σχέδιο , αλλά υπάρχει μια πιθανότητα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα . Ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει από την προκύπτουσα οικονομική κρίση που θα ακολουθούσε μετά από ένα Grexit, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα μετά από ένα αρχικό σοκ, τελικά, να αναπτύσσονταν πολύ καλύτερα εκτός ευρώ, κάτι το οποίο θα έπειθε και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να « αποχωρήσουν»από την στυγνή και σκληρή οικονομική ένωση. Όποια και αν είναι η πιθανότητα αυτού του σεναρίου, η Μέρκελ αποστρέφεται εντελώς τον κίνδυνο να είναι αυτή η πολιτικός που θα « σκάσει» στα χέρια της ένα τέτοιο πανευρωπαϊκό πρόβλημα.
Επίσης σύμφωνα με τον Weisbrot, υπάρχει ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο» που δεν πρόκειται να αγνοηθεί σε καμία περίπτωση, αυτός είναι «οι Ηνωμένες Πολιτείες». Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει ασκήσει υπερβολική πίεση στην Μέρκελ, για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ συγκρατημένες.
Η πολιτική της αμερικανικής αυτοκρατορίας είναι πολύ πιο σημαντική από οποιεσδήποτε τυχόν οικονομικές ανησυχίες εδώ στην Ευρώπη .
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, που επενέβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα (το 1946 μέχρι το ’49) , αλλά και στην υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ, στην βάρβαρη στρατιωτική δικτατορία (1967 έως ’74), με όλες τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια και την καταστολή που αυτή έπραττε. Η ουσία είναι μία , η Ουάσιγκτον δεν θέλει να έχει μια «ανεξάρτητη» κυβέρνηση στην Ελλάδα, ΠΟΤΕ, τονίζει το δημοσίευμα .
Η Ευρώπη είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο, και η Ουάσιγκτον δεν θέλει να χάσει ούτε ένα μικρό κομμάτι από «αυτήν , το οποίο αντιπροσωπεύεται στην συγκεκριμένη περίπτωση από την μικρή Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουν ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και χρειαστεί να δανειστεί σε σκληρό νόμισμα για το ισοζύγιο πληρωμών της, θα ζητήσει δάνειο από τη Ρωσία και ίσως ακόμη και την Κίνα. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποχωρήσει ακόμη και από το ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτό υπενθυμίζουμε, ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο προτεινόμενο σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας « Turk Stream», ο οποίος θα καταστήσει την Ευρώπη ενεργειακά εξαρτώμενη από τη Ρωσία , κάτι το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απεύχονται, για αυτό και προειδοποίησαν ακόμη και με επίπληξη, τον υπουργό ενέργειας της Ελλάδος, ο οποίος τους είπε δικαίως, ότι το ζήτημα δεν αφορά τις ΗΠΑ .
Θα ήταν ωραίο να σκεφτεί κανείς, ότι τα χειρότερα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έχουν μεταβληθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά πραγματικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο . Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ αληθινά , τουλάχιστον στο βαθμό επιθυμούμε, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μια παγκόσμια αυτοκρατορία , η οποία «ελέγχει» κάθε κυβέρνηση, με σκοπό να εξυπηρετούνται πρωτίστως τα συμφέροντα της , και όχι τα συμφέροντα των ψηφοφόρων των κατά τόπου κυβερνήσεων. Οι σημερινές εχθροπραξίες με τη Ρωσία προσθέτουν μια αίσθηση déjà vu, αλλά είναι κυρίως μια πρόσθετη δικαιολογία για ό, προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στον πλανήτη.
Αυτό ακριβώς προσπαθούν να επιβάλουν και στην μικρή Ελλάδα. Οι ίδιοι «άνθρωποι» οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνοι για τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην χώρα αυτή , την υψηλή ανεργία, και τόσα άλλα, απαιτούν πολιτικές που θα παρατείνουν την κρίση και θα επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της σε όσους έχουν υποφέρει περισσότερο.
Μόλις λάβουμε όλα αυτά υπόψη, καθώς και τα συμφέροντα και την στρατηγική των ευρωπαίων εταίρων, για στην Ελλάδα ένα πράγμα είναι αρκετά σαφές. « Όλα αυτά συνηγορούν στην προσπάθεια αλλαγής της νυν ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΕ».
Ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος που εμπλέκονταν στις διαπραγματεύσεις ανέφερε την ευρωπαϊκή προσπάθεια πολιτικής παρεμβολής στην χώρα, χαρακτηρίζοντας την ως ένα «αργό πραξικόπημα». Κάτι το οποίο διαφαίνονταν κιόλας από την 25 Ιανουαρίου 2015, ημέρα εκλογών στην Ελλάδα. Μόλις 10 ημέρες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα « πέταξε» εκτός της κεντρικής πιστωτικής γραμμής την Ελλάδα, και έδωσε ανώτατο όριο του ποσού που θα μπορούσαν να δανείζουν οι ελληνικές τράπεζες την κυβέρνηση. Όλη η δυσφημιστική εκστρατεία, η μικροπολιτική της αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, οι σκόπιμες δράσεις και δηλώσεις αλλά και οι απειλές των ευρωπαϊκών αρχών, είχαν ως στόχο την αποδόμηση της νυν ελληνικής κυβέρνησης , τονίζει ο δημοσιογράφος. Όμως, αυτό το έμμεσο σαμποτάζ της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες είναι το πιο σημαντικό, και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχει πάρει τόσο μικρή δημοσιότητα .!!
Η κύριος στόχος της ΕΕ, είναι η πλήρης υπονόμευση της πολιτικής υποστήριξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να «πέσει» η κυβέρνηση και να ανέλθει στην εξουσία, ένα νέο καθεστώς που θα είναι αρεστό στους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η μόνη στρατηγική που έχει νόημα, από τη «δική τους οπτική γωνία». Θα προσπαθήσουν να δώσουν στην Ελλάδα αρκετό «οξυγόνο» για να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο, που πραγματικά δεν θέλουν, αλλά δεν θα βοηθήσουν αρκετά για μια οικονομική ανάκαμψη της χώρας , την οποία επίσης δεν θέλουν.
Μέχρι στιγμής, η ζημία για την ελληνική οικονομία ήταν αρκετά σημαντική.
Το ΔΝΤ θεωρεί προβλεπόμενη αύξηση της ύφεσης θα ανέλθει στο 2,5 τοις εκατό αυτό το έτος, ενώ τώρα η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από τους Financial Times, στις 5 Ιουνίου, η διαπραγματευτική θέση των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», αφορά ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ύψους , 1 τοις εκατό του ΑΕΠ για το 2015 και 2 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2016.
Αυτό αντιπροσωπεύει την πλήρη απόρριψη της πολιτικής των γελοίων στόχων τους οποίους το ίδιο το ΔΝΤ προηγουμένως είχε θέσει , ζητώντας πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4 τοις εκατό του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Αλλά με την οικονομία σε ύφεση και το τρέχον πρωτογενές πλεόνασμα σε αρνητικό πρόσημο του 0,67 τοις εκατό του ΑΕΠ, οι τρέχοντες προτεινόμενοι στόχοι θα οδηγήσουν σε περεταίρω ύφεση στην Ελλάδα, ίσως ακόμη και να την παρατείνουν και να διατηρήσουν σε καταθλιπτικά υψηλά επίπεδα την ανεργία.
Ένα άλλο σημείο τριβής στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με την ελάφρυνση του χρέους. Ακόμη και εάν το ΔΝΤ αναγνωρίζει τώρα ότι οι τρέχουσα επιβάρυνση του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν υποχωρούν στο θέμα αυτό . Ποιος θα θέλει να επενδύσει ή ακόμα και να καταναλώσει σε μια χώρα, με αναπόφευκτες οικονομικές κρίσεις στον ορίζοντα;
Η ζήτηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων για περαιτέρω περικοπές των συντάξεων είναι ακόμη πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν , δεδομένου ό, τι η Ελλάδα τις έχει ήδη «κόψει» σε ποσοστό 48% . Εκτός από την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη (60-65), οι Financial Times αναφέρουν , ότι «οι κύριες συντάξεις έχουν περικοπεί 44 έως 48 τοις εκατό από το 2010. Περίπου το 45 τοις εκατό των Ελλήνων συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερα από € 665 μηνιαίως , κάτι που αποτελεί ποσό κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας ».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαιτούν την βίαια μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, εμφανίζοντας την αμφίβολη θεωρία της αποδυνάμωσης της διαπραγματευτικής ισχύς της εργασίας και την μείωση των αμοιβών , λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα αρκετά , προσδίδοντας αρκετή ώθηση στις εξαγωγές και στην ανάκαμψη.
Έτσι βλέπουμε, σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, ότι αυτά τα άσχημα σενάρια αποτελούν τροχοπέδη για οποιασδήποτε συμφωνία. Οι άνθρωποι, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνοι για τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα, την υψηλή ανεργία απαιτούν την εφαρμογή πολιτικών , που θα επεκτείνουν την κρίση και θα επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της σε όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες , με κύριο σκοπό να ανατρέψουν την θέληση του ελληνικού λαού και κατά συνέπεια του εκλογικού σώματος.