Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαντίμ Αμπαούντ δεν βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, ανακοίνωσε ο Εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, χωρίς πάντως να διαψεύσει τις αναφορές περί θανάτου του.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η επιχείρηση της αστυνομίας εμπόδισε μία τρομοκρατική ομάδα που ήταν έτοιμη να δράσει. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που προέκυψαν από την επιχείρηση της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού συντείνουν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν ή εξουδετερώθηκαν, ήταν «τρομοκρατικός πυρήνας» που «μπορούσε να αναλάβει δράση» και να διαπράξει μια νέα επίθεση.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ένας από τους δράστες των επιθέσεων της Παρασκευής έστειλε γραπτό μήνυμα από το κινητό του, γράφοντας «αρχίζουμε».
Όπως τόνισε, οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, για να ταυτοποιήσουν τόσο τους οκτώ συλληφθέντες, όσο και τους δύο νεκρούς, μετά από την επιχείρηση που έλαβε χώρα νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού. Εντός του διαμερίσματος στο Σεν Ντενί βρέθηκαν υψηλού επιπέδου συστήματα επιμελητείας, τηλέφωνα, όπλα, ενώ είχαν αρκετά κρησφύγετα, τόνισε ο εισαγγελέας του Παρισιού.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι φερόμενοι ως ισλαμιστές τρομοκράτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση στην οικονομική και επιχειρηματική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας, τη La Defense.
Άλλη πηγή που πρόσκειται στις έρευνες γνωστοποίησε ότι η επίθεση είχε οργανωθεί για σήμερα Πέμπτη, στη συνοικία όπου εδρεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός κολοσσός Total αλλά και η τράπεζα Societe General.
Αρκετές αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι στόχοι των τρομοκρατών ήταν το εμπορικό κέντρο Quatre Temps και η κεντρική πλατεία της συνοικίας με τους ουρανοξύστες και τα γραφεία των επιχειρήσεων στο δυτικό τμήμα του Παρισιού.
Οι αστυνομικοί «ανέμεναν να εντοπίσουν τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ (σ.σ. τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων του Παρισιού) ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι άλλο: μια ομάδα που προετοίμαζε μια επίθεση στη La Defense», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, αργότερα ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ φάνηκε να υπονοεί ότι υπήρχε σχέδιο για μια νέα επίθεση.
«Αυτές οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν εναντίον ανθρώπων που ενδεχομένως θα επιτίθεντο ξανά και για μία ακόμη φορά βλέπουμε ότι εγκλήματα, δολοφονίες και βαρβαρότητες αποφεύχθηκαν», είπε.
Οι αστυνομικές πηγές είπαν ότι το Παρίσι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που σχεδιαζόταν στο La Defense από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Μαρόκου και τέσσερις αξιωματούχοι των μαροκινών υπηρεσιών επισκέφθηκαν τη γαλλική πρωτεύουσα για να συναντηθούν με αστυνομικούς εκεί.
Υπήρξε πληροφόρηση για τον Αμπαούντ
Σύμφωνα με τον Μολέν, η έφοδος των αστυνομικών αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορία που έλαβαν οι αρχές τη Δευτέρα «σχετικά με την παρουσία στη Γαλλία του Αμπαούντ», ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους.
«Το διαμέρισμα ίσως να ήταν καταφύγιο του Αμπαούντ», είπε ο Μολέν και, «οδηγήθηκαμε σε αυτό έπειτα από πληροφορία ότι ο εγκέφαλος των επιθέσεων βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος».
Ο εισαγγελέας επισήμανε όμως ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ δεν βρίσκεται μεταξύ των 8 ανθρώπων που συνελήφθησαν, ενώ επισήμανε ότι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από το σημείο της εφόδου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Παρά το γεγονός ότι πολλά δυτικά μέσα, μεταξύ των οποίων η Washington Post και το Spiegel, ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ο Αμπαούντ ή ακόμη και ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο εισαγγελέας Μολέν δεν το επιβεβαίωσε.
Ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί τρομοκράτες από την επιχείρηση της αστυνομίας, ότι πιθανότατα είναι γυναίκα το άτομο που αντινάχθηκε, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για την ακριβή ταυτότητά τους.
«Οι έρευνες συνεχίζονται», τόνισε.
Επίσης επέμεινε ότι δεν βρίσκεται σε θέση να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν.
Το κτίριο, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν, είναι έτοιμο να καταρρεύσει και οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες εντός του.
Όσον αφορά τους συλληφθέντες, ο εισαγγελέας είπε ότι είναι 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροροφορίες για την ταυτότητά τους.
Τα οχήματα των επιθέσεων
Όσον αφορά τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ο εισαγγελέας είπε ότι νοικιάστηκαν από βελγική εταιρεία και ότι έφτασαν στα σημεία των επιθέσεων σχεδόν σε σχηματισμό «κομβόι».
Όπως επισήμανε, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από το μηχάνημα GPS του μαύρου FIAT.
Επίσης εντός του βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ και τρία καλάσνικοφ.
Επίσης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ πέρασε από έλεγχο αστυνομικών, από τον οποίο αφέθηκε ελεύθερος, γιατί δεν είχε γίνει γνωστή η ταυτότητά του.
Αναφερόμενος στους δύο συλληφθέντες στο Βέλγιο, είπε ότι ότι μάλλον είναι συνεργάτες των τρομοκρατών, αλλά ακόμη είναι άγνωστος ο ρόλος τους στις επιθέσεις.
Απόρρητη έκθεση των ΗΠΑ: Ο Αμπαούντ συντόνιζε τις επιθέσεις από την Αθήνα
Απόρρητη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών είχε προειδοποιήσει από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οργάνωνε και συντόνιζε τις επιθέσεις της ομάδας του από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα.
Το θέμα έβγαλε στη δημοσιότητα το δίκτυο Fox News και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την έκθεση συνέταξαν το FBI και το αμερικανικό Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο του υπουργείου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Αμπαούντ σχεδίαζε σύνθετες επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και συντόνιζε τις επιχειρήσεις από ασφαλές καταφύγιο στην Αθήνα. Προφανώς η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών αναφέρεται στο πέρασμα του Αμπαούντ από την Αθήνα τον περασμένο χειμώνα, όταν είχε εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές στην περιοχή του Παγκρατίου. Ο Αμπαούντ χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος και τον συνδέουν με τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου.
«Ο Αμπαούντ διηύθυνε την επιχείρηση από ένα ασφαλές καταφύγιο στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο. Άλλα μέλη της ομάδας επιχειρούσαν από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.