Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Ο περιορισμός της 4ης Τουρκικής Στρατιάς (του Αιγαίου) θα είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορεί να προσφέρει η Τουρκία προς την Ελλάδα, αν θέλει να την βοηθήσει.Αυτό υποστηρίζει υπό την μορφή πρότασης ο κ. Cengiz Aktar σε άρθρο του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Today Zaman με τίτλο «Greece will become European now».
Ο κ. Cengiz Aktar ο οποίος επικεντρώνεται σε τρία ζητήματα αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα, υποστηρίζει πώς η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι η μείωση των αμυντικών δαπανών θα ήταν σημαντικό βήμα και για αυτό το λόγο. Στο πλαίσιο αυτό ζητά την μείωση της 4ης Τουρκικής Στρατιάς, η οποία όπως γράφει, έχει συσταθεί ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και σε σχέση με την Κύπρο.
Και μείωση στρατιωτικών δαπανών από Ελλάδα
Το άλλο σημείο που προβάλει είναι ότι το δόγμα λιτότητας και η πολιτική τύπου ”ο καθένας γεννιέται ένας καπιταλιστής επιχειρηματίας” του ΔΝΤ υπέστησαν βαρύ πλήγμα με το ελληνικό ”όχι”. Οι Έλληνες δεν λένε ότι δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό που λένε, γράφει, είναι ότι δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις με αυτό τον τρόπο και υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών δαπανών θα λειτουργήσει λυτρωτικά για τη χώρα η οποία θα εξευρωπαϊστεί περαιτέρω και ίσως και να αλλάξει την πίστη της ΕΕ στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Ο αρθρογράφος ως προς το ανωτέρω ζήτημα. ζητάει να μάθει τη στάση του πρώην Υπουργού Θησαυροφυλακίου της Τουρκίας κ. Ibrahim Canakce ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ .Τέλος αναφέρει ότι η ΕΕ ζητά από το ΣΥΡΙΖΑ να λογοδοτήσει γιατί αυτή (η ΕΕ) έκανε τα τραβά μάτια σε κάθε ενέργεια των πλούσιων προκατόχων του.
Επιθετικός χαρακτήρας
Να θυμίσουμε εδώ ότι η 4η Τουρκική Στρατιά (τουρκικά: 4. Ordu), γνωστή επίσης και ως Στρατιά Αιγαίου (Ege Ordusu), είναι μία από τις τέσσερις Στρατιές του τουρκικού στρατού. Η Στρατιά του Αιγαίου δημιουργήθηκε το 1974-75 μετά το τέλος των επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Μετά το τέλος του Αττίλα, η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες μονάδες στην περιοχή, που θα αποτελούσαν τον πυρήνα της Στρατιάς. Και πράγματι, στις 2 Μαΐου του 1975 ιδρύθηκε και επίσημα η Στρατιά του Αιγαίου με έδρα τη Σμύρνη ως Μείζων Επιχειρησιακός Σχηματισμός του Τουρκικού Στρατού με Ζώνη Ευθύνης τα παράλια της Μικράς Ασίας. Υπάγονταν απ’ ευθείας στο Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού,ενώ ανέλαβε ταυτόχρονα και τη διοίκηση των κατοχικών στρατευμάτων που εισέβαλαν παράνομα στην Κύπρο ένα χρόνο νωρίτερα (11ο Σωμα Στρατού). Πρώτος διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου ανέλαβε ο αντιστράτηγος Kenan Evren που ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980.Η επιχειρηματολογία που επικαλέστηκε η Αγκυρα ήταν ”νομική” διότι,λέει, η Ελλάδα προχώρησε σε στρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου.
Η Ελλάδα είναι κατά της ύπαρξης της Στρατιάς Αιγαίου, καθώς αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά, και τα σύνορά της, και προς επίρρωση αυτού είναι η ίδια η σύνθεσή της με ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις που είναι επιθετικού χαρακτήρα. Η Τουρκία διατηρεί αυτές τις δυνάμεις καθώς τις θεωρεί αμυντικές, ενώ χρησιμεύουν, λέει, στην εκπαίδευση του τουρκικού στρατού.
Η Στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσής της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με πολύ μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα. Έχει ,εκτός από τον Αττίλα,πολλές μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού και Πυροβολικού, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα τη Φώκαια και τη Σμύρνη, ενώ υποστηρίζεται από το 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στην Σμύρνης.Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει τη διοίκηση της Tαξιαρχίας Αμφίβιων Δυνάμεων που εδρεύει μαζί με τη Διοίκηση Αποβατικών Πλοίων στο ναύσταθμο Φώκαιας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Στρατιά Αιγαίου έχει ήδη συγκροτήσει από τον καιρό της ειρήνης τη Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου με κύρια αποστολή τη διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων εναντίον των νησιών του Αιγαίου- κάτι που φαίνεται και από την ανάλυση των ασκήσεων. Η 4η Στρατιά αντίθετα από όλες τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας δεν υπόκειται στο ΝΑΤΟ- κάτι που το επισημαίνει και ο αρθρογράφος.
Ξανά-μανά…
Βεβαίως τα περί περιορισμού ( μείωσης) της 4ης Στρατιάς ( και παρά τις προθέσεις και τη ειλικρίνεια του αρθρογράφου) δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ή γράφονται. Πέρυσι (Ιούνιος 2014) το OnAlert έγραφε τα εξής όταν, δια της οδού της Τουρκικής Βουλής επανήλθε το θέμα της κατάργησης του Αρχηγείου της Στρατιάς του Αιγαίου στο πλαίσιο της συζητούμενης από ετών περαιτέρω αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.
Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP, κ. Ουμούτ Οράν με επερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για να δοθεί απάντηση από τον Υπουργό Άμυνας, ζήτησε διευκρινήσεις για τους ισχυρισμούς που είχαν τόιτε δεί το φως της δημοσιότητας ότι θα κλείσει το Αρχηγείο της Στρατιάς Αιγαίου και ότι το Αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής θα υπαχθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Μέρος του σχεδίου την Νέας Δομής;
Να σημειωθεί ότι η τελευταία σχετική αναφορά στον τύπο ήταν στο τέλος Απριλίου 2014 όταν είχε γραφεί πως σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο τότε Τουρκος πρόεδρος Abdullah Gül ενημερώθηκε κατά τη τότε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την προωθούμενη -από την κλιμακωτά προωθούμενη το 2006-αναδιοργάνωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που μεταξύ άλλων στην τότε φάση προέβλεπε :
α) την ενοποίηση των Διοικήσεων Χερσαίων, Ναυτικών και Αμφίβιων Δυνάμεων υπό το τουρκικό Γενικό Επιτελείο,
β) την ανασυγκρότηση των 4 Στρατιών σε 2 (συγχώνευση της 1ης Στρατιάς και της Στρατιάς Αιγαίου σε μία «Δυτική Στρατιά» με έδρα την Κωνσταντινούπολη και της 2ης και 3ης Στρατιάς σε «Ανατολική Στρατιά» με έδρα τη Μαλάτεια) και
γ) τη μετεξέλιξη τμήματος της Χωροφυλακής σε Συνοριοφυλακή.
Τι είχε γράψει η “Ραντικάλ” το 2011
Θέμα είχε εγερθεί και το 2011 όταν ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ κ. Χουσεΐν Τσελίκ, φέρεται να είχε πει σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Ραντικάλ”, ότι συζητείται,μεταξύ άλλων, η κατάργηση της “Στρατιάς του Αιγαίου”- που όμως το διέψευσε.
Τότε λοιπόν ο κ. Τσελίκ φέρεται να είχε πει ότι “η δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει στηριχθεί στον ψυχρό πόλεμο” και ότι “ενώ οι άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει αλλαγές, η Τουρκία δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο”.Η εφημερίδα έγραψε για τη δέσμη 15 σημείων του κυβερνώντος κόμματος για να προχωρήσει η απο-στρατιωτικοποίηση της τουρκικής πολιτικής σκηνής, με σημαντικότερα την υπαγωγή του Γενικού Επιτελείου στο υπουργείο Άμυνα, την κατάργηση του άρθρου 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων ,το οποίο ορίζει ως καθήκον του στρατού την προστασία του καθεστώτος, τη μετάβαση σε καθεστώς μισθοφόρων στο στρατό, τη μείωση της θητείας, τη διαφάνεια στις στρατιωτικές δαπάνες, το θέμα με τις Στρατιές, τις αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης στις στρατιωτικές σχολές, την κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων στις εθνικές επετείους, την κατάργηση του μαθήματος Εθνικής Ασφάλειας στα σχολεία, την αναθεώρηση ύπαρξης και λειτουργίας του Ιδρύματος Aλληλοβοηθείας Στρατού ( OYAK), την εφαρμογή της αρχής VET (Αποτελεσματικότητα, Αποδοτικότητα και Λιτότητα) στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.κ. ά. Να σημειωθεί ότι τότε η “Ραντικάλ” πρόβαλε τις δηλώσεις Τσελίκ με κύριο πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο “Πολιτικός άνεμος στο Αιγαίο” και τον υπότιτλο “Ο Τσελίκ ανακοίνωσε στη “Ραντικάλ”: Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τη Στρατιά Αιγαίου”. .
Διάψευση δια ….<<προσωπικών απόψεων>>…
Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τσελίκ διέψευσε τότε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα δεν ανέφερε κάτι περί “κατάργησης της Στρατιάς Αιγαίου” και ότι αυτό “ήταν σχόλιο της εφημερίδας επί ενός σημείου της δέσμης που έχει επεξεργαστεί ο ίδιος, σχετικά με τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις” και συγκεκριμένα το σημείο εκείνο το οποίο αναφέρει ότι “πρέπει να επανεξεταστεί το πόσες στρατιές θα έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το πού ακριβώς θα βρίσκονται αυτές”.Καί σημείωσε ότι ήταν προσωπικές απόψεις. όπως και ότι “όλα αυτά τα ζητήματα είναι πάγια θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας” και ως βουλευτής τα θέτει υπό συζήτηση .
Λίγο αργότερα και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στρατηγός Οζέλ, ανέφερε ότι δεν σχεδιάζεται, στη φάση αυτή, η κατάργηση της Στρατιάς Αιγαίου (Δ΄ Στρατιά) και τόνισε ότι “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επανεξετάζουν συνεχώς τη δομή τους, με βάση τις παγκόσμιες και περιφερειακές ανάγκες ασφάλειας, την τεχνολογική εξέλιξη και τις αλλαγές στις απειλές. Υπό την έννοια αυτή, οι αναγκαίες ρυθμίσεις εντάσσονται στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό”, είπε…
Να υπενθυμίσουμε ότι ο αρθρογράφος , όπως και οι σχετικές κουβέντες πέρυσι, δεν αναφέρεται σε <<λουκέτο>> της Στρατιάς του Αιγαίου αλλά σε περιορισμό. Πέρυσι μάλιστα οι σχετικές συζητήσεις αφορούσαν σε συγχώνευσή της με την – πανίσχυρη – 1η Στρατιά, δημιουργώντας την λεγόμενη «Δυτική Στρατιά», με έδρα την Κωνσταντινούπολη …
Βεβαίως είναι θετικό ότι ξανανοίγει -έστω και μέσω ενός άρθρου– η συζήτηση.