Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου της αλβανικής βουλής υπέβαλλε ο Πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες, που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.
Ο Β. Ντούλες κατηγορεί τον Αλβανό Πρωθυπουργό Ε. Ράμα, για «πλιάτσικο θεσμών», μετά την εκλογή του Προέδρου τους Εθνικιστικού κόμματος των Αλβανο-τσαμηδων Shpëtim Idrizi ως αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής.
Η επιλογή αυτή, ερμηνεύεται ως ευθεία βολή εναντίον της ελληνικής μειονότητας, αλλά και κατά της Ελλάδας.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, επισημαίνει ότι:
«Η επιλογή προσώπων που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, την σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αυτή, το PDIU το κόμμα των Τσάμηδων, επισημαίνει:
«Μας κάνει εντύπωση πως ένας υψηλόβαθμος στέλεχος μιας γειτονικής χώρας που έχει μεγάλα προβλήματα, με σοβαρές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, βρίσκει το χρόνο για να σχολιάσει τις εσωτερικές μας πράξεις ρουτίνας της Βουλής μας. Θεωρούσαμε πως η σημερινή Ελλάδα που κυβερνάτε από την αριστερά, η οποία έχει κοινή πολεμική ιστορία με τους αντάρτες, παρτιζάνους μας, θα ήταν απελευθερωμένη. Βοηθάμε τον Έλληνα εκπρόσωπο να καταλάβει την πλαστογραφία της Ιστορίας».
Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η ρηματική διακίνηση των Τιράνων να δοθούν οι χάρτες με τις περιοχές της Ηπείρου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, μια κίνηση που συνιστά αμφισβήτηση των ελληνο-αλβανικών συνόρων. Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα, εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Αλβανίας, δεν συνάντησε άλλο πολιτειακό ή κομματικό παράγοντα, με εξαίρεση τον πρόεδρο του κόμματος PDIU, κάτι που αποδεικνύει την συσχέτιση των γεγονότων.
Επισημαίνεται ότι, η συνεργασία του Έντι Ράμα με το κόμμα των Τσάμηδων έρχεται ένα μήνα περίπου πριν τις δημοτικές εκλογές, όπου οι Τσάμηδες έχοντας εξασφαλίσει στο παρασκήνιο την στήριξη του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος διεκδικούν τον δήμο Κονίσπολης, που είναι δίπλα στα σύνορα με την Θεσπρωτία.
Άλλωστε, με την ψήφο των Τσάμηδων, η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε πέρυσι το διοικητικό «Καλλικράτη», με τον οποίο ο Δήμος Χειμάρρας συνενώθηκε με τη γειτονική Βράνιστα, με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του, με στόχο να μην ξαναγινεί ποτέ Δήμαρχος Έλληνας υποψήφιος.