Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάπτυξης μετά από τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης των 27 ηγετών. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Συνάντηση των Νοτίων (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) με τις χώρες του Βορρά που επιμένουν στις περικοπές (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδια) διεξήχθη μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας σε μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και να οικοδομηθεί ένα πλαίσιο συμβιβασμού στη Σύνοδο Κορυφής.
Εάν δεν υπάρξει και σήμερα 20 Ιουλίου συμφωνία τότε νέα Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το αδιέξοδο μετά από τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης για το σχέδιο αναβίωσης των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία, οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για αυτή την «επικίνδυνη αποστολή». Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες της ΕΕ πως περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό παγκοσμίως και είναι στο δικό τους χέρι να σταθούν ενωμένοι ενώπιον αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.
Οι «φειδωλοί» του Βορρά θεωρούν τα 350 δισ. ευρώ ως το μέγιστο αποδεκτό ποσό, τη στιγμή που άλλες χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία- θεωρούν ότι οι επιχορηγήσεις δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 400 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους, πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσει
Η ομάδα των «5» χωρών επιμένει σε επιχορηγήσεις πολύ κάτω των 400 δισ.ευρώ και μείωση του ταμείου ανάκαμψης από τα 750 δισ.
ΕΚΡΗΞΗ ΜΑΚΡΟΝ
Την «έκρηξη» του Γάλλου προέδρου προκάλεσε η απροθυμία των «φειδωλών» χωρών που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας ο Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι» κατακεραυνώνοντας τις αντιστάσεις των παραπάνω χωρών. Ανέφερε ακόμη ότι «είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία»
Νωρίτερα κοινό έδαφος αναζήτησαν με τους «5», οι Μισέλ, Μακρόν και Μέρκελ, οι οποίοι αμέσως μετά συνάντησαν Μητσοτάκη, Κόντε, Σάντσες και Κόνστα.
Συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Μέρκελ και Μακρόν συνατήθηκαν με τους 5 ολιγαρκείς (frugal 5, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία) και τις χώρες της Βαλτικής για να προωθήσουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει νέα μείωση των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Η τελική πρόταση θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο Σ. Μισέλ στην ολομέλεια μόνο αν διαφανεί πρόθεση των παραπάνω για συμφωνία.
H διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και η ψαλίδα των διαφωνιών συνεχίζει και κλείνει. Το ύψος των επιχορηγήσεων παραμένει στο επίκεντρο με τις χώρες του Νότου τη Γερμανία και τη Γαλλία να επιμένουν στα 400 δισ. ως κατώτατο όριο και τους “Frugal 5” να συγκλίνουν αργά προς τα 350 δισ.
Πιθανόν τη Δευτέρα οι τελικές προτάσεις
Πιθανή θεωρείται η συνέχιση της διαπραγμάτευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και παρουσίαση τελικών προτάσεων το πρωί της Δευτέρας.
Μητσοτάκης: «Δεν αντέχουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι»
Το μήνυμα ότι δεν αντέχουμε ως ΕΕ να εμφανιστούμε “διχασμένοι ή αδύναμοι”, καλώντας όλα τα μέρη σε συμβιβασμό με υψηλό όμως επίπεδο φιλοδοξίας, έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρικάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για την τρίτη ημέρα διαβουλεύσεων.
Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός δήλωσε: “ειλικρινά πιστεύω ότι σήμερα θα σπάσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι”.
Ορμπαν κατά Ρούττε: Ο Ολλανδός είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για όλο το χαμό
Tην ίδια ώρα, ευθύνες στον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε επέρριψε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν για την αδυναμία συμβιβασμού ως τώρα στη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης. Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Β.Ορμπάαν δήλωσε ότι για αυτόν το συμβιβαστικό πλαίσιο ήταν επαρκές, αλλά “αυτός (ο Ρούττε) ξεκίνησε κάτι, εγώ στέκομαι στο status quo, όπως είναι σήμερα, τους κανόνες για το κράτος δικαίου, τον λογιστικό έλεγχο του προϋπολογισμού και όλα τα παρεμφερή”. Όπως είπε “για εμάς είναι εντάξει, αυτοί είναι που θέλουν να καταλήξουν σε κάτι που δεν θα είναι καλής ποιότητας όπως εκτιμούμε, αν τα σπάσουμε θα φταίνε αυτοί και όχι έγώ”. “Δε μου αρέσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ο Ολλανδός είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για όλο το χαμό”, τόνισε.
“Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά είναι δύσκολες”, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή. “Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος δεν θέλουν το σχέδιο να υποβαθμιστεί, αλλά οι `frugals` επιμένουν. Μια συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των frugals και του Προέδρου Μισέλ. Το νέο πλαίσιο δεν θα παρουσιαστεί χωρίς μια άτυπη συμφωνία από τους frugals σχετικά το ύψος (ποσό) για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης – η στιγμή είναι καθοριστική”, κατέληξε.