Μεγαλύτερη συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ των κυβερνήσεων σχετικά με πολίτες για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με Ισλαμιστές φονταμενταλιστές, ζητώντας να δημιουργηθεί μια «μαύρη λίστα τζιχαντιστών».
Η σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου πέρασε χθες Τετάρτη με το μεγαλύτερο μέρος του Σώματος να υπερψηφίζει.
Η συγκεκριμένη πρόταση βρισκόταν ανάμεσα σε δεκάδες άλλες σε μια έκθεση για το πώς θα αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση των νέων Ευρωπαίων και η οποία συντάχθηκε μετά από την επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.
“Ο εχθρός δεν είναι πλέον στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό,” είπε η Ρασίντα Ντατί, υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, ενώ πρόσθεσε “Μοιραζόμαστε την ευθύνη για τη δημιουργία αυτών των τεράτων”.
Μεταξύ των προτάσεων για σκληρά μέτρα απέναντι στους υπόπτους, την ώρα που η δολοφονία 130 ανθρώπων στο Παρίσι συνέβαλε στο να ξεπεραστούν οι όποιες ανησυχίες για τα δικαιώματα των πολιτών, ήταν ένας κοινός ορισμός των “ξένων μαχητών”, έτσι ώστε να μπορούν να διώκονται αμέσως μετά την επιστροφή τους από τη Συρία, και να κρατούνται προληπτικά ή να προφυλακίζονται πριν από τη δίκη.
Ορισμένοι από εκείνους που εμπλέκονται στις επιθέσεις του Παρισιού είχαν πολεμήσει στη Συρία, αλλά ξέφυγαν από τους αστυνομικούς ελέγχους κατά την επιστροφή τους.
Το ψήφισμα αποδεικνύει την πρόθεση του Κοινοβουλίου να αναστείλει τις αντιστάσεις του για την κοινή χρήση των δεδομένων επιβατών αεροπορικών πτήσεων, γνωστή ως PNR.
Οι ευρωπαϊκές αρχές θα έχουν εφεξής το δικαίωμα να κατάσχουν τα διαβατήρια υπόπτων, καθώς και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ θα δημιουργηθούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μέσω των οποίων θα μπορούν να καταγγέλλονται ανώνυμα περιπτώσεις ατόμων που μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.
Άλλες προτάσεις που εξετάζονται έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των μειονοτικών κοινοτήτων και την απομόνωση των τζιχαντιστών στη φυλακή, ώστε να μην μπορούν να προσηλυτίσουν άλλους κρατούμενους.