Ανεστάλησαν τα καθήκοντα των εισαγγελέων που είχαν αναλάβει την έρευνα για διαφθορά στον ενδότερο κύκλο του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το κορυφαίο δικαστικό σώμα της Τουρκίας δε (HSYK, ανώτατο συμβούλιο δικαστών και εισαγγελέων) ενδέχεται να πάει κι ένα βήμα παραπέρα, απολύοντας τους τέσσερις εισαγγελείς.
Η έρευνα για διαφθορά οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών και έκανε τον Ερντογάν να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, μεταθέτοντας χιλιάδες αστυνομικούς και εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς.
Ο Ζεκερίγια Οζ, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, και άλλοι τρεις εισαγγελείς που εργάσθηκαν στην έρευνα για διαφθορά, είχαν παραμερισθεί από την υπόθεση μερικές εβδομάδες μετά τις αστυνομικές επιδρομές, στη διάρκεια των οποίων είχαν τεθεί υπό κράτηση δεκάδες πρόσωπα, περιλαμβανομένων των παιδιών πρώην υπουργών.
Νέοι εισαγγελείς διορίσθηκαν μετά τον παραμερισμό τους, οι οποίοι τον Οκτώβριο απέσυραν τις κατηγορίες.
Ο Ερντογάν παρουσίασε το σκάνδαλο διαφθοράς ως μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τον πρώην σύμμαχό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, για να υπονομεύσει την εξουσία του.
Με την ίδια δικαιολογία, άλλωστε, προ δύο εβδομάδων, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε επιχείρηση σύλληψης ανθρώπων που πρόσκειντο στον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλ.
Τον Ιούλιο, το HSYK άρχισε μια έρευνα γύρω από τη δουλειά των τεσσάρων εισαγγελέων οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι έκαναν πολιτικά σχόλια στο Twitter και ότι έθεσαν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.
Οι τέσσερις εισαγγελείς θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, ανέφεραν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σε μια χωριστή υπόθεση, μια δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία για σχόλια που δημοσιοποίησε μέσω του Twitter αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς, έκαναν γνωστό τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην κατοικία της δημοσιογράφου.
“Μην ξεχνάτε το όνομα του εισαγγελέα που απέρριψε την υπόθεση της 17ης Δεκεμβρίου”, έγραψε η Σεντέφ Καμπάς στο Twitter, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Περιέλαβε επίσης στην καταχώρισή της το όνομα του εισαγγελέα μαζί με μια φωτογραφία του.
Οι καταχωρήσεις της δεν υπάρχουν πλέον σήμερα στο Twitter και δεν μπορούν να επαληθευθούν.
Ωστόσο η σύλληψή της δημιούργησε ανησυχίες μεταξύ των αντιπάλων του Ερντογάν που τον κατηγορούν ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και δεν ανέχεται τη διαφωνία. Η αντίδραση του τούρκου ηγέτη στην έρευνα για διαφθορά –ενίσχυσε τον έλεγχο του Ίντερνετ, απαγόρευσε για δύο εβδομάδες το Twitter και προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό– προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις.