Αζερμπαϊτζάν: Στις 28 Μαΐου 1918 ανακηρύχθηκε η πρώτη λαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία στον Μουσουλμανικό Κόσμο, η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (ΛΔΑ). Σύμφωνα με τη μορφή της διακυβέρνησης της, η Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εδραιώθηκε στο κλασικό μοντέλο μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με βάση τον πολιτικό πλουραλισμό και το πολυκομματικό σύστημα.
Καθοδηγούμενη από τις αρχές της εξουσίας και ισότητας του λαού από τις πρώτες μέρες της ύπαρξής της, η ΛΔΑ εξάλειψε τις φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές και ταξικές ανισότητες διασφαλίζοντας σε όλους τους πολίτες της χώρας τα ίδια δικαιώματα. Για πρώτη φορά στην Ανατολή και πολύ νωρίτερα από μερικές Δυτικές Δημοκρατίες δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1918. Τα θεμελιώδη βήματα που έγιναν στον τομέα της οικοδόμησης ενός δημοκρατικού κράτους, της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του λαού του Αζερμπαϊτζάν.
Με την αναγνώριση του Αζερμπαϊτζάν στο επίπεδο της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, οι διπλωματικοί δεσμοί της νέας δημοκρατίας επεκτάθηκαν. Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν υιοθέτησε έναν νόμο για τη δημιουργία διπλωματικών αποστολών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία, την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.
Διπλωματικά γραφεία της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Γεωργίας, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, του Ιράν, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, της Φινλανδίας και της Ελβετίας ξεκίνησαν να λειτουργούν στο Αζερμπαϊτζάν.
Παρά την πτώση του κράτους, λόγω της σοβιετικής εισβολής στις 28 Απριλίου 1920, η εθνική ιδέα και η λαχτάρα για την εδραίωση της ανεξάρτητης δημοκρατίας επιβίωσαν. Το σύντομο αλλά λαμπρό πεπρωμένο της ΛΔΑ άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα στην αυτοσυνείδηση του λαού του Αζερμπαϊτζάν. Οι ιδέες και η κληρονομιά της έχουν διαμορφώσει τα ιστορικά και πνευματικά θεμέλια του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, μετά την ανάκτηση της ανεξαρτησίας του, στις 18 Οκτωβρίου 1991, κήρυξε την 28η Μαΐου ως Ημέρα της Δημοκρατίας.
Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα που ακολουθεί πολιτική καθιέρωσης αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας με όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και χτίζει τις σχέσεις της με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν το 1991. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν εδραιώθηκαν το 1992.
Αμφότερες οι χώρες έχουν καλό ιστορικό συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Το λαμπρό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι ο TAP, το τελευταίο τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, το μοναδικό έργο που θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ποικιλομορφία του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, φέρνοντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Το έργο αυτό έδωσε περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων σε πολιτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς τομείς.