Η γεωπολιτική ένταση που ξέσπασε την Παρασκευή με αφορμή τη δολοφονία Σολεϊμανί από αμερικανικό drone στο Ιράκ και προκάλεσε έξοδο από θεωρούμενες ως επικίνδυνες επενδυτικές επιλογές έπληξε την τουρκική λίρα – η ισοτιμία της οποίας πλησίασε τα 6 δολάρια ανά μία λίρα – και κόστισε στον Ερντογάν και το τραπεζικό σύστημα.
Οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερες αν δεν είχαν παρέμβει οι τουρκικές Αρχές.
Το Bloomberg αναφέρει με βάση τρεις πηγές ότι οι κρατικές τουρικές τράπεζες πούλησαν ως και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την ισοτιμία της.
Η λίρα υποχώρησε έως και 0,4% σε χαμηλό επταμήνου 5,9781 έναντι του δολαρίου.
Ήταν μια από τις πιο μικρές υποχωρήσεις σήμερα – αλλά αυτό κόστισε ακριβά.
Οι κρατικές τράπεζες έχουν επανειλημμένα πουλήσει δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα το τελευταίο έτος, ειδικά σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας.
Το νόμισμα αποτελεί βασικό οικονομικό βαρόμετρο για τους ψηφοφόρους και οδηγό εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Τουρκία.
Ωστόσο, η πρακτική είναι διαφιλονικούμενη, καθώς στην ουσία είναι μια συγκαλυμμένη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.
Επίσης, αυτή η πρακτική έχει κάνει τη λίρα λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.
Κατά την πορεία προς τις τουρκικές δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο, οι κρατικές τράπεζες «έκαψαν» ως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν το νόμισμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι συναλλαγές ανήλθαν σε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εν μέσω φόβων ότι οι δασμοί της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να βλάψουν την Τουρκία.
Η τρέχουσα ένταση με το Ιράν ενδεχομένως να αυξήσει το λογαριασμό για τον Τούρκο πρόεδρο ακόμα ψηλότερα.