Επιμένει να λέει «όχι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νέες δηλώσεις που έκανε σήμερα, ενώ αναφέρθηκε ξανά στην περίπτωση της Ελλάδας.
«Ενημερώσαμε τους φίλους μας ότι θα πούμε “όχι” στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτό. Η Σουηδία είναι μια φωλιά τρομοκρατών. Αν μια χώρα μέλος λέει όχι, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
«Στο παρελθόν, η Ελλάδα και η Γαλλία ήταν ήδη μέσα στο ΝΑΤΟ και μετά βγήκαν. Αλλά τότε, δυστυχώς, η κυβέρνηση εκείνης της περιόδου στην Τουρκία τους άνοιξε ξανά το δρόμο. Και μπόρεσαν να επιστρέψουν και πάλι στο ΝΑΤΟ. Τι συνέβη όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Και αγνοούν τον κατάλογο των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν.
Δεν σκοπεύουμε να την ξαναπατήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Το είχαμε αυτό στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα μας κάνουν τα ίδια. Δεν θα πρέπει να πέσουμε σε τέτοια απροσεξία…» σημείωσε ο Ερντογάν και συνέχισε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό: «Αυτή τη στιγμή, μιλάμε σίγουρα για δύο χώρες, ειδικά η Σουηδία, είναι ένα απόλυτο κέντρο τρομοκρατίας, μια απόλυτη τρομοκρατική φωλιά… Μας επέβαλαν επίσης κυρώσεις σε ό,τι αφορά τα όπλα.
Λοιπόν, τώρα ερχόμαστε στην Ελλάδα. Χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ στη Δύση και η Δύση εξακολουθεί να τους παρέχει οπλική υποστήριξη. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τους επιτρέπουν να δημιουργούν βάσεις. Από την άλλη πλευρά, όταν στις συναντήσεις τους μαζί μας λένε “θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας”, σηκώνονται και λένε “δεν το βλέπουμε θετικά” όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την Κύπρο. Ποιος σας λέει ότι θα δούμε θετικά αυτό που εσείς δεν βλέπετε θετικά;
Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική με αποφασιστικότητα. Και είπαμε στους φίλους μας ότι θα πούμε “όχι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».
«Ακολουθούμε μια πολιτική ισορροπίας όσον αφορά τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία και δεν έχω καμία πρόθεση να διακόψω τους δεσμούς με τον κ. Πούτιν ή τον Ζελένσκι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής», ανέφερε για τους διαύλους επικοινωνίας με τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ακόμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε: «Το ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου δεν θα ωφελήσει την περιοχή μας ή τον κόσμο. Επί του παρόντος, η μετανάστευση από την Ουκρανία είναι προφανής. Από την άλλη πλευρά, το κόστος αυτής της επιχείρησης για τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι προφανές. Έχουμε διαφορετικούς δεσμούς και με τις δύο πλευρές.
Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα από τη συνεργασία με τη Ρωσία στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, υελπιστούμε ότι, εντός του επόμενου έτους, θα ολοκληρώσουμε και θα ανοίξουμε τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου. Πρόκειται για έναν πολύ, πολύ σοβαρό πόρο για εμάς. Έχουμε κάνει βήματα όσον αφορά και την Ουκρανία. Από πού παίρνουμε το 50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε σήμερα εμείς και η Ρωσία; Αυτές είναι στρατηγικά σημαντικές σχέσεις για εμάς. Και δεν μπορούμε να διακόψουμε αυτές τις σχέσεις».