Το Κρεμλίνο μετρά πολιτικές νίκες, από τη Γαλλία ως τη Βουλγαρία και τον Τραμπ, γράφει το Politico.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνηθίζαμε να λέμε πριν από λίγο καιρό, δεν είχε φίλους. Η εισβολή του στην Κριμαία και η ανάμιξη στην ανατολική Ουκρανία τον έκανε persona non grata στην παραδοσιακή Ευρώπη και την Αμερική. Η Ασία είδε μικρή αξία στην χωρίς ανάπτυξη οικονομία της Ρωσίας.
Αυτές τις μέρες ο Ρώσος ηγέτης σημειώνει απανωτές επιτυχίες. Χωρίς να χρειάζεται να κάνει πίσω σε τίποτα επί της ουσίας (ή επί του εδάφους) στην Ουκρανία, συζητείται η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2014. Ο Πούτιν ήταν πάντα μια διασημότητα, και μια πηγή υποστήριξης για τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, τα οποία επίσης βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Και τώρα αμετανόητοι λάτρεις του στα συμβατικά πολιτικά κόμματα αναλαμβάνουν καθήκοντα ή ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις. Σύντομα, η Δύση μπορεί να έχει τη δική της πολιτική ομάδα του Πούτιν. Ιδού πώς παίρνει μορφή:
Γαλλία
Η εκπληκτική νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές των συντηρητικών την Κυριακή δίνει την ευκαιρία στον “φίλο του Πούτιν” να μπει στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Ιούνιο. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Ρωσία “ζωτικής σημασίας εταίρο” για την Ευρώπη. Θέλει να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ουκρανίας και κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις για το γεγονός ότι “προκάλεσαν” τη Ρωσία με την επέκταση του ΝΑΤΟ πολύ κοντά στα σύνορά της. Ο Φιγιόν θέλει επίσης οι δυτικές χώρες να ενταχθούν σε μια συμμαχία με τη Ρωσία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ο Πούτιν δυνητικά προσβλέπει σε μια νίκη που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, που οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν στον δεύτερο γύρο (και πιθανόν κατά του συντηρητικού υποψήφιου), είναι ένας ακόμα πιο πιστός “φίλος του Πούτιν” από τον Φιγιόν. Το Εθνικό Μέτωπο δέχθηκε ένα δάνειο 9 εκατ. ευρώ από μία τράπεζα που στηρίζει η Ρωσία το 2014 και έχει επανειλημμένα ζητήσει την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Εσθονία
Ο ηγέτης του Κεντρώου Κόμματος της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το σχηματισμό κυβέρνησης, προέρχεται από ένα κόμμα με τα θερμότερα εμφανή συναισθήματα για τη Ρωσία (όχι ένα ψηλό στάνταρτ σε μια χώρα που είναι γνωστή για την αδιαφορία της προς τον ανατολικό γείτονά της και, για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας, κατακτητή). Το Κεντρώο Κόμμα έχει παραδοσιακά προσελκύσει την υποστήριξη των Ρώσων στην Εσθονία. Η Κάντρι Σίμσον, αρχηγός του κόμματος στο εθνικό κοινοβούλιο, επέμεινε ότι ο Ράτας είναι “ένας εσθονός πατριώτης”, προσθέτοντας ότι: “εμείς δεν αλλάζουμε τις πολιτικές της Εσθονίας προς την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ”.
Βουλγαρία
Ο φιλορώσος υποψήφιος Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε την προεδρία της Βουλγαρίας την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Ο πρώην διοικητής της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας υποστηρίζει ότι θέλει να διορθώσει τους δεσμούς με το Κρεμλίνο και να τερματίσει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία.
[irp posts=”79835″ name=”Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν: Τι συζητήθηκε”]
Μολδαβία
Ο Ιγκόρ Ντοντόν, ο φιλορώσος ηγέτης του Κόμματος των Σοσιαλιστών και πρώην υπουργός Οικονομίας, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας προ ημερών με 55 τοις εκατό των ψήφων, νικώντας τον φιλοευρωπαίο υποψήφιο. Οι ψηφοφόροι “ενώθηκα και ψήφισαν για τη φιλία με τη Ρωσία, για την ουδετερότητα”, είπε ο Ντοντόν μετά τις εκλογές, προσθέτοντας ότι θα πιέσει για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2017 για να διώξει τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ευνοεί τις στενότερες σχέσεις με την ΕΕ.
Ηνωμένες Πολιτείες
Η συνεπής γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία ήταν ο θαυμασμός του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επαίνεσε τον “πολύ ισχυρό έλεγχο” επί της Ρωσίας, και απηύθυνε έκκληση για τη βελτίωση των σχέσεων “σε αντίθεση προς την πορεία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή”, έτσι ώστε η Μόσχα και η Ουάσινγκτον “να μπορέσουν να νικήσουν το ISIS”. Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία προώθησε την αποτυχημένη “επαναφορά” στις σχέσεις με τη Μόσχα, τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τους ρώσους χάκερ για παρέμβαση στις εκλογές, δημοσιεύοντας, μέσω του Wikileaks, emails από την καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον. Τώρα που ο Τραμπ θα είναι επικεφαλής στον Λευκό Οίκο, ποιος ξέρει πώς θα αλλάξουν οι σχέσεις με το Κρεμλίνο -το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν.
Ολλανδία
Οι Ολλανδοί ψήφισαν “Όχι” σε μια συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται από κάποιους ως μιας ψήφο στήριξης στον Πούτιν. Ήταν πιο πιθανόν το αποτέλεσμα του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού στην Ολλανδία. Η Ρωσία δεν επωφελείται από την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, αλλά έχει κέρδος από τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα που αποσταθεροποιούν την Ευρώπη και έχει αγωνιστεί για να κρατήσει την Ουκρανία μακριά από την οικοδόμηση στενών δεσμών με την ΕΕ.
Ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές τον επόμενο Μάρτιο, δεν μιλά υπέρ του Πούτιν, αλλά είναι έντονα κατά της ΕΕ και ζήτησε ένα “Nexit”. Οι σχέσεις γίνονται πιο περίπλοκες για όλους τους ολλανδούς πολιτικούς από το “νέφος” που δημιουργήθηκε μετά την κατάρριψη της πτήσης της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines πάνω από την Ουκρανία. Ολλανδοί εισαγγελείς είπαν ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο έφτασε στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Η Μόσχα διαφωνεί έντονα.
Ελλάδα
Ελλάδα και Ρωσία έχουν αμοιβαίο οικονομικό συμφέρον στα Βαλκάνια. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει άνοιγμα προς τον Πούτιν για οικονομική βοήθεια και θέλει η ελληνική οικονομία να επωφεληθεί από τις επενδύσεις εκτός ΕΕ. Έχει χαρακτηρίσει τη Μόσχα τον “πιο σημαντικό σύμμαχο της Ελλάδας”. Ο Πούτιν, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και να προωθήσει έργα ενέργειας και μεταφορών, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι “σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη”.
Πέρυσι, οι χώρες υπέγραψαν μια εμπορική συμφωνία, μετά την οποία ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, έχει κάθε δικαίωμα να αναζητά οικονομικές συμμαχίες όπου έχει συμφέροντα.
Ουγγαρία
Ο Βίκτορ Ορμπάν ευνοεί τις στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ενέργεια. Το 2014, η Ουγγαρία ανακοίνωσε την απόφασή της να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να αναπτύξει μια πυρηνική εγκατάσταση που χρηματοδοτείται από ένα ρωσικό δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε πιέσεις για να επιτραπεί στην Ουγγαρία να πλαισιώσει τις απαιτήσεις για έναν δημόσιο διαγωνισμό και να αναθέσει τη σύμβαση των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για το έργο Paks ΙΙ σε κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας. Ο Ορμπάν είπε ότι ήταν προς το εθνικό συμφέρον να έχουν μια καλή σχέση με τον Πούτιν. “Χωρίς τους Ρώσους είναι αδύνατο να διαχειριστούμε σωστά το μέλλον των Ούγγρων”.